İSTANBUL, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin tarafından düzenlenen 11. İstanbul Moda Konferansı çok sayıda Uluslararası konuşmacıların katılımıyla gerçekleşti. “Responsible Fashion” temasıyla bugün başlayan ve iki gün sürecek konferans kapsamında dünyanın önde gelen markalarının temsilcileri, Türkiye ile olan ticaretleri hakkında bilgi verdi. Ralph Lauren, Türkiye’yi güçlü bir Avrupa merkezi olarak konumlandıracaklarını söylerken, ABD Moda Endüstrisi Derneği Başkan Yardımcısı Samantha Sault , “ABD’nin, yeni dönemde Türkiye için ticaret fırsatları sunduğunu belirtti. Konferans konuşmacıları arasında yer alan İrlandalı Ekonomist David McWilliams, Çin’in insanlık tarihinin en büyük projesini başlatarak, İpek Yolu’nu yeniden inşa ettiğini belirtti. Bu sayede dünya ticaretinin tekrar batıdan doğuya taşınacağını ve İstanbul’un bu süreçte önemli merkezlerden biri olacağını belirtti.
2008 yılından bu yana gerçekleştirilen ve bu sene 11. kez sektörün buluşma noktası olan İstanbul Moda Konferansı, dünya markalarını ve sektörün önde gelen Türk ve yabancı temsilcilerini bir araya getirdi. “Responsible Fashion” temasıyla düzenlenen konferans kapsamında gerçekleşecek B2B görüşmelerinin, ihracatın yanı sıra iç pazar ve istihdama büyük destek sağlaması bekleniyor. Konferansa katılacak 50 alım ofisi ile yapılacak bin 500 B2B görüşmesi sonucunda iç pazara 150 milyon dolar, ihracata ise 250 milyon dolar katkı sağlanacak.
TGSD Başkanı Hadi Karasu: “2023 için stratejik eylem planımız hazır”
Hazır giyim sektörünün 2023 ihracat hedefinin 25 milyar dolar olduğunu söyleyen TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Karasu, bu hedefi gerçekleştirmek için hazırladıkları “Stratejik Eylem Planı”nın sıcak temas, katma değeri artırmak ve markalaşmak ile sürdürülebilirliği esas aldığını söyledi.
Planın ilk basamağı olan “Sıcak Temas” ile kaybedilen pazarları geri almayı hedeflediklerini söyleyen Karasu, IHKIB ve İTHİB ile birlikte Alman Tekstil Moda Federasyonu’na düzenledikleri ziyaretin ardından aralarında ticareti geliştirme ve eğitim konularında iş birliği için mutabakat imzalandığını söyledi. Karasu, yakın dönemde, İspanya, İngiltere, Hollanda, Fransa ve ABD’ye iş birliği ziyaretleri düzenleyeceklerini bildirdi.
“İhracat, yerlilik oranı ve istihdamda şampiyon sektörüz”
Hazır giyim sektörünün, tekstil, deri, halı gibi ilgili sektörlerle birlikte Türkiye ihracatının yüzde 19’unu gerçekleştirdiğini söyleyen Hadi Karasu şöyle devam etti:
“Üretiminde yüzde 90 yerlilik oranı, cari açığın azaltılması yönünde yapılan ihracata yüzde 80 katkı ve imalat sanayii istihdamına yüzde 27’lik destek ile birçok alanda şampiyon bir sektörüz. Türk tekstil ve hazır giyim sektörü, teknoloji kullanımı, sektörel katma değeri, inovasyon, tasarım, Ar-Ge altyapısı ve üretim gücü ile dünyada markalaşmaya ve teknik üretime hazır durumda.”
“Sürdürülebilirlikte lider ülke olmalıyız”
Önümüzdeki 20 yıl boyunca dünya ve hazır giyim sektörü için en önemli konunun sürdürülebilirlik olduğuna dikkat çeken Hadi Karasu konuyla ilgili tüm sektörde farkındalık yaratmak için konferansın bu yılki temasını “Responsible Fashion” olarak belirlendiğini söyledi.
Ekonomist David McWilliams: “Yeni İpekyolu geliyor”
Konferansın açılış konuşmacıları arasında yer alan İrlandalı ekonomist yazar David McWilliams, tarihte 1600 yıl boyunca dünyanın merkezinin İstanbul olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Sonra Atlantik dönemi başladı. Ama günümüzde yeniden bu tarafa dönüş yaşanıyor. Çin, insanlık tarihinin en büyük projesini başlattı. İpek Yolu yeniden İstanbul’a geliyor. Türkiye ile Şangay arasında kalan bölge dünya popülasyonunun yüzde 60’ı, GSMH’sinin yüzde 61’ine sahip. Bu da demek oluyor ki, dünya ticareti Atlantik’ten İpek Yolu’na doğru kayıyor. Bu süreçte İstanbul geçmişte olduğu gibi yeniden dünya ticaretinin yeni ve en önemli merkezlerinden biri olacak. Dolayısıyla İstanbul’un ve Türk hazır giyim sektörünün geleceğini son derece parlak görüyorum.”
ABD Moda Endüstrisi Derneği Başkan Yardımcısı Samantha Sault: “ABD pazarında Türkiye için büyük fırsatlar var”
ABD ticaretindeki en büyük sorunun artan ticaret sınırlaması nedeniyle korumacılık olduğunu belirten ABD Moda Endüstrisi Derneği Başkan Yardımcısı Samantha Sault, yeni kaynak alanları bulmaya çalıştıklarını söyledi. Bu nedenle, ABD pazarının Türk markaları için büyük fırsatlar içerdiğini anlatan Sault, erkek, çocuk ve kadın giyim markaları için ABD pazarının büyük fırsatlar barındırdığına dikkat çekti.
Gelirlerinin yüzde 40’ını ABD dışından karşılayan dünyaca ünlü Ralph Lauren’in Global Tedarik Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Dana ise “Hedefimiz 3 yıl içinde bu oranı daha da artırmak. Bu noktada, Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Türkiye bizler için güçlü bir Avrupa merkezi olabilir” dedi.
TGSD Hakkında:
Türkiye’de hazır giyim sanayisinin gelişmesi için gerekli ortamı hazırlamak, sektöre öncülük etmek, yurtdışında tanıtmak ve sektörel iş birliğini sağlamak amacıyla 1976 yılında kurulmuş 07.02.2003 tarih ve 2003 /5288 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kamu yararına Dernek statüsüne getirilmiş bir Meslek Kuruluşudur. TGSD üyesi firmalar ihracatın yaklaşık %60’ını gerçekleştiren, ağırlıklı olarak AB ve ABD’ye ihracatı yapan sektörün önde gelen ihracatçılarıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.