• BIST 9644
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 0 °C
  • Antalya 9 °C

Çorum’un tarihine Unesco desteği

Çorum’un tarihine Unesco desteği
Çorum'un tarihi değerlerinin korunmasına yönelik hayata geçirilecek projeler kapsamında Unesco’dan 5 milyon lira destek alındı

ÇORUM- Çorum Valisi Nurullah Çakır, Çorum'un tarihi değerlerinin korunmasına yönelik hayata geçirilecek projeler kapsamında 5 milyon lira destek alındığını belirtti.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu toplantısı Çorum'da toplandı.
İhtisas Komite Başkanlarının değerlendirmelerinde Çorum’un Hattuşa’ya dair yapılan çalışmalarda kısa sürede hayli yol kat ettiği belirtilirken, şehrin kültürel yönetim alanının oluşturulması gerektiği ve başkent Hattuşa’nın şehrin diğer uzak ve yakın kültürel değerleri ile birlikte yorumlanması ve işlenmesi vurgusu yapıldı. Yine koruma ve uygulama çalışmalarının sürdürülebilirliğinin sağlanmasında halkın bilinçlendirilmesi gerektiğinin de önemle altı çizildi.
Anitta Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Vali Nurullah Çakır, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Unesco Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Gül İrepoğlu, Dr. Mehmet Kalpaklı, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Genel Koordinatörü Fatma Yücel, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Çorum Müzesi Müdürü Önder İpek, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları katıldı.

unesco-milli-komisyonu2.jpg

Programın açılış konuşmasını UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz yaptı. Konuşmasında somut olan ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasında merkezden gelen yapıyla halk etkileşiminin sağlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Oğuz, sürdürülebilirlik için sadece restorasyonun yeterli olmadığını, koruma uygulamalarının gerçekleştirilmesi ve kültür yönetim alanının oluşturulmasının önemini vurguladı.
Toplantıdan bir gün önce Çorum’a geldiklerini belirten Prof. Dr. Oğuz, şehrimizde yaptıkları gezi ve inceleme çalışmalarında kısa bir süre içinde büyük gelişmeler yaşandığını kaydetti.
Oğuz’un konuşmasından ardından bir konuşma yapan Vali Nurullah Çakır, bu çalışmanın çok özel bir tecrübe paylaşımı olduğunu ve Dünya Miras Listesi’nde yer alması nedeniyle Hattuşa’nın tercih edilmiş olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

nurullah_cakir_1.jpg

Komisyonun gerek Türkiye geneli için, gerekse de dünya üzerindeki diğer kültürel miras çalışmaları adına olumlu çalışmalar yürüteceğine ve güzel izler bırakacağına inandığını dile getiren Vali Çakır, “Her geçen gün ulusal ve uluslararası alanda somut olan veya olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik yelpaze gelişiyor. Sizlerin interaktif bir şekilde yürüttüğü çalışmalar, merkez ve yerelden yöneticiler ile sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri bu çok özel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Konulara ve olaylara hangi dikkatle baktığımız çok önemli. Hattuşa’ya karşı gereken bakış açısını geliştiremeyip halk tabiriyle “harabe” gözüyle bakarsak ilerleme kaydedemeyiz. Bu algıların yıkılması, Hititlerdeki törensel ve bayramlara ait ritüelleri, günlük yaşama dair verileri bugününün algıları ve üslûplarıyla birleştirmeye bağlı. Hititlerin mutfak kültürünün araştırılması, kıyafetlerinin bugünle buluşturulması, yedi kazı alanında yürütülen çalışmalar, konuyla ilgili yapılan akademik yayınlar, sempozyumlar bu mirasın somut ve soyut bağlamında korunmasını kolaylaştırırken, mirasın iyi anlaşılmasını da gerçekleştiriyor. Çalışmalar Valilik, Belediye, Üniversite, İl Özel İdaresi, İlçe Kaymakamlıkları ve Belediyelerinin katkılarıyla devam ediyor ve Kalkınma Ajansları bağlamında OKA (Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı) yeni bir aktör olarak kendisini gösteriyor. Bu kapsamda KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu)’nun varlığını anlamlı buluyoruz. Ulusal ve uluslararası alanda restorasyonu yapmak, kazıyı yapıp mirası ortaya çıkarmak yeterli gelmiyor artık. Mevcut mirası korumaya yönelik çalışmalar yürütmek ön plana çıkıyor. Bu güç birlikteliğiyle talep ve tespitleri iyi harmanlayıp korumaya ve sürdürülebilirliğe dair adımlar atılması gerekiyor. Hititlerin başkenti Hattuşa’nın Çorum yöresinde olması ve şehrimizin ulaşılabilirlik bakımından iyi bir güzergâhta olması burayı güçlü bir kent kılıyor. Doğu’da Urartulardan önce Hitit Barajı ile su kültürü kendini gösteriyor, yine Hititlerin hoşgörüyle öne çıktı bir uygarlık olması somut olan veya olmayan birçok mirası taşıyan bu toprakları kıymetlendiriyor. Geçmişi aydınlatan Hitit Güneşi’nin geleceğimizi de aydınlatacağına inanıyorum.” diye konuştu.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise bu yıl açılan arkeoloji bölümüne 22 öğrenci aldıklarını ifade ederek, “Hititoloji için Çorum'daki Ören yerleri laboratuar konumunda. Biz Üniversite olarak geliştireceğimiz proje ile mevcut Ören yerlerini 3 boyutlu tarayıcılarla tarayacağız. Böylece, kalıntıların önem derecesini ortaya çıkaracağız.” dedi.
Çorum'un tarihi değerlerinin tanıtılması için kredisiz olarak “Çorum’u tanıyalım” dersini üniversitelerinde vereceklerini belirten Alkan, kentin tanıtımı açısından leblebiye ek olarak Hitit figürlü eşyaların da satılmasını istediğini söyledi.
Toplantı, Çorum Müze Müdürü Önder İpek'in 'Dünya miras alanı Hitit başkenti Hatutaşa" sunumuyla sona erdi.

Çorum Hakimiyet

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.