ANTALYA- Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, ''Turizmi 12 aya yaymayı, kent merkezine turist çekmeyi, Antalya’nın tanıtımını etkin bir şekilde yapmayı 25 yıldır konuşuyoruz'' dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından üçüncüsü gerçekleştirilen "Antalya İş Dünyası - Yerel Yönetimler Zirvesi" ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda yapıldı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası göreve gelen Antalya Büyükşehir ve Merkez İlçe Belediye Başkanları'nın iş dünyasıyla biraraya gelerek kentsel ve sektörel konularda görüş alış verişinde bulunduğu zirveye ilgi yoğun oldu.
ATSO Başkanı Çetin, zirvedeki konuşmaında, Antalya’nın birçok alanda ilerleme sağladığını turizm ve tarım başta olmak üzere çeşitli alanlarda Türkiye’ye ciddi düzeyde katkılar yaptığını vurguladı. Çetin, şöyle konuştu:
“Bununla birlikte neredeyse 25-30 yıldır konuştuğumuz ve halen çözemediğimiz birçok sorun olduğu da gerçektir. Önemli bir sorunumuz, planlı büyüyen bir şehir olamamaktır. Nitekim, imar planlarımız, ulaştırma master planımız, kentsel dönüşüm master planımız bir türlü tamamlanamamaktadır.
Trafik sorunu, raylı sistemin ağ şeklinde olması, toplu taşımanın verimli olması 25 yıllık bir konumuzdur. Bu alanda çok yatırım yapılmıştır, fakat yatırımlar Antalya’nın büyüme hızına yetişmemektedir. Londra metrosu 1863’de yapılmıştır. İstanbul 1989’da, İzmir 2002’de metro yapmıştır, Antalyalılar da artık metroya kavuşmalıdır.
20-25 yıllık konularımızdan birisi, Kaleiçi’nin ve tarihi eserlerimizin restorasyonudur.
Kent kültürünü ve kent estetiğini de devamlı konuşur ve şikayet ederiz.
Turizmi 12 aya yaymayı, kent merkezine turist çekmeyi, Antalya’nın tanıtımını etkin bir şekilde yapmayı 25 yıldır konuşuyoruz.
Turizm gelirinden belediyelerimizin pay alması ve tanıtım fonu oluşması da eski bir konumuzdur.
Ticarette planlama, toplu işyerleri kurma, ticarete disiplin getirme, AVM’lerden şikayet etme, yine uzun yıllardır konuştuğumuz konudur. Alışveriş caddeleri olması, mahalle çarşıları kurulması devamlı söylediğimiz konular arasındadır.
Artık ortak akıl ve güçbirliğiyle bu konularda yeni bir hamle yapmalıyız.
Planlı, akıllı, yeşil ve estetik bir kent için kentsel dönüşüm hamlesi yapmalıyız. Kentsel dönüşüm şu anda eskisi gibi betonlaşma şeklinde olmaktadır. Betonlaşma yerine gerekirse iç kesimlerde birkaç noktada gökdelen türünde yüksek, fakat planlı ve estetik bir gelişme düşünelim. Böylece diğer alanlar da yatay ve yeşil dönüşüm gerçekleştirelim.
DİJİTAL DEVRİMİ ISKALAMA LÜKSÜMÜZ YOK
Bildiğiniz gibi, 31 Mart seçimi öncesinde Antalya 4.0 vizyonunu sizlerle paylaştık. Dijital devrimi kent ve sektörler olarak ıskalama lüksümüz yoktur. Dijitalleşme hem kent hem sektörler için hayati bir meseledir.
Antalya 4.0 vizyonuyla önce akıllı kent, akıllı çevre yönetimi, akıllı yönetişim, akıllı ulaşım gibi alanlarda ilerleme sağlanmalıdır. Antalya açık veri merkezi için bütün kurumlar işbirliği yapmalıyız. Akıllı kent altyapısıyla dijital turizm ve dijital ticareti birleştirmeliyiz. Turizmde akıllı destinasyon yönetimi için gerekli altyapıyı kurmalıyız. Antalya’yı bilişim, tasarım, biyoteknoloji, sağlık turizmi, akıllı lojistik, kültür ve sanat alanlarında ortak stratejilerle geliştirmeliyiz. Dünyada başarılı kentler tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkan, yaşam kalitesiyle dünyadan beşeri ve mali sermaye çeken kentlerdir. Antalya, dünyanın dijital şirketlerini, yeteneklerini, sanatçılarını çeken bir kent olmalıdır. Bu hedeflere dönük çalışmalar, fuar ve festivaller yapmalıyız.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.