İSTANBUL - Yapılırken milyonlarca lira harcanan Uşak, Gökçeada, Kocaeli, Balıkesir havalimanları adeta para yutuyor. Buna karşın sefer yapılmayan havalimanlarında personel sayıları da yatırımlar da her geçen gün artıyor. Anadolu daki bazı illerde büyük yatırımlar yapılarak açılan havalimanlarında personel sayısı çokken yolcu sayısı çok az
BirGün'de yer alan habere göre, milyonlarca lira harcanarak yapılan ve hiç yolcu ve seferin olmadığı havaalanlarında personel sayıları artıyor. Yatırımların devam ettiği atıl havalimanlarına ilişkin tartışmalar da sürüyor. Uşak, Gökçeada, Kocaeli, Balıkesir havalimanları para yutuyor.
Uşak Havaalanı’nda 2018 yılında 21 bin 897 yolcu ve 64 personeli bulunuyordu. 2021 yılında 12 ay sonunda sadece 54 yolcunun olduğu havaalanında personel sayısı 92’ye çıkmıştı. 2022 ve 2023 yılında tamamen yolcu taşımacılığının sıfırlandığı Uşak Havaalanı’nda personel sayısı 97 oldu. Zafer Havalimanı'nın açılmasının ardından yolcu uçuşlarına kapatılan Havalimanı’nın stokaj havalimanı olarak hizmet vermesi gündeme gelmişti. Ancak geçen haftalarda da DHMİ tarafından 1 yıl süresince eğitim uçuşlarının yapılmasına ilişkin ihale ilanı verildi.
PERSONEL SAYISI 78'DEN 92'YE ÇIKARILDI
Benzer tablo Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nda da görüldü. Sanayinin başkenti sayılan ve 2 milyon nüfusa sahip Kocaeli’nde 2018 yılından bu yana 5 yıldır hiçbir uçuş gerçekleşmezken personel sayısı 78’den 92’ye çıkarıldı.
Balıkesir Merkez Havaalanı’nda da son 5 yılda yolcu da kalkan uçak da yok ancak 42 personel sayısı 65’e çıktı.
Gökçeada 11 yıl önce hizmete açılıp 5 yıldır yolcusu olmayan havaalanında 2018’de 37 yıl olan personel 44’e çıkarıldı.
Rize - Artvin Havaalanı
Şırnak Şerafettin Elci Havaalanı
Yeni açılan ve çalışan havalimanlarının personel sayısının çalışmayan havaalanlarıyla aynı düzeyde olması da dikkat çekti. 2023 yılında 7 bin sefer ve 1 milyon yolcu taşıyan Rize - Artvin Havaalanı’nda 80 personel, 6 bin sefer ve 400 bin yolcuya hizmet eden Şırnak Şerafettin Elci Havaalanı’nda 70 personel çalışıyor.
TOPLAMDA 200 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILDI
10 yıldır işletilemeyen Gökçeada Havalimanı için 88 Milyon TL, 10 yıldır yolcu ve uçuşlarda sıfır çeken Balıkesir Merkez Havalimanı için 76 Milyon TL, daha önce Deniz Kuvvetlerine ait olan ve 8 milyon ek yatırımla 2011 yılında sivil havacılığa açılan Kocaeli Cengiz Topel’in 5 yıldır âtıl bırakıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.