• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 7 °C
  • Antalya 19 °C

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
British Museum, 1 milyar sterlin değerindeki Çin seramiklerini satın alarak, İngiltere'de bir müzenin aldığı en değerli hediye olarak değerlendiriliyor.

LONDRA - British Museum, 1 milyar sterlin değerindeki Çin seramiklerini satın alarak, İngiltere'de bir müzenin aldığı en değerli hediye olarak değerlendiriliyor.

Eserlerin sahibi olan Sir Percival David Vakfı'nın mütevelli heyeti, Londra Müzesi'ne 15 yıl boyunca ödünç verilen 1.700 parçayı bağışlayacak.

Bu hayır kurumu, 1964'teki ölümünden önce Avrupa, Japonya, Hong Kong ve Çin'de bu eserleri toplayan merhum İngiliz iş adamını temsil ediyor.

British Museum Müdürü Dr. Nicholas Cullinan, bunun "benzersiz bir özel koleksiyon" olduğunu söyledi.

british-museum,-cin-seramikleri.jpg

Bazı parçalarda Qing hanedanlığından kalma detaylı sanat eserleri yer alıyor

Eserler 2009 yılından bu yana müzeye ödünç veriliyor ve müzenin özel olarak tasarlanmış iki dilli 95 numaralı odasında sergileniyor.

Sir Percival David, 1892 yılında Bombay'da varlıklı bir ailede doğdu ve babasından baronetlik unvanının yanı sıra aile şirketinin mülkiyetini de miras aldı.

İş adamı 1914 yılında Londra'ya taşındı ve burada çok sayıda Çin sanat eseri ve kitabı toplamaya başladı.

Sir Percival David Vakfı mütevelli heyeti, onun özel koleksiyonunun insanları bilgilendirmek ve onlara ilham vermek amacıyla kullanılmasını istediğini söyledi.

Dr. Cullinan, "Sir Percival David Vakfı mütevelli heyetinin cömertliğinden dolayı onur duydum" dedi.

"Bu ünlü nesneler, koleksiyonumuza özel bir boyut katıyor ve birlikte dünyanın dört bir yanındaki akademisyenlere, araştırmacılara ve ziyaretçilere, var olan en iyi Çin işçiliği örneklerini inceleme ve bunlardan zevk alma konusunda inanılmaz bir fırsat sunuyor." diye ekledi.

british-museum,-cin-seramikleri-001.jpg

Yapılan bağışla British Museum'un elindeki Çin seramiklerinin sayısı 10 bin parçaya çıkarılacak ve bu, Çince konuşan ülkeler dışında herhangi bir kamu kuruluşunun sahip olduğu en önemli koleksiyonlardan biri olacak.

Vakfın bağışları arasında, keşfedilmeleriyle mavi ve beyaz seramiklerin tarihlenmesinde devrim yaratan 1351 yılına ait Davut vazoları da yer alıyor.

Koleksiyonda ayrıca Chenghua imparatoruna şarap servisi yapmak için kullanılan bir tavuk kabı ve 1086 civarında Kuzey Song hanedanı sarayı için yapılan Ru eşyaları da yer alıyor.

Sir Percival David Çin Sanatları Vakfı Başkanı Colin Sheaf, bağışın Sir Percival'in üç temel amacına ulaştığını söyledi.

Bunların: "Eşsiz koleksiyonunu bozulmadan korumak, her bir parçayı bir arada kamuya açık bir şekilde sergilemek ve koleksiyonun gelecek nesiller için bir ilham ve eğitim kaynağı olmaya devam etmesini sağlamak" olduğunu söyledi.

british-museum,-cin-seramikleri-002.jpg

Bu Jun seramik tabağı, 11. ve 12. yüzyıllarda var olan Kuzey Song hanedanlığından kalmadır

Sanat Bakanı Sir Chris Bryant şunları ekledi: "Dünyaca ünlü Çin seramiklerinin artık kalıcı olarak British Museum'da sergilenecek olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Koleksiyon, önümüzdeki yıllarda gelecek nesilleri eğitecek ve aydınlatacak.

"Bu olağanüstü cömertlik eyleminden dolayı son derece minnettarım ve bunun başkaları için bir trend oluşturmasına yardımcı olmasını umuyorum."

Bağış tamamlandıktan sonra eserler, British Museum'un dünya çapındaki sergilere desteği kapsamında Çin'deki Şanghay Müzesi'ne ve New York'taki Metropolitan Müzesi'ne ödünç verilecek.

Eserin British Museum'a nihai mülkiyet devri, Yardım Kuruluşları Komisyonu'nun onayına tabi olacaktır.

Bu haber toplam 735 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.