• BIST 10011.27
  • Altın 2974.31
  • Dolar 34.9805
  • Euro 36.6876
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -2 °C
  • Antalya 7 °C

‘Çocuk Kral’ Tutankhamun’un hazinesi İstanbul’da

‘Çocuk Kral’ Tutankhamun’un hazinesi İstanbul’da
Dünyada ziyaretçi rekorları kıran ünlü Firavun Tutankhamun’un hazinesi İstanbul Turizm Fuarı’nda konuklara tanıtıldı.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
"Gizemli Firavun Tutankhamun'un Hazineleri" sergisi İstanbul Akvaryum'da açıldı. 3 bin 300 sene önce Mısır'da henüz çocuk yaşta tahta çıkan ve 18 yaşında hayatını kaybeden çocuk kral Tutankhamun'un hazinelerinden oluşan sergi, İstanbul Akvaryum Etkinlik Merkezi'nde meraklılarıyla buluştu. "Gizemli Firavun Tutankhamun'un Hazineleri Sergisi", 3 ay boyunca her gün 10.00-20.00 saatleri arasında görülebilecek.

-dunyada-ziyaretci-rekorlari-kiran-unlu-firavun-tutankhamun’un-hazinesi-istanbul-turizm-fuari’nda-konuklara-tanitildi.-002.jpg
-dunyada-ziyaretci-rekorlari-kiran-unlu-firavun-tutankhamun’un-hazinesi-istanbul-turizm-fuari’nda-konuklara-tanitildi..jpg

İSTANBUL TURİZM FARI’NDA TANITILDI
Dünyada sergilendiği ülkelerde ziyaretçi rekorları kıran ünlü Firavun Tutankhamun’un hazinesi İstanbul Turizm Fuarı’nda konuklara tanıtıldı. İstanbul Akvaryum’un Satış Müdürü Osman Dolapçı “Dünyada ziyaretçi rekorları kıran ‘Çocuk Kral’ Tutankhamun’un hazineleri İstanbul’a ziyaretçi çekecek” dedi.

-dunyada-ziyaretci-rekorlari-kiran-unlu-firavun-tutankhamun’un-hazinesi-istanbul-turizm-fuari’nda-konuklara-tanitildi.-003.jpg

YÜZYILIN KEŞFİ
3300 yıldan uzun bir süre önce 9 yaşında tahta çıkan, “Çocuk Kral”, “Altın Kral” gibi lakapları olan Tutankhamun’un mezarında bulunan paha biçilemeyen “Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri” isimli sergi, geçen yüzyılın en büyük ve heyecan verici keşfini yakından incelemek için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor

-dunyada-ziyaretci-rekorlari-kiran-unlu-firavun-tutankhamun’un-hazinesi-istanbul-turizm-fuari’nda-konuklara-tanitildi.-001.jpg

TÜM EŞYALARı SOM ALTıNDAN
Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri 3 ay boyunca açık kalıyor. Mezarın Mısır'daki Krallar Vadisi'nde keşfedilişinin 100. yıl dönümüne özel olarak İstanbul Akvaryum'da açılan sergi " Tutankhamun’un mezarında bulunan tüm eşyaları som altından yapıldığı için Altın Kral olarak da anılıyor.
İstanbul Akvaryum Etkinlik Merkezi'nde toplam 1500 metrekare alanda, 15 farklı tema ile kurulan sergide Tutankhamun'un mezar odasından çıkarılan paha biçilmez 407 eserin birebir replikaları yer alıyor.

-dunyada-ziyaretci-rekorlari-kiran-unlu-firavun-tutankhamun’un-hazinesi-istanbul-turizm-fuari’nda-konuklara-tanitildi.-005.jpg
-dunyada-ziyaretci-rekorlari-kiran-unlu-firavun-tutankhamun’un-hazinesi-istanbul-turizm-fuari’nda-konuklara-tanitildi.-004.jpg

UZAYDAN GELEN HANÇER
Sergide, değerli taşlarla süslenmiş dünyaca ünlü altın ölüm maskesi, üzerinde Mısır tanrıçaları İsis, Nephthys, Neith ve Selket tasvirlerinin bulunduğu tabut yer alıyor. Ayrıca tabutun içindeki mumya, altınla yaldızlanmış ahşaptan yapılmış yatak, savaş arabası bulunuyor. Tutankhamun'un eşi Kraliçe Ankhesenamun ile aşkını tasvir eden altın tahtı, çeşitli mobilyalar, at arabası, ok ve yay gibi silahlar, Anadolu'ya düşen bir meteordaki demirden yapıldığı için uzaydan gelen hançer olarak adlandırılan silah gibi ilginç eserler bulunuyor.

