• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 19 °C

Cankut Bagana - Onur Air

Cankut Bagana ürkiye’ye ilk charter uçağı indirenlerden biriydi. Daha sonra otelcilik, yurtdışında tur operatörlüğü, rehberlik ve Kapalı Çarşı'da halı satıcılığı dahil turizmin nesi varsa yaptığını görüyordum.
O günlerin en büyük turizm şirketi oldu Ten Tour ile yılda yaklaşık 800 bin turist getiriyordu. Ten Tur’da Ömür Çağlar, Tuna Hetman’da vardı.
Aradolu turları yapar ve Kapadokya'ya binlerce turist taşırlardı. Yurtdışında Ten Tour'un operasyonlarında Vural Öger ve Cem Kınay gibi isimlerle ortaklık yapıyordu. Sonra tur operatörlüğü ile birlikte Kıbrıslı bir işadamından alınan Onur Air’in sahibi olarak ortaya çıktı.

Bundan sonrasını 2005 yılında yapılan bir röportajda Cankut Bagana şöyle anlatıyor:
“10 yıl önce fiilen uçakçılığa girdik ve ortaklarımız arasında iş bölümü yaptık. 10'un üzerinde oteli olan Ten Tour'u ortak olarak aldık. Otellerin bir kısmını bir ortak alınca bazı oteller ve uçak şirketi bana kaldı.
Kıbrıslı bir işadamına ait olan Onur Air ismi kurulduğunda vardı. Kuruluşundan 1.5 yıl sonra havayolunu Kıbrıslı işadamından devraldık. Mali durumu iyi değildi. Yaz kış dengesini iyi kuramamışlardı. O zaman iki uçaklı bir şirketti. Biz dışarıdaki turisti Türkiye'ye getirme yollarını arıyorduk. Kış turizmini başlattık o yıllarda. Antalya'da oteller bugün kapanmıyorsa, bu bizim gibi uçakçı arkadaşların gayretleriyle olmuştur. Altı ay iş yapıp, altı ay duran bir iş kolu olamaz. Uçakların durmaması lazım, otellerin, otellerin etrafındaki kahvelerin durmaması lazım. Biz böyle başladık. Sonra kış turizmini dengelemek için Suudi Arabistan ile uzun bir sözleşme yaptık. Şu anda 500 çalışanımız Cidde'de çalışıyor. 7 uçak, dünyanın her yerinden hacı taşıyor. Önümüzdeki yıl Hac seferi için çalışacak uçak sayısını 9'a çıkartacağız.
THY'nin bugünkü kapasitesinin yüzde 60'ı kadar koltuğumuz var. THY'nin filosu 11 bin koltuk civarında. Onur'un da 6 bin. Bugün 24 uçağıyla Türkiye'nin en büyük özel havayolu şirketi konumunda.
İç hatlarda yolcu taşımacılığı Ak Parti iktidarıyla beraber oldu. Bakan Binali Yıldırım'ın şahsi gayreti ve öngörüsüyle özel hava yolu taşımacılığının önünü açan izinler verildi. Fiyatları, saatleri istediğiniz gibi belirleyin dediler. Uçak biletinin içinde Özel Tüketim Vergisi vardı. Başka şeyler de vardı. Ulaştırma Bakanı, 3-4 milyon TL'lik (3- 4 YTL) indirim yaptırdı. Maliye Bakanını ikna etti ve sonunda Binali Yıldırım haklı çıktı. Neden? Birincisi THY rekabetten bir zarar görmedi.Şimdi sadece bazı hatlara bakarak bir karar verilmemeli. THY'nin bugün
Özel sektör diyeceksiniz ki para kazanmadığı işi yapmaz.Sosyal sorumluluk için belki?Hayır tam olarak öyle de değil. Fakat uçtuğumuz memlekette heryere cevap vermek istedik. Bizle uçanlar da 'Ya Onur İzmir'e uçuyor. Ama Onur Kars'a da Diyarbakır'a da uçuyor' desin istedik. Yoksa İzmir'e herkes uçar. .
Büyük bir hızla yayıldık. Elimizdeki uçaklar iç hat uçmaya çok müsaitti. Dış hatlara da yeni uçaklar aldık. Bir yılda 1.5 milyon yolcu taşıdık. Bir ilan verdik ve orada da herkese duyurduk. Dedik ki, 1 yıl önce iç hat uçuş fiyatları 149 milyon TL (149 YTL) idi. İnsanoğlu çabuk unutuyor çünkü. Biz bir yıl önce 12 noktaya 79 milyon TL'ye (79 YTL) uçmaya başladık. On bin 250 sefer yaptık. 5 bin kişiye yeni iş imkanı açtık. Havaalanlarımıza 7.4 trilyon lira ilave gelir sağladık. 20 trilyon liralık KDV geliri ortaya çıkardık. Şu anda mali sene kapanmadı ama sanıyorum 500 milyon dolara yaklaşacağız. İç hat uçuşumuz da yine 90 milyon doların üzerinde bir ciro getirdi.’
 

Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.