• BIST 10851.78
  • Altın 2506.453
  • Dolar 32.6575
  • Euro 35.3243
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 33 °C

British Airways'in ilk 'maskesiz' uçuşuna bindik

British Airways'in ilk 'maskesiz' uçuşuna bindik
Heathrow Havalimanı’ndan British Airways'in ilk 'maskesiz' Londra-Dublin uçuşuna bindik. Ama işler planlandığı gibi gitmedi

LONDRA- Bu haftanın başlarında, Heathrow Havalimanı, British Airways ve Virgin Atlantic , 16 Mart'tan itibaren yolcuların artık yüz maskesi takmalarının gerekmeyeceğini cesurca ilan etti . Bu hareket, İngiltere'nin en işlek havalimanının terminallerinde gezinen yolcuların yüzlerinin çıplak kalabileceği anlamına geliyor.

Aynı şekilde, yukarıda belirtilen havayolları tarafından yapılan uçuşlarda seyahat eden herkes, varış noktalarının yüz maskesi gerektirmemesi şartıyla olabilir.

Duyuru, seyahat ve sosyal medya ortamında hem alkış hem de alayla karşılandı. Bazıları sözde “normal”e dönüşü memnuniyetle karşıladı, diğerleri ise hareketin çok erken olduğunu ve maskelerin hala gerekli olması gerektiğini düşünerek tereddüt etti.


british-airways-009.jpg

The Points Guy’dan Jordan Waller maskesiz uçuşunu şöyle yazdı:

Yüz maskesini seve seve takacağım. Ama çeşitli nedenlerle maskeyi rahatsız edici buluyorum. Öncelikle gözlük takıyorum. Gözlük takan diğer insanlar derdimi anlayacaktır. Maske taktığınızda, gözlüğünüzün buğulanmasını önlemek için çok zaman harcarsınız. Bu hayati tehlike oluşturmaz, ancak kalkış panolarını veya işaretlerini okumaya çalışırken bu bir engeldir. Ve uçuşlarda altyazılı film okumak tam bir kabus oluyor.

Ayrıca, gizli klostrofobiğim. Bundan nadiren bahsederim çünkü bu biraz utanç vericidir, ama ben toplu taşıma araçlarında terlemekten sıkılırım. Pandemiden önce, kalabalık toplu taşıma araçlarında, asansörlerde veya uçaklarda kulaklık takmanın yüksek düzeyde paniğe yol açabileceğini keşfettim.

Yüz maskeleri görme duyularımın engellenmesi nedeniyle bunu daha da kötüleştiriyor.

Ayrıca, kötü kulaklarım var ve konuşurken insanları duymakta zorlanabiliyorum. Konuşurken birinin dudaklarını görmek, garip bir şekilde insanlardan kendilerini tekrar etmelerini istemekten kaçınmama yardımcı olabilir. En azından açıkça konuştuklarında rahatça anlıyorum.

Bu sorunlar beni yüz maskelerini boykot edecek kadar inatçı yapmadı. Gerekli bