ÇEŞME- "Butik" turizmin kraliçesi Alaçatı'da oteller adeta kapalı gişe hizmet verirken 5 yıldır düzenlenen Ot Festivali'nin bölgeye katkısının 5 milyon lirayı geçtiği bildirildi. Bu durum Çeşme'de yeni festivallerin de önünü açtı.
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Ot festivalinin üzerine Çeşme yarımadasının değişik bölgelerinde yapılacak 8 festival daha ekleyeceğiz. 9 merkez, 9 marka, 9 festival diye yola çıktık. Dışarıdan festival ithal etmeyeceğiz, bu 9 festivalde o bölgenin kendine has özellikleri ön plana çıkacak. Örneğin, Germiyan Yalısı'nın ekmeği meşhur. Orada bir ekmek festivali gerçekleştireceğiz. Hiçbir fesitvalimiz yapay olmayacak, kentimizi yansıtacak" dedi.
Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği çatısı altında Çeşme Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen 5. Alaçatı Ot Festivali önceki gün basın toplantısının ardından İmren Han Otel'de düzenlenen gala yemeğiyle başladı.
OT FESTİVALİ YEMEKLERİ KİTAPLAŞTIRILDI
İlk yapılan Alaçatı Ot Festivali'nin bir gün olduğunu hatırlatan Başkan Dalgıç, "Arapsaçı" temasıyla bu yıl 5.'si yapılan festivalin 4 gün sürdüğünü kaydetti. Her yıl bir önceki yıllarda yarışan yemeklerin kitaplaştırıldığını kaydeden Başkan Dalgıç, "Festivalin en önemli kazanımlarından biri bu bölgede yapılan yemeklerin bir sonraki yıl kitaplaştırılarak dağıtılmasıdır. Bu bir kültür mirasıdır. Geçtiğimiz yıl 80 yaşlarında bir nine, mikrofondan ödül kazandığı yemeğin yapılışını bizlere anlattı ve kaynanasından öğrendiğini söyledi. Bu kültür mirasının aktarımının en güzel örneklerindendir" diye konuştu.
OTELLERDE YER KALMADI
Geçen yıl yapılan 4. Alaçatı Ot Festivali'ne yaklaşık 5 bin kişinin katıldığını kaydeden Başkan Dalgıç, geçen yılki festivalde toplam cironun 5 milyon liraya ulaştığığı belirtti. Dalgıç, bu rakamın bu yılki festivalde daha da yükseleceğini ifade etti. Festivalin sadece bölge tanıtımı ve çevre katkılarının yanı sıra kentteki esnafın da yüzünü güldürdüğünü vurgulayan Dalgıç, "Alaçatı'daki konaklama, alışveriş, yeme-içme sektörünü de hareketlendirmesinin yanı sıra bölgenin yakın çevresindeki oteller de bile yer kalmadı" dedi.
Başkan Dalgıç, Çeşme için 9 merkez, 9 marka, 9 festival diye çıktıklarını belirtti. Özel açıklamalarda bulunan Dalgıç, "Ot festivalinin üzerine Çeşme yarımadasının değişik bölgelerinde yapılacak 8 festival daha ekleyeceğiz. Dışarıdan festival ithal etmeyeceğiz, toplam 9'u bulacak festivallerimizde o bölgenin kendine has özellikleri ön plana çıkacak. Örneğin, Germiyan Yalısı'nın ekmeği meşhur. Orada bir ekmek festivali gerçekleştireceğiz. Hiçbir fesitvalimiz yapay olmayacak, kentimizi yansıtacak" dedi.
FESTİVAL ULUSLAR ARASI OLACAK
Festivale ilk günden beri maddi hiçbir şey düşünmeden birçok kıymetli insanın destek verdiğini belirten Alaçatı gönüllüsü Tülin Onaner ise, bu sene festivalde yenilikler de olduğunu; festival süresince sergiler, meşhur gurmeler tarafından otlu yemek atölyeleri, bitkilerle sağlıklı yaşam seminerleri yapıldığını söyledi.
50 yıl önce Alaçatı'da kavun ve anason güzelleri festivalleri yapıldığını kaydeden Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal, "Bu kültürü Ot Festivali ile gençlere aktarıyoruz. Başkanımızın da destekleriyle gelecek nesillerde festivalin uluslararası olacağına inanıyorum" diye konuştu.
Yeni Asır
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.