İSTANBUL- Cipslerin zararları hep dile getirilir de lezzetinin oluşturduğu bağımlılıktan olsa gerek özellikle çocukları vazgeçirmek neredeyse imkansızdır. Okul kantinlerinde satılması da çocukların bu bağımlığa kolay ulaşmalarını sağlıyor. Peki bu bağımlılığı sağlayan nedir düşündünüz mü? Bu madde kısaca MSG olarak da bilinen monosodyum glutamat, glutamik asidin anyonik formu olan ve glutamat denilen bir tuzdur. Glutamik asit, proteinleri oluşturan 20 amino asitten elzem olmayan bir aminoasittir. E-621 olarak sınıflandırılmış bu madde, gıdalarda aroma arttırıcı olarak kullanılır. Gıdaların orijinal tadını arttırarak daha lezzetli hâle getiren bu madde, uzakdoğu mutfağında yoğun olarak kullanıldığından Çin tuzu olarak da adlandırılmaktadır. Bu aroma artıcı madde hakkında yapılmış ciddi araştırmalar mevcut. Bu araştırmaların önemli bir bölümü MSG'nin obezite, sinir sistemi tahribatı, alzaymır, epilepsi (sara) parkinson gibi ciddi rahatsızlıkların insan vücudunda ortaya çıkmasına neden olabileceğini ortaya koyuyor
BAZı RAHATSıZLıKLARı TETIKLEYICI
Glutamik asit tuzu kristalleri; deniz kabukluları (özellikle istiridye), parmesan peyniri, domates, mantar, kelp yosunu gibi tabiatta çoğu besinde belli miktarlarda doğal halde bulunur. İlk zamanlar tahıl gluteninden elde edilirken artık bakteri fermentasyonuyla imâl edilmektedir
MSG'nin etkileri üzerinde farklı görüşler bulunmaktadır. Kimi araştırmacılar bu maddeye daha ihtiyatlı yaklaşırken, kimileri "bazı rahatsızlıkları tetikleyici" olduğunu, diğer bazı araştırmacılar da bu etkileri farklı maddelere bağlayarak MSG'nin insan vücuduna zararlı bir etkisi olmadığını ifade etmektedirler.
Bu katkı maddesi alındıktan sonra beyin aşırı duyarlı hâle gelmekte ve daha az baharat tadını daha çok gibi hissetmektedir. Bu madde üzerinde yapılan nörokimyasal çalışmalar sonucunda MSG, düşük seviyeli bir nörotoksin olarak tanımlanmıştır. Yapılan klinik çalışmalarda ödem, alerjik bünyeli insanlar dışında olumsuz bir etkisi bulunmamıştır.
Ancak, aşağıda belirtilen zararları olduğuna dair görüşler mevcuttur:
SINIR HÜCRELERINE ZARAR VERIYOR.
Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzaymır, Parkinson, Huntington hastalığı, epilepsi (sara), retinal dejenerasyon (gözde retina tabakası hasarı), yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk.
Çin'li, ABD'li ve diğer bazı araştırmacılarca MSG kullanan insan ve fare deneklerinde diyet ve spor kısıtlamalarına karşın 3 kat daha fazla obezite görülmüştür. Büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı diyabet, böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) serbest glutamat içeren besinlerin üzerindeki etiketlerde "MSG yok" veya "MSG Ekli Değildir" gibi ifadelerin yer aldığı etiketler bulundurulmasını yasaklamış, 1993'de eser miktarda glutamat içeren besinlerin üzerine "Glutamat içerir" ibaresinin konulmasını önermiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.