• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 20 °C

Cep'te kapsama dışı kalmıyor

Cep'te kapsama dışı kalmıyor
GSM sektörünün 3 oyuncusu, cep telefonunun çalışmadığı 2 bin 128 yerleşim yerinin de hizmet ağına dahil edilmesi için el sıkıştı.

İSTANBUL- GSM sektörünün 3 oyuncusu, cep telefonunun çalışmadığı 2 bin 128 yerleşim yerinin de hizmet ağına dahil edilmesi için el sıkıştı.
Böylece 500 kişinin altındaki yerleşim yerleri de kapsama alanına alınmış oldu. Toplam 200 milyon liraya mal olacak projede, söz konusu yerler operatörler arasında paylaştırılacak, her bölgeye tek bir altyapı kurulacak. 3 şirket de sadece bu bölgeyle sınırlı olmak üzere birbirlerinin altyapısını kullanmak suretiyle hizmet verecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, üç mobil operatörün bir ilke imza attığını vurgularken, "Nimetleri bölüşmede kimse kimseye sırayı kaptırmıyor ama külfetleri paylaşmada bir ilki burada gerçekleştiriyoruz." dedi.

Evrensel Hizmet Fonu kapsamında, nüfusu 500'den az olan ve GSM kapsama alanında bulunmayan 2 bin 128 yerleşim yerine GSM hizmeti götürülmesi amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile GSM Operatörleri Turkcell, Vodafone ve Avea arasında imza töreni Çırağan Sarayı'nda yapıldı. Törene; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, BTK Başkanı Tayfun Acarer, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Vodafone Türkiye Genel Müdürü Serpil Timuray ve Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir katıldı.

Binali Yıldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, bu bölgeyle sınırlı olmak üzere şirketlerin birbirlerinin altyapısını kullanmak suretiyle hizmet vereceğini ifade ederek, kendilerinin de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak evrensel hizmet altyapısını kurduklarını aktardı. Yıldırım, "Kardeşlik, 'peki' demekle olur. 3 şirkette tereddütlerini, endişelerini, sorularını ortaya koydu. Hepsi konuşuldu ve ortak bir zeminde anlaşılmasıyla bu noktaya gelindi. Bu bir dayanışma örneğidir, bir yardımlaşma örneğidir. Vatandaşa hizmet etmede birlikte hareket etmenin bir sonucudur. İnşallah bu başka alanlara, başka işlere de bir örnek teşkil eder." diye konuştu.

Baz istasyonlarının zararlı olduğuna ilişkin tartışmalara da değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "Baz istasyonları için Avrupa'da elektromanyetik dalgaların limit değerinde 40 volt/metre sınırına karşılık, Türkiye'de 10 volt/metrelik sınır getirildi." bilgisini verdi. Bakan Yıldırım, kendisine bir ölçüm cihazı hediye edildiğini belirterek, cihazla canlı olarak bir ölçüm yaptı. Ölçümde 0,053 volt/metre sonucu çıktı. Bunun üzerine Yıldırım, ''Herkes rahat olsun. Bankalarda yanlış var, bizde yok. Saç kurutma makinesi, traş makinesi gibi aletlerde daha fazladır. Onun için bu işi böyle abartmaya hacet yok. Tedbirimizi alacağız ama bilişim altyapısının gelişmesini de engellemeyeceğiz. İkisi beraber gidecek." şeklinde konuştu.

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir de konuşmasında projenin önemine dikkat çekti. Akdemir, "3 operatörün adının bile bir arada görülmesi çok önemli. Çünkü daha çok rekabetle alınıyoruz. Bugün, kamu yararı için bunu bir kenara bıraktık. Sektörde kamu yararına örnek bir proje. Avea olarak gereken bütün desteği vereceğiz." ifadelerini kullandı. Akdemir'den sonra kürsüye gelen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de Türkiye'nin son dönemdeki gelişmesinde, dört bir yanına ulaşıbilir, erişilebilir olmasının çok büyük katkısı olduğunu belirterek, "Dijital otoyollarla insanlarımız bilgiye ulaşıyor, fırsat eşitliğine ulaşıyor, dünyanın 4 bir yanındaki bütün insanlığın keşfettiği bilgiye ulaşma fırsatı yakalıyor. Şimdi bu proje ile köy ve mezralara da bu fırsat eşitliğini götürme fırsatımız var." dedi. Vodafone Türkiye Genel Müdürü Serpil Timuray da projede yer almaktan duydukları memnuniyeti, "Bilgiye ulaşımda fırsat eşitliği sağlayacak Evrensel Hizmet protokolüne imza atıyor olmaktan ve bu sayede ülkemizdeki iletişim olanaklarının coğrafi konumlarından bağımsız olarak herkes için erişilebilir kılınmasına katkı sağlıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz." şeklinde ifade etti.

Konuşmaların ardından GSM altyapısı bulunmayan 2 bin 128 yerleşim yeri, 3 eşit parçaya bölündü. GSM operatörlerin yöneticileri imza atmadan önce, kura ile altyapı kuracakları yerleşim yerlerinin listesini belirledi. İmzalar atılırken Bakan Yıldırım esprili bir şekilde, ''Ne güzel, üç operatör aynı masada aynı kağıda imza atıyor. Bunların televizyonda afra tafrasına bakmayın." ifadesini kullandı.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.