• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 14 °C

Çılgın Türkler yüksek irtifada

Musa Alioğlu

Bundan tam 80 yıl önce, bir 10 Kasım günü hayata veda eden, Türkiye'mizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü dün rahmet, minnet ve saygıyla andık. O'nun sözünü dinleyip, işaret ettiği gibi Türk milleti olarak istikbali gerçekten göklerde aradık ve bulduk diyebiliriz.

"İstikbal, göklerdedir."

Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Türk Sivil Havacılık sektörünün gelişmesi bütün dünyanın dikkatini çekiyor. Daha önceleri Türkiye'yi havacılıkta rakip gibi görmeyen ülkeler, uluslararası kuruluşların yaptığı istatistiklere bakınca karşılarında çok önemli bir gelişmeyi görüyor ve bu konuda yeni tedbirler almaya başlıyor. Havacılığımızın gerçekten geliştiğini bazı gelişmelere bakarak çok iyi anlayabiliriz. Örneğin, kısa adı Eurocontrol olan Avrupa Sivil Havacılık Emniyet Teşkilatı'nın yaptığı son değerlendirme de Türkiye'nin hava ulaştırma konusunda nereye geldiğini ortaya koyuyor. Son altı aylık artışları yorumlayan Eurocontrol'un Türkiye'nin 1 Nisan-30 Eylül 2018 tarihleri arasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 büyümeyle Avrupa hava trafiğine en fazla katkı sağlayan ülke olduğunu açıklaması dikkate değer bir gelişmedir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Türkiye'nin hava trafiğindeki artış ve gecikmelerin azaltılmasına yönelik iyileşmeler konusunda, Avrupa hava trafik ağı yönetimi listelerinde ilk sıraya yerleştiğini açıklaması da önemli bir başarıdır. Aynı şekilde uçuş emniyetine yönelik yapılan SAFA-Safety Assesmemt For Foreign Aircraft (Yabancı hava araçlarının denetlemesi) kontrollerinde de Avrupa ortalamasının altına düşerek önemli bir başarı elde etmiştir.

EN ÇOK ÜLKEYE UÇAN THY

Yayınlanan listede THY, 120 farklı ülkeye uçarak en üst sırada yer alırken, ikinci sırada ise 90 ülkeye uçan Air France yer aldı. Listenin üçüncü sırasında British Airways (82 ülke) yer alırken, 10 yeni ülkeye sefer başlatan Ethiopian Airlines ise dördüncü sırada yer almayı başarmış.

Bu önemli gelişmeyi THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter hesabından duyururken, “Dünyada en çok ülkeye uçan havayoluyuz! Birincilikte açık ara öndeyiz. Gurur duyalım. Tarihimizin bize yüklediği misyonu yerine getiriyoruz 1.sırada THY 120 (122), 2.sırada Air France 90. Şu çılgın Türkler!” notunu haklı olarak gururla paylaşıyordu.

Evet, tarihte büyük kahramanlıklar gösteren ve "Çılgın Türkler" sözünün hakkını veren Türk milletinin yüz akı, tüm havacılık kuruluşlarının en önde gelen temsilcisi THY'nin Ekim ayında 6,5 milyon yolcuyu yüzde 83.4 gibi yüksek bir doluluk oranıyla taşıma başarısı her şirketin yapabileceği bir başarı değildir.

THY, yılın ilk on ayında geçen yılın aynı dönemine göre talepte yaklaşık yüzde 10’luk artış sağlayıp, yolcu sayısı da yüzde 11 artırıp 64 milyona ulaştırmıştır.

THY'nin toplam yolcu doluluk oranı Ocak-Ekim döneminde 3 puanlık artış ile yüzde 82,2 olarak gerçekleşmiş. Yurtdışı yolcu doluluğu 3 puan artarak yüzde 82 seviyesine ulaşırken, yurtiçi yolcu doluluğu ise yaklaşık 2 puan artarak yüzde 86 seviyesine ulaştı.

Dıştan dışa transfer yolcu (transit yolcu) hariç tutulduğunda yurtdışı yolcu sayısında yaklaşık yüzde 13’lük önemli bir artış yaşandı.

THY'de yılın ilk on ayında toplam taşınan Kargo ve Posta miktarı geçen seneye göre yüzde 25 artarak 1 milyon tonu aşmıştır.

musa-thy.jpgUÇAK VE YOLCU TRAFİĞİ ARTTI

Yurt dışında bunlar olurken yurt içinde de önemli başarılar hayata geçiriliyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 2018 yılının Ekim ayına ait havayolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Buna göre 2018 yılı ekim ayında; Havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak trafiği, iç hatlarda 75.583, dış hatlarda ise 61.332 oldu.

Aynı ayda üst geçiş (overflight) trafiği 42.384 olarak gerçekleşti. Böylece hava yolunda hizmet verilen toplam uçak trafiği üst geçişler ile birlikte 179.299’a ulaştı. Dile kolay on binlerce uçaktan söz ediyoruz. Bu rakama ulaşan kaç ülke var dünyada?

