• BIST 10840.59
  • Altın 3522.36
  • Dolar 36.6013
  • Euro 39.7225
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 27 °C

Çatı katları artık 'çatı dairesi' oluyor!

Çatı katları artık 'çatı dairesi' oluyor!
İstanbul genelinde uygulamadaki imar planlarında İBB Meclisi’nde yapılan düzenleme ile çatı katlarının, bağımsız daire olarak ruhsatlandırılması için karar alındı.

İSTANBUL - İstanbul genelinde uygulamadaki imar planlarında İBB Meclisi’nde yapılan düzenleme ile çatı katlarının, bağımsız daire olarak ruhsatlandırılması için karar alındı. “Çatı dairesi” düzenlemesi ile kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi, çatılardaki kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor.
İBB Meclisi’nin mart ayı oturmalarının son birleşiminde İstanbul’un imarı ile ilgili önemli bir karar alındı.
İBB yönetiminin hazırladığı “Meri İmar Planlarına Çatı Katlarına İlişkin Plan Notu İlavesi” teklifi oya sunuldu. Teklife ilişkin hazırlanan komisyon raporunda İstanbul genelinde uygulamada olan imar planlarında çatı katlarının imalatı ve kullanımı ile ilgili farklı kararlar bulunduğu kaydedildi.

Nefes'ten Özlem Güvemli'nin haberine göre İstanbul genelinde bütünlük içinde ele alınarak standartların belirlenmesi ve eşitlik ilkesi uyarınca uygulamaların gerçekleştirilebilmesi, çatı alanlarının daha konforlu alanlar haline getirilerek kentsel dönüşümün hızlandırılmasına etki edecek şekilde kentin çatı alanlarının kullanılması ve estetik alanlar haline getirilmesi için “çatı dairesi” olarak kullanılması amacıyla plan notu çalışması yapıldığı aktarıldı.

istanbul--003.jpgÇatı dairesi teklifi mecliste oybirliği ile kabul edildi. İlçe belediyeleri, bu düzenleme doğrultusunda uygulama imar planlarında değişiklik yaparak onay için İBB Meclisi’ne gönderecek. Riskli yapıların yıkılıp yeniden yapılması halinde bu düzenleme geçerli olacak, kentsel dönüşümün önü açılacak, çatı katlarındaki kaçak yapılaşmanın da önüne geçilecek.

ÇATI DAİRESİ UYGULAMASI NASIL OLACAK?

Yeni düzenleme ile “İmar planlarına göre konut yapılabilen parsellerde, varsa saçaklar dâhil son kat tavan döşemesi sınırları ve çatı eğimi içinde kalmak ve ilgili yönetmelikte belirlenen en az yapı piyesleri ve ölçülerini sağlamak şartıyla bağımsız bölüm olarak iskân edilebilen konut olarak kullanılan çatı dairesi yapılabilir” kararı alındı.

Çatı daireleri, imar planlarında belirtilen bina yüksekliği sınırlamalarına dahil edilmeyecek. Çatı dairelerine asansörün hizmet etmesi zorunlu olacak.

Çatı dairesi yapılması durumunda daha aydınlık ve ferah mekânlar ortaya çıkması amacıyla çatının ait olduğu cephedeki yüzeylerinde iki ayrı meyilli çatı uygulaması yapılabilecek.

Terasa açılan kapılar, pencereler ve güvercinlikler birbirine eklenemeyecek. İkinci çatı yüzeyinde, çatı kontürünü değiştirmeyecek şekilde yüzeye paralel olarak pencere yapılabilecek. Çatı dairesi uygulaması yapılarak oluşturulan bağımsız bölümlerde asgari piyes ölçüleri en az 2.20 metre yüksekliğin sağlandığı alan üzerinden hesaplanacak.

Bu haber toplam 247 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.