• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 23 °C

Çiftçi 2 liraya ürettiği domatesi 1,2 kuruşa satıyor

Çiftçi 2 liraya ürettiği domatesi 1,2 kuruşa satıyor
Burdur’un Söğüt beldesindeki çiftçiler CHP’li vekillere dert yandı. Domates üreticileri “Sebzemiz para etmiyor” dedi,

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA- Akdeniz bölgesinin yayla seracılığındaki en önemli üretim merkezi olan Burdur’un Söğüt beldesindeki çiftçiler CHP’li vekillere dert yandı. Domates üreticileri “Sebzemiz para etmiyor” dedi, yüksek girdi fiyatlarından şikayet etti, fatura üzerinden destek istedi. Anlatılanları ve talepleri dinleyen Antalya Milletvekili Aydın Özer ve Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker söz konusu sorunları Meclis’te her fırsatta dile getirdiklerini ve bundan sonra da konuyla ilgili çalışacaklarını belirtti. CHP’li vekiller çiftçilere AK Partili vekillerden de destek istemelerini hatırlatınca çiftçiler “Onları görmüyoruz ki” yanıtını verdi.

burdur,-sogut,-domates,.jpgFATURA ÜZERİNDEN DESTEK İSTİYORLAR

Söğüt Toptancı Hali’ndeki buluşma sonrası yaptığı açıklamada “Seracımız sebzenin para etmemesinden şikayetçi” diyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer üreticinin mutlak desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Elbette girdilerde indirim istiyorlar. Zirai ilaç firmasına borç öderken fatura üzerinden biraz daha destek olunmasını istiyorlar. Gübre, mazot, ilaç ve fide fiyatları artıyor ama sebze olduğundan da düşük fiyata satılıyor. Seracılar çöküyor.”

Çözüm olarak fide ve gübrede yüzde 50 bir bütçe desteği ile ÖTV’siz mazot ve elektrikte destekleme istenebileceğini söyleyen CHP’li Özer, pazardaki daralmanın ise çok daha önemli bir sorun olduğunu ifade etti.

İHRACAT KAPILARINI KAPATMAMALIYIZ

“Aslında seracılık için bugünkü en önemli sorun pazar payının daralması” diyen CHP’li Özer şöyle devam etti:

“Ortadoğu’daki yanlış politikalar sebzeciliği etkiliyor. Bugün Irak’la, Suudi Arabistan’la ilişkilerimiz bozulduğu için, ihtiyacı olmasına rağmen bizden almamak konusunda diretiyor. Şu anda bir miktar balkan ülkelerine ihracat var, onlara da çok yeterli değil. Komşularınızla ne kadar iyi geçiniyorsanız, ticaret ilişkileriniz ne kadar iyiyse o kadar rahat olursunuz. Bizim gibi tarımdan kazanç sağlayabilecek potansiyeldeki bir ülkenin ihracat kapılarını kapatmaması lazım.”

TARIM SEKTÖRÜ TÜMDEN ZARARDA

Öte yandan ülkemizdeki seracılığın da devlet teşviki nedeniyle giderek arttığı, her yere sera yapıldığını söyleyen Özer, “Bu üretimi artırıyor ama pazar payı küçüldüğü için iç piyasada çöküşe neden oluyor” dedi.

Sera yapımına olan destekleme kredilerden vazgeçilmezse seracılığa teşvik edilen insanların da aynı kadere mahkum olacağını belirten CHP’li Özer, şu anda üretim ve mal kalitesinin çok iyi olduğuna dikkat çekerek, “Domatesin maliyeti 2 lira, üretici ise 1 lira 20 kuruşa domates satıyor ve zarar ediyor. Gübreci, fideci, ilaççı alacağını alamıyor. Yani tarım sektörü tümden zararda.”

BÖYLE GİDERSE SERALAR BOŞ KALABİLİR

CHP’li Özer, seracılıkta maliyetin çok yüksek olduğunu belirterek bugün üreticinin yaşadığı zararın yarın daha büyük bir tehlikeyi getireceğine de dikkat çekti. Özer, şunları söyledi:

“Seracılıkta tesisi yaptıktan sonra üretime geçilir. Üretim olmazsa sera bölgeleri terkedilmiş, bomba düşmüş şehirler gibi olur. Bugün kazanç sağlayamayan yarın üretimden kaçarsa, Anadolu’dan gelen ortakçılar ve işçiler de dayanamayıp terk ederse, sadece küçük aile işletmeleri kalır ki, o yeterli gelmez. Böyle giderse birçok sera boş kalabilir. Sonunda yurtdışından domates bulmaya çalışır hale geliriz. Kısacası, eğer bugün pazar bulunmazsa, yarın domates ithal edecek konuma düşebiliriz!”

Bu haber toplam 4021 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.