ANTALYA -Ucuz işçilik nedeniyle düşük maliyet sağlayan Çin, her alanda dünya ekonomisini kasıp kavuruyor. Türkiye'nin de bir çok alanda mücadele etmekte güçlük çektiği Çin, son olarak mantar sektörünü vurdu. Salamura mantar ithalatının başlaması mantar üreticilerini sıkıntıya soktu. Yaşanan sorunlar ve çözüm yolları için yeni bir yol haritası hazırlamak için harekete geçen mantar ve kompost üreticileri, Antalya Ticaret Borsası'nda bir araya geldi.
Toplantıyı düzenleyen Antalya Ticaret Borsası Başkanı İlhami Kaplan, Çin'den başlatılan salamura mantar ithalatının gelecekte sektörü bitirecek bir gelişmenin ilk adımı olduğu için önemli olduğunu vurguladı. Mantar ve Kompost sektörü temsilcileri ile yapılan toplantıda sektördeki son gelişmeler ele alındı. Mantar üreticileri son iki yıldır artan sorunların son dönemde gelişen yeni olumsuzluklarla sektörü bitirme noktasına getirdiğini savundu. Toplantıda söz alan üreticiler, Türkiye'nin toplam mantar üretiminin yarısını ve en önemli girdi kompost üretiminin ise yarısından fazlasını gerçekleştiren Korkuteli'de 5 bin kişiye istihdam olanağı sağlayan sektördeki 3 bin üretim biriminin (oda), son birkaç ayda 500 birime düştüğünü dile getirdi.
Mantarın sebzegillerden tarımsal bir ürün ve temel girdisinin de kompost olduğu bilimsel ve teknik olarak açıkça tanımlanmış olmasına rağmen, Ankara bürokrasisinin bunu görmezden ve bilmezden geldiğini dile getiren sektör temsilcileri, bu nedenle gerek KDV, gerek girdi destekleri ve teşviklerinden yararlanamadıklarını anlattı. İthalat aşamasında kontrol edilmeyen veya izin verilen belge ve işaret eksiklikleri ya da yoklukları için daha sonra üreticinin sorumlu tutulduğunu kaydeden üreticiler, Çin'den 1800 USD/ton fiyatla ithal edilen salamuranın yerli üretim çıplak maliyetinin 3000 USD/ton olduğunu ve bunun da sektörü yok edici bir etkiye sahip olduğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.