ÖZKAN ALTıNTAŞ- TÜRKIYE TURIZM
TARSUS- Çukurova'nın dünyaya açılması ve turizmde değerine değer katılması için ulaşım yollarının geliştirilmesi için Çukurova Havalimanı’nın hizmete girmesi bekleniyor. Hazreti İsa’nın havarilerından Sen Paul’un doğduğu Tarsus’un Çukurova Havalimanı ile dünyaya bağlanması sonucu bölgeye hristiyan hacıların akacağını belirten yetkililer, “Havalimanı açılınca Adana, Mersin ve Tarsus ile Çukurova çok şey kazanacak” dediler.
Tarsus turizmini dünyaya taşımak üzere 2024’ün Ocak ayında açılmaya hazırlanan Çukurova Havalimanı inşaatını yürüten ve işletmeyi yapacak olan Kozuva Şirketler Grubu’nun Favori Airports’un deneyimli yöneticileri ile buluşarak çalışmalar hakkında bilgiler aldık.
ÇUKUROVA HAVALİMANI YÖNETİMİYLE BULUŞTUK
Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi -DHMİ Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşme sonrası Çukurova Havalimanı şantiyesinde Koçuva Genel Sekreteri Uğur Hızal ile Favori Airports’un Terminal Operasyon Müdürü Oğuz Oflaz ile bir araya geldik.
Ziyarette TurkiyeTurizm.com’dan Özkan Altıntaş, Türkiye Turizm Rehberleri Vakfı TUREV ve e-Level Turizm’in Başkanı Çimen Filiz Paşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC Mersin Temsilcisi Mevlut Sezer ile Tarsus Turizm ve Tanıtım Derneği –TARTUD Başkan Yardımcısı Zeliha Tanışık yer aldı.
HAVALİMANI TARSUS TURİZMİNİ GELİŞTİRECEK
Çukurova Havalimanı’nın Mersin ve Adana yanında Hazreti İsa’nın havarilerinden Sen Paul’un doğum yeri olan Tarsus turizmini dünyaya taşımak üzere 2024’ün Ocak ayında açılmaya hazırlandığını öğrenmek turizm adına sevindirici bir haberdi.
Bölgenin tarih, inanç kültürünün en eski merkezlerinden biri olduğunu, Sen Paul’un varlığı yanında Tarsus’un bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve hala izlerini taşıdığını belirten uzmanlar “Tarsus kazılırsa 5 metre altında yeni şehirler ortaya çıkar” dediler.
TARSUS TURIZM ÇALIŞTAYI YAPILDI
Çukurova Havalimanı’nın açılışı yaklaştıkça Tarsus turizminin ivme kazanması üzerine Tarsus Turizm ve Tanıtım Derneği (TARTUD) Başkanı Elif Hatun Konağı Butik Otel sahibi Yeşim Sancaktar’ın girişimiyle Tarsus Kaymakamlığı, Tarsus Belediiyesi, Mersin Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Turizm ve Tanıtım Derneği (TARTUD) ve Tarsus Yöresel Yemek Kültür Araştırma ve Tanıtma Merkezi Derneği ( TURUNÇ) işbirliği ile Tarsus Gözlükule Araştırma Merkezi’nde Tarsus Turizm Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay’da Çukurova Havalimanı’nın açılmasıyla bölgeye turist akını olabileceği belirtilerek Tarsus’un tüm birimlerinin işbirliğinde hazır olunması gerektiği konuşuldu.
DEV OTEL ZİNCİRLERİ, HAVAYOLLARI GELİYOR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun ziyaret ederek bir an önce açılmasını istediği Çukurova Havalimanı’nın açılması yaklaştıkça Tarsus’ta turizm adına yatırım yapmak isteyen dünyanın dev otel zincirleri ve havayolları 2024 planlarını yapmak ve bilgi almak üzere havalimanı inşaatınını yürüten Kozuva Şirketler Grubu ve Favori Airports yetkililerini ziyaret etmeye başladılar.
Çukurova Havalimanı’nın açılacağını duyan dünyanın en büyük otel gruplarından Wyndham Hotels & Resorts'ten, Tarsus'a 5 yıldızlı otel yapmak üzere anlama yaptıb Öte yandan Hilton, Accor ve Dedeman gruplarının yatırım için bazı işaramlarıyla görüşmeler yaptıkları bildirildi.
