ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanı Günay, küfürlü diyalogları ve şiddet sahneleri yüzünden Brad Pitt'in "Kibarca Öldürmek" filminin yayından kaldırılmasını istedi
Ankara'da Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eşiyle birlikte vizyona giren "Kibarca Öldürmek" adlı filmi izlerken, yarısında çıkmayı düşündüğünü söyledi. Bakan Günay, Amerikan kapitalizmini eleştiren filmin vizyondan kaldırılmasını da savundu: "Bir dolu küfrü alt alta dizdiğinizde gişe yapıyorsunuz. Ben devlet olarak buna destek veremem. Benim işim sanat filmi. Şiddeti, etnik ayrımcılığı, nefret söylemini destekleyemem. Şiddet bu kadar göreceli değil. Ben filmi çocuğumla, ailemle beraber izleyebilmeliyim. Mesela bir Brad Pitt filmi gördüm. İçinizde göreniniz var mı? Görmeyin, izlemeyin. Filmden çıkmayı düşündüm. Sadece şiddet değil, iğrenç. Ben bu kadar yüz kızartıcı diyalog hayatımda duymadım. İğrenç. +13 imiş, +18 yapın veya elinizden geliyorsa kaldırın bu filmi dedim. İnsan eşiyle seyrederken rahatsız olur mu? Bu toplumda 30 milyon 20 yaşın altında insan yetişiyor. Şiddeti özendiriyor, şiddetin en adisi." Bakan Günay, Kanuni ve Hürrem arasındaki aşkın filmleştirilmesinin hayali olduğunu belirtirken, Muhteşem Yüzyıl dizisinin tarihin trajedisini veremediğini de söyledi:
'O GÜN ÖLMESİ LAZIMDI' "
Sayın Başbakan'ın eleştirilerinden önce, dizi konusunda 'Keşke biraz daha dikkat gösterilmiş olsaydı' dedim. Biraz çalakalem buldum. Ama tabii ki Türkiye'nin tanıtımına katkı yapıyor. Kanuni hem büyük bir cihan padişahı hem de aşkının, tutkusunun kölesiydi. Kadının önünde zaaf göstermektedir. Sadrazamını katletmiştir bu uğurda. Çocukluk arkadaşını, 28 yaşında sadrazam olan İbrahim Paşa'yı katletmiştir. Daha vahimi, yetişkin oğlunu, Şehzade Mustafa'yı yandaki çadırda boğdurmuştur. O gün ölmesi lazım yürek taşıyan bir insanın..." Bakan Günay, Steinbeck'in ünlü eseri "Fareler ve İnsanlar" ile "Şeker Portakalı"na getirilen yasağı da eleştirirken, "Bereket versin bizim bakanlığımızdan kaynaklanmış bir olay değil. Türkiye'de 2012 yılında Şeker Portakalı'nı, Fareler ve İnsanlar'ı, Steinback'i, Yunus Emre'yi hizaya sokmaya çalışan bir anlayışta bir takım kafaların olması, eğer gerçekse bu olaylar, vahimdir. Bunları hiçbir biçimde kabul etmem mümkün değildir" dedi. Günay, Milli Eğitim Bakanı'ndan kendisini ve kamuoyunu rahatlatacak açıklama da istedi. Yunus Emre'nin şiirinin kısaltılmasını da eleştiren Günay, "Kimse Yunus Emre'nin sözlerini hizaya sokmaya, kendine göre düzeltmeye, eğmeye bükmeye kalkışmasın. Yunus Emre Anadolu'nun öz sesidir"dedi. Noel Baba'ya yönelik Diyanet İşleri Başkanı'nın eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Günay, "İtalya'dan Noel Babanın kemiklerini de isteyebilirim. Belki alamam ama İtalya'da birçok insan Noel Babanın Demreli olduğunu öğrenir. Turistik açıdan faydası olur" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.