• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 5 °C
  • Antalya 14 °C

Çamlıca Kulesi’nin mimarı Adapazarlı, Mimar Melike Altınışık

Faik Kaptan

Çamlıca Kule yarın resmen Cumhurbaşkanı tarafından açılacak. Sanırım bu kule artık İstanbul’a gelen turistleri gezdiren rehberlerin de programına dahil olacak.

Zira turistler, 369 metrelik uzunluğu ve deniz seviyesinden 587 metrelik yüksekliğiyle İstanbul'un en yüksek yapısı olan bu kule de, toplam bir Kilometre yüksekte hem yemek yiyecek, hem de doyumsuz manzarayı seyredecek.

Gözünüz sağlamsa ve hava da açıksa bu manzara Karadeniz’den Sarayburnu’na kadar bir temaşa.

melike-altinisik-camlica-kulesi.jpgYarın saat 14.00'te açılışı yapılacak olan bu kuleyle ilgili bilgileri okurken Mimarının Melike Altınışık olduğunu okudum. Bu soyadı bana yabancı gelmedi. Gazetecilik merakı ile araştırdım Melike Hanımı Adapazarı doğumlu olduğunu öğrendim.

Bir anda şalter düştü. Altınışık soyadlı, bizim Adapazarı’nda Uzun Çarşı’da Sarraf Mehmet amcanın kuyumcu dükkanı vardı. Onun iki oğlu Nurdoğan ve İsmail benim Ortaokul’dan arkadaşlarımdı. İkisi de geçtiğimiz yıl vefat etti. Ping Pong sporunu çok severlerdi. Evlerinde bile Ping Pong masası vardı. Sanırım Nurdoğan Milli bile olmuştu. Ara sıra İsmail beni evlerine götürür beraber ping pong oynardık.

GAGA EROL DEVREDE.

Bu tahmini bilgilerin ışığında bizim Adapazarı’nın muhtarı diyebileceğimiz arkadaşım Erol Girişken, nam-ı diğer Gaga Erol’u aradım.

Erol hemen Altınışık’larla Kömürpazarı Mahallesinde komşu olduklarını belirterek bildiklerine anlattı. Mehmet Amcanın 5 çocuğu varmış. Melike, Arif adlı oğlundan olan torunuymuş. Yani Nur içinde yatsınlar İsmail ve Nurdoğan’ın yeğeni.

Tabi bu kuleye başka bir gözle bakmaya başladım. Aslında bizim Büyükçekme’de bitmiş olan kulenin dışlanıp bu kulenin başlamasına o zamanlar çok kızmıştım. Ancak bizim Melike bu kızgınlığımı alıp götürdü.

melike-altinisik.jpg
ADAPAZARI’NIN İFTİHARI.

Melike kardeşimizin CV’sine baktığınız zaman niçin böyle muhteşem bir kulenin mimari sorumluluğunun kendisine verildiğini daha iyi anlıyorsunuz. Bu kule 100’den fazla yayın kuruluşuna hizmet veriyor.

Enerji tasarrufu sağlandı, çevre ve görüntü kirliliği tarihe karıştı

Çamlıca Kulesi ile Çamlıca Tepesi'nde dağınık halde bulunan onlarca anten söküldü ve tüm hizmetler tek kulede toplandı. Böylece çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip olan elektromanyetik ve görüntü kirliliği ortadan kaldırıldı.

Böylece, İstanbul'un siluetinin güzelleşmesine katkı sağlandı.

Ayrıca Çamlıca Kulesi ve etrafı, hediyelik eşya mağazaları, kafeteryaları, restoranları ve eşsiz manzaraya hakim seyir teraslarıyla kısa vadede ülke ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacak bir cazibe merkezi oldu bile.

Melike kardeşimizi Can-ı gönülden kutluyorum…

melike-altinisik-001.jpg
Melike Altınışık'ın eserlerinden örnekler

İşte, vaktiniz varsa okuyun Melike Altınışık’ın CV’si:

“ 1980 yılında Sakarya'da doğdu.2003 yılında Lisans eğitimini Istanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde bölüm birincisi olarak tamamladı. 2004-2006 yılları arasında Londra'da Architectural Association Design Research Laboratory'de Mimarlık ve Kentsel Tasarım üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. Istanbul'da kendi mimarlık pratiği Melike Altınışık Architects (MAA) kurmadan önce, Londra'da 2006-2013 yılları arasında Zaha Hadid Architects Londra ofisinde Proje yürütücüsü olarak uluslararası platformda tecrübe edindi. 2004 yılında uluslararası platformda başlayan profesyonel mimari çalışmaları ile uzmanlığını, master-plan, yüksek yapılar; konferans merkezi, müze gibi kültürel yapı tasarımlarından özel üretim mobilya tasarımlarına, farklı ölçeklerde, geniş bir yelpazede geliştirdi. Tasarımları ile Europe 40 under 40, FEIDAD Tasarım Ödülü (Far Eastern International Digital Architecture Design Award) ve İsviçre Sanat Ödülü (Swiss Arts Award) gibi birçok prestijli ödül aldı. Çeşitli ulusal, uluslararası ve davetli mimari proje yarışmalarında, konferanslarda, sergilerde ve yayınlarda yer aldı. MAA Projeleri arasında İstanbul’da yapımı devam eden fütüristik yapıdaki 369 metrelik "Istanbul TV ve Radyo Kulesi" ile Güney Kore'nin Seul şehrinde ki dünyanın ilk öncü"Robot Bilimi Müzesi" yer almaktadır. Melike Altınışık, MAA Istanbul ve Seul ofislerinde ulusal ve uluslararası mimari çalışmalarına devam etmektedir.

Bu yazı toplam 60595 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.