-dunyada-ziyaretci-rekorlari-kiran-unlu-firavun-tutankhamun’un-hazinesi-istanbul-turizm-fuari’nda-konuklara-tanitildi.-006.jpg

ÇOCUK KRAL TUTANKHAMUN HAKKıNDA
Mısır tarihinde "Çocuk Kral" olarak bilinen Tutankhamun, MÖ 1342-MÖ 1325'te yaşayıp, MÖ 1332-MÖ 1323'te hüküm sürdü.
Tutankhamun (veya Tutankhamen veya kısaca "Kral Tut"), Milattan Önce 1341-1323 yılları arasında yaşamış ve 9 yaşındayken, yani MÖ 1332'de tahta geçip, ölümüne kadar 18. Hanedanlığın krallığını yapmış olan Antik Mısır firavunudur. Görkemli mezarının keşfi olmasaydı, Kral Tutankhamun kesinlikle dünya çapında tanınan bir isim olmayacaktı; çünkü çocuk kralın saltanatı pek de dikkat çekici değildi.

ASıRLıK DINÎ SISTEMI ALTÜST ETTI
Genetik testler, Kral Tut'un meşhur firavun III. Amonhotep'in torunu ve çok büyük bir ihtimalle Yeni Krallık döneminin, MÖ. yaklaşık 1550-1295 arası hüküm süren 18. hanedanının tartışmalı figürü olan Akhenaton'un oğlu olduğunu doğruladı. Akhenaton, tek bir tanrıyı, güneş tanrısı Aten'i diğerlerinden üstün tutarak asırlık dinî sistemi altüst etti ve Mısır'ın dinî başkentini, Teb'den Amarna'ya taşıdı. Akhenaton'un ölümünden sonra, o zamanlar Tutankhaten denilen dokuz yaşındaki prens tahta geçmeden evvel araya giren iki firavun kısa süreliğine hüküm sürdü.

SAĞLıK SORUNLARıNA SAHIPTI
Adı "Amun'un yaşayan görüntüsü" anlamına gelen Tutankhamun, tahtı 8-9 yaşlarında devraldı. Zayıf yapılı, boyu yaklaşık 1.67 metre olduğu düşünülen kral, baston kullanımını gerektiren kemik nekrozu, skolyoz ve sol ayağındaki deformitenin yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına sahipti.

Teb'i yeniden başkent ilan eden ve diplomatik ilişkilerde başarı kaydeden kralın başlattığı birçok inşaat projesi ölümü nedeniyle tamamlanamadı.
Tutankhamun uzun boyluydu ama çarpık sol ayağında sakatlık yaratan bir kemik hastalığı sebebiyle zayıftı. Okçuluk gibi aktivitelerle uğraşırken oturmuş vaziyette tasvir edildiği bilinen tek firavundur. Mısır kraliyet ailesindeki geleneksel akraba evliliği de muhtemelen çocuk kralın sağlığının bozulmasına ve erken ölümüne katkı yaptı. 2010 yılında yayınlanan DNA testleri; Tutankhamun'un ebeveynlerinin kardeş olduğunu, eşi Ankhesenamen'in ise kendisinin üvey kız kardeşi olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca iki kızları da ölü doğdu.

BÜYÜK MıSıR MÜZESI'NDE SERGILENIYOR.
Tutankhamun'un mezarı, 1922'de arkeolog ve Mısır bilimci Howard Carter tarafından bulundu. Mezarından çıkarılan eserlerin tamamı 2022'den bu yana Kahire'deki yeni Büyük Mısır Müzesi'nde sergileniyor.

1960’tan bu yana, başta Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya ve Fransa olmak üzere birçok ülkedeki müzelerde sergilenen ve dünyada ziyaretçi rekorları kıran Tutankhamun’un Hazinesi sergisi halen Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Belçika ve Almanya’da kalıcı veya geçici sergiler kapsamında yer aldı.
 

Bu haber toplam 1484 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.