3 BIN 500 METRELIK PIST YAPıLDı
Yaklaşık 8 milyon mertekare alana sahip bulunan Çukurova Havalimanı’na 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 75 metre genişliğinde pist inşa edildi. Böylece en büyük yolcu uçakarının inişine uygun olarak altyapı bitirildi. Yine altyapı projesi kapsamında 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliği ile beton kaplamalı paralel taksi yolu, 2 yüksek sürat taksi yolu, terminal, kargo ve özel uçaklar bölgesi apronu, 2 yer hizmetleri araç park yeri, çevre tel örgüsü, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yolu gibi inşaatları tamamlandı.
COV'DA ÖZEL JET PARK YERİ VE HELİPORT
Çukurova Havalimanı'nın uluslararası kodu COV olarak tescil edildi. Terminalin önünde uçakler 48 adet park yeri bulunuyor. Bunun 8 tanesinde ise körük yer alıyor. Ayrıca termineldan ve uçakların iniş kalkkışını engelemeyecek genel havacılık bölümüde 34 adet özel jet park yeri yer alıyor. Burada özel heliport pistide yer alıyor. tesisin yapımını sürdüren yönetim "Kendi özel uçakları ile gelen misafirler uçaklarını burada parkedecekler. Ayrıca otellere veya hastanelere helikopterile ulaşım sağlayacak heliport pisti bulunuyor. Bu bölge havalimanına iniş kalkış yapan uçakların güzergahında yer almıyor. bu nedenle normal seferler devam ederken helikopterler rahatça inip kalkabilecekler. terminalin diğer tarafında ise kargo terminali ve kargo uçakları için ayrı park alanı yer alıyor" dediler.
YıLLıK 8 MILYON YOLCU BEKLENIYOR
Yolcu kapasitesi başta yıllık 8 milyon kişi olarak planlandı. Ancak yolcu sayısının 9 milyona ulaşması durumunda, üçüncü etap inşaata başlanacak. Birinci ve ikinci etap toplam kapalı inşaat alanı 189 bin metrekare, üçüncü etap için yaklaşık 25 bin metrekare olarak planlandı. Toplamda 214 bin 180 metrekareyi buluyor. Birinci ve ikinci etapların toplam sabit yatırım bedeli 173 milyon 865 bin avro, 3 etap dahil toplam sabit yatırım bedelinin 196 milyon 815 bin avro olduğu bildirildi.
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu “Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan yaklaşık 197 milyon avro yatırım yapıyoruz. İşletmeci aynı zamanda yapımcı firmamız. Yap-işlet-devret modeliyle başladığımız firmamız 25 yıl işletecek. Buradan da devletin kasasına 297 milyon 100 bin avroyu ödeme takvimi çerçevesinde vermeye başlayacak. Gerek yatırımcı firmanın kapsamında olan işlerde devletin kasasından yapım ve işletme aşamasında para çıkmadığı gibi 297 milyon avroluk kaynak da devletin kasasına girmiş olacak" dedi.
ADANA-MERSIN HıZLı TRENLE 35 DAKIKA OLACAK
Bu arada Ulaştırma Bakanlığı, Çukurova Bölgesi, İskenderun Körfezi, Yumurtalık Serbest Bölgesi'ndeki sanayi merkezleri ve limanlara Demiryolu İltisak Hattı Bağlantısı'nın etüt projesini bitirdi. Bölgenin önemli raylı sistemlerinden Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesini başlattı. Mevcutta 361 kilometre olan hat 312 kilometreye düşüyor. Yaklaşık 6,5 saat olan seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya inmiş olacak. Saatte 250 kilometre tasarım hızlı demir yolu hattı ile yılda 6,4 milyon yolcu ve 99,2 milyon ton yük taşıma hedefleniyor.
ÇUKUROVA HAVALİMANINA DEMİRYOLU BAĞLANIYOR
Bir diğer demir yolu çalışması Adana-Mersin arasındaki 3. ve 4. hat yapımı, 1. ve 2. hattın rehabilitasyonu ve Çukurova Havalimanı bağlantısı projesi olarak açıklandı. Tamamlandığında Adana-Mersin arası hızlı trenle 35 dakika gidilebilecek hale gelecek. Adana ve Mersin'den trene binenler Çukurova Havalimanı'na kadar trenle ulaşacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.