İZMİR- Yalnızca 47m2’lik bir alana, 59 araç kapasiteli bir otomatik otopark inşa edebiliyorlar. Ayrıca, otomatik otoparkları istenilen her alana da uygulayabiliyorlar.
Tabii Hollywood’un da keyfi birleşti etkisi var. Otoparklarda ne katiller, sapıklar, boy boy Godzilla ve rengarenk Chucky’ler çıkardı Hollywood karşımıza yıllarca. Otoparklarda kendi nefesinden ürken paytak ördeklere dönüştük.
Sonra geçenlerde birdenbire hem de İzmir Alsancak’taki eski mahallemde eski bir benzincinin olduğu yerde şık bir bina gördüm. Otopark olduğunu öğrenince de şaşırıp içine girdim. Tam otomatik bir otopark çıktı karşıma. Bir kutunun içine aracınızı bırakıyorsunuz. Sonra o kutu alıyor aracınızı döndüre, çevire, kaydıra üst katlara asansörle çıkarıyor. Hayran kalınacak bir sistem. Şu anda Türkiye’nin en büyük akıllı otoparkıymış.
Hikayeyi deşince altından bir tekstil mühendisiyle bir fizikçi çıktı. Can Erkut Sevinç ve Müştak Ağrıklı. Bu akıllı otoparkları 90’lı yıllarda Japonya’da görüp hayran olmuş onlar da. Sonra 1999’da bir Wöhr adlı Alman çözüm ortağı bulup Türkiye’de bu otoparkı kendileri tasarlayıp kendileri yapmışlar. Şirketlerinin adını Parkolay koymuşlar. Şu anda Türkiye’de bulunan bütün yarı ya da tam otomatik parkların yapımı onlara aitmiş.
Kişiye özel parklar da yapıyorlarmış. Arabaları bahçelerde çimlerin içine asansörle yolladıkları sistemler gibi. 2002’de 612 araç kapasiteli tam otomatik otopark projesiyle, Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük “tam otomatik otopark sistemi”ni gerçekleştirmişler. Bu proje ile 2003’te Avrupa Çelik Birliği ECCS ödülüne layık görülmüşler. Parkolay, park sistemini Avrupa ve Ortadoğu’ya da ihraç etmeye başlamış. 2013’te Yalova’da kendi üretim tesislerini açmışlar. Şu sıralar Manisa’da 560 araç kapasiteli Türkiye’nin en büyük tam otomatik parkını yapıyorlarmış.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.