Ekim ayında, Türkiye geneli havalimanları iç hat yolcu trafiği 9.210.319, dış hat trafiği 9.498.847 oldu. Böylece ekimde direkt transit yolcularla birlikte toplam yolcu trafiği 18.722.210 olarak gerçekleşti. Yüksek sezon dışındaki bir zaman dilimi için bu az bir sayı değildir.

Tüm bu rakamlarda en büyük başarı, hiç kuşkusuz Türkiye'de havacılık sektöründe yüzde 70 gibi önemli bir paya sahip olan Türk Hava Yolları'nındır. THY, artan talep ve birim gelirlerle birlikte, 2018 yılının dokuz aylık döneminde hızla artış gösteren petrol fiyatlarına rağmen 1 milyar 149 milyon USD Esas Faaliyet Kârı gerçekleştirerek hak ettiği bir başarıya daha imza atıyordu.

Hem yolcu hem de kargo gelirlerini önemli ölçüde artırmayı başaran Türk Hava Yolları, 2018 yılının 3. çeyreğinde yaklaşık 4 milyar USD gelir elde etti. Bu başarılı performansı ile 9 aylık satış geliri de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 9.9 milyar USD’ye ulaştı.

Kârlı büyüme performansına kesintisiz devam eden Türk Hava Yolları, yılın 9 aylık döneminde net kârını 3 kat artırmayı başararak, bu dönemi 755 milyon USD net kâr gerçekleştirerek tamamladı.

Başarılı sonuçları değerlendiren Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı, M. İlker Aycı; “Özellikle de son birkaç yıldır karşılaştığımız çeşitli bölgesel ve sektörel koşullara rağmen sergilediğimiz mücadeleci tutum, istikrarlı yükselişimizin kaynağı oldu. Bugün, hayata geçirdiğimiz sayısız yatırım, elde ettiğimiz büyüme rakamları ve başarılarla küresel havacılık sektöründe edindiğimiz prestijli konumu ve gücümüzü pekiştirirken, yeni evimiz ‘İstanbul Havalimanı’na geçişle de birlikte yolumuza yeni yatırım ve başarılarla devam edecek, ülkemizin gururu olmayı sürdüreceğiz.”

304 NOKTAYA UÇUŞ

Geniş uçuş ağı ve kuvvetli tarife yapısı ile öncü bir küresel havayolu olma kimliğini daha da sağlamlaştıran Türk Hava Yolları, bu sene içerisinde açılan Freetown, Semerkant, Krasnodar ve Moroni hatları ile birlikte 122 ülkede, 49’u yurtiçi, 255’i yurtdışı olmak üzere toplam 304 noktaya uçuş gerçekleştirmekte. En son teknolojiye sahip, çevreye duyarlı yeni nesil uçak siparişleriyle 2023 yılında yaklaşık 475 uçaklık bir büyüklüğe ulaşacak olan ve hâlihazırda dünyanın en genç ve en modern filoları arasında bulunan Türk Hava Yolları filosu, bugün 217’si dar gövde, 92’si geniş gövde ve 20’si kargo uçağı olmak üzere toplam 329 uçaktan oluşuyor.

Trafik sonuçlarına bakıldığında, yılın dokuz aylık döneminde, toplam yolcu doluluk oranı 3,2 puanlık artış ile yüzde 82’ye ulaşmıştır. Bu dönemde yaklaşık 58 milyon yolcu taşıyan Türk Hava Yolları’nın yolcu sayısı yüzde 12 oranında artmıştır.

Cumhuriyetimizin 95. yılında açılışı yapılan İstanbul Havalimanı, Türkiye havacılık sektörünün ve Türk Hava Yolları’nın önemli dönüm noktalarından birine tanıklık edecektir. THY, bu dev yatırım ile dünya liderliğine doğru yükselişini sürdürecektir.

Birer devlet kuruluşu olan DHMİ ve SHGM'nın açıklamalarına yansıyan bu başarılara halen ev sahipliği yapan TAV ve İSG'nın yanı sıra yeni oyuncu İGA'nın dev yatırımı Türklerin havacılıkta çılgınca bir yüksekliğe geçtiğini artık gözler önüne sermektedir. Büyük düşünen ve bu iddialı vizyonu hayata geçiren Türk havacılık sektörüne bu kapının açılmasında tabii ki siyasal iradenin payı büyüktür. Havacılık tabiriyle take-off'a geçen bu sektörün artık yüksek irtifaya çıkmasının önünde hiçbir engel yer alamayacaktır. Şairin deyimi ile "Yüksel ki yerin bu değil" diye dile getirdiğimiz bu başarı hikayesinin altında yatan en büyük gerçek ise, Türk insanının azmi, gayreti ve çabasıdır.

İyi ve yüksek uçuşlar Türkiye'm...

Bu yazı toplam 1297 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.