ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA - Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, deniz, kum ve güneş turizmi konseptine bağlı turizm hizmeti veren otellerin 20 Kasım'da kapanınca turizm kentinin yalnızlığa büründüğünü söyledi. Sözen sezon bitiminde binlerce turizm çalışanının işsiz kaldığını belirterek “İşsizlik, enflasyon çalşanlar Antalya'dan kaçıracak. Bu kış turizm çalışanları için çok çetin geçecek” dedi.
Antalya'da aktif turizm sezonu 20 Kasım'da sona erdi. Antalya turizmi 45 yıl içinde 5 bin yataktan 700 bin yatağa ulaştı. Antalya'da 432 beş yıldızlı otel bulunuyor. Antalya'da en fazla turist ağırlayan destinasyon ise Manavgat-Side.Antalya genelinde 4/a sigortalı yaklaşık 270 bin turizm çalışanı bulunuyor.
En fazla turizm çalışanı 300 bin yatak kapasitesi 240 beş ve dört yıldızlı otel ile Manavgat bulunuyor. Manavgat'ta turizm yatırımları kapsamında yıllık ortalama yeni otel yapımına bağlı 15 bin yatak artışı oluyor.
Manavgat-Side turizm destinasyonunda 118 bin 4/a sigortalı turizm çalışanı bulunuyor. Manavgat'ta sezon bitimine bağlı otellerin yüzde 80'i kapandı. Turizm çalışanlarının yüzde 80'i işsiz kaldı.
Turizm çalışanları yaklaşık 5-5 ay 15 Nisan tarihine kadar işsiz kalacak. Antalya 'da turizm sezonu 8 ay ile kısıtlı olması gençler arasında ''turizmi'' meslek dalı olarak görmeme ve kışın çalışmazsa sigorta primimi doldurmama endişesi ile farklı meslek dallarına kaçıyor. Buda sezon başında oteller başta kat görevlisi (maid), garson, çamaşırhaneci , meydancı , sahil şezlong düzenlemeci ve aşçı bulmada zorlanıyor.
SEZONUN UZAMASI GEREKİYOR
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, deniz, kum ve güneş turizmi konseptine bağlı turizm hizmeti veren otellerin 20 Kasım'da kapanınca turizm kentinin yalnızlığa büründüğünü söyledi. Bacasız sanayi olarak tanımlanan ve her bir otelin bir fabrika olması değerinde olması nedeniyle Manavgat'ın Anadolu'dan yoğun göç aldığının altını çizen Başkan Şükrü Sözen, ''Turizmcilerin ifadesiyle kışın sezon bitiminde ölü sezona giriyor. Kışın açık olan otel sayısı az oranda Açık olanda personeline kışın sahip çıkma ve çalışanını istihdam etmek için tutuyor. Sezon bitiminde binlerce turizm çalışanı işsiz kalıyor. Turizmi kendi destinasyonumuzda çeşitlendirerek 6-7 aydan 12 aya çıkarmak zorundayız.''dedi.
YÜZDE 80'Nİ İŞSİZ KALIYOR
Manavgat Turizm Çalışanları Platformu Başkanı Saliha Sarp,'' Sezon bitiminde turizm çalışanlarının 5-6 ay işsiz kalması kader oldu. Turizmi Antalya'da 6-7 aydan 12 aya çıkaracağız sözü son 12 yıldır hep duyduğumuz söz. Her yıl 15 bin yatak artışı yerine otel sahipleri turizm çalışanlarını kışın istihdamına yönelik çalışma yapsa çok iyi olur. Turizm otele turist gelmesiyle bitmiyor. Gelen turiste profesyonel ve nitelikli profesyonel elmanla hizmet vermezsen bir sonraki yıl altın yumurtlayan tavuğu kendi elinle kesmiş olursun.Bu kış turizm çalışanları için çok zor geçecek. Manavgat'ta en düşük ev kirası 3 bin 500 lira. İşsiz kalan turizm çalışanı ev kirasını nasıl ödeyecek nasıl geçinecek?.Zaten turizm çalışanları pandemide çok mağdur oldu. İspanya, İtalya ve Almanya turizm çalışanlarına pandemide 2000 bin Euro destekte bulundu. Bizde ise ne devlet nede otelciler sahip çıktı turizm çalışanlarına?. Turizm çalışanları sahipsiz. Bu kış turizm çalışanları için çok çetin ve zor gelecek.''dedi.
SİGORTA PRİMİNİ NASL TAMAMLAYACAKLAR
Antalya Belboylar Birliği Platformu Başkanı Hasan Duman, turizm çalışanları için en zor kış olacağını kaydetti. Kışın otellerin açık kalması ve turizm çalışanlarının istihdamı ve kaliteli ve nitelikli turizm elemanının başka meslek dallarının önüne geçmek için devlet tarafından sigorta primlerinin ödenmesi gerektiğine dikkat çeken Hasan Duman, ''Malesef Antalya'da turizm 6-7 ay ile sınırlı. Bir turizm çalışanı yılda 6 ay çalışarak 6 ay işsiz kalarak sigorta primini tamamlayarak emekli olması çok zor. '' ifadesinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.