• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 9 °C

Çin’den riskli şeker gelemez

Çin’den riskli şeker gelemez
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çin’den vatandaşların sağlığı açısından risk oluşturabilecek şekerleme ve çikolatanın girmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

ANKARA -Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çin"den vatandaşların sağlığı açısından risk oluşturabilecek şekerleme ve çikolatanın girişinin söz konusu olmadığını açıkladı.
Şekerleme ve çikolata üretim-satış yerlerine yönelik bayram öncesi denetimlerin il müdürlüklerince yapıldığına dikkat çeken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, üretim izni olmadan üretim yaptığı tespit edilen pek çok yere gerekli ceza işlemlerinin uygulandığını bildirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çin"den şeker ithal edildiği yönünde çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Tarım Bakanlığı"ndan yapılan açıklamada, 2009 yılında Çin"den çikolata ithalatı bulunmadığı belirtilerek, “Çin"den bir takım aromalı şekerlemeler ithal edilmekle birlikte, son iki ayda ithalat yapılmamıştır. Bunun yanında şekerli mamul olarak son iki aylık verilere göre gıda sanayinde hammadde olarak kullanılan 750 ton maltodekstrin ve dektroz ithalatı yapılmıştır. Bu ürünlerin ithalatı sırasında ürünlerde kullanılan renklendiriciler ve diğer katkı maddeleri varlığı ve miktarıyla ürünlerin mikrobiyolojik yönden kontrolleri yapılmaktadır. Sonuçların Türk Gıda Kodeksi"ne uygun olması durumunda ithaline izin verilmektedir. Bu anlamda Çin"den Türkiye"deki vatandaşların sağlığı açısından risk oluşturabilecek bir şekerleme ve çikolatanın girmesi söz konusu değildir” denildi.

-BAYRAM ÖNCESİ ŞEKER VE ÇİKOLATA ÜRETİCİLERİNE DENETİM YAPILDI-

Türkiye"de üretilen şekerleme ve çikolatalarda kullanılacak renklendiriciler ve diğer katkı maddelerinin Türk Gıda kodeksinde belirtildiğine dikkat çekilen açıklamada, bakanlıktan üretim izni alan tüm firmaların bu düzenlemeye uymasının zorunlu olduğu belirtildi. Açıklamada, konunun bakanlık tarafından yapılan denetimlerle takip ve kontrol edildiği bildirilerek, bu amaçla şekerleme ve çikolata üretim ve satış yerlerine yönelik bayram öncesi denetimlerin il müdürlüklerince yapıldığı kaydedildi. Üretim izni olmadan üretim yaptığı tespit edilen pek çok yere gerekli ceza işlemlerinin uygulandığına değinilen açıklamada, sadece İstanbul"da son 10 gün içinde 3 bin 115 gıda üretim ve satış yerinin denetlendiğini, bu denetim sonucunda 220 idari para cezası kesildiğini ve 17 üretim yeri için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu anımsatıldı.

-RENKLENDİRİCİ VE KATKI MADDESİ MİKTARI ANALİZLE BELİRLENİYOR-

Açıklamada, şekerlemelerde kullanımına izin verilen renklendirici ve diğer katkı maddelerinin analizlerinin laboratuarlarda yapıldığı ve kodekste izin verilen düzeyde olup olmadığı ya da kodeksin izin vermediği renklendiricilerin kullanılıp kullanılmadığının bu şekilde belirlendiğini kaydedildi.

-ÜLKE GENELİNDE 149 BİN 415 GIDA ÜRETİM, SATIŞ VE TOPLU TÜKETİM YERİ DENETLENDİ-

2009 yılı ilk altı aylık verilerine ülke genelinde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine ait toplam 149 bin 415 adet denetimin gerçekleştiğini, mevzuata uygun olarak faaliyet göstermeyen 2 bin 954 adet işyerine idari para cezası kesildiğine yer verilen açıklamada, 378 işyeri hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirildi.
Şekerli mamuller üreten işyerlerine yönelik 2009"un ilk altı aylık verilerine bakıldığında ülke genelinde bin 74 denetim yapıldığının altının çizildiği açıklamada, bunun sonucunda 63 işyerine idari para cezası kesildiği, 2 işyeri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın Türkiye"de yaşayan tüm vatandaşların güvenli ürün tüketebilmesini sağlayabilmek için elindeki tüm imkanlarla zaman mefhumu gözetmeksiniz denetimlerini sürdürdüğü vurgulanarak, şu açıklamalara yer verildi:
“Bu çabalarına tüketicileri ortak edebilmek için 174 Alo Gıda hattını devreye soktu. Bu şekilde tüm üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinin 365 gün 24 saat denetim ve kontrolünün beraberce gerçekleştirilmesi planlandı. Alo Gıda Hattı"nın faaliyete geçtiği 14 Şubat"tan itibaren bu yana 17 Eylül tarihi itibariyle gelen şikayet başvurusu sayısı 13 bin 202 adet. Bu başvuruların 10 bin 607"si ihbar ve şikayet, bin 848"i bilgi alma ve 518"i ise gıda zehirlenmesi şüphesiyle yapılan aramalar. Denetimi tamamlanan 11 bin 592 şikayetin bin 210"unda işyeri hakkında idari para cezası, 593 işyeri hakkında üretim ve faaliyetten men, 87 işyeri hakkında ise savcılığa suç duyurusu işlemi yapıldı. Alo Gıda Hattı"na şekerli mamuller sektörüyle ilgili 14 şubat tarihinden 19 Eylül tarihine kadar toplam 239 başvuru yapılmış, yapılan denetimler sonucunda 15 işyeri hakkında idari para cezası, 7 üretim yeri hakkında ise faaliyetten men cezası verildi. Vatandaşlarımıza, güvenilir gıda sürdürebilmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından gıda denetimleri titizlikle sürdürülmektedir.”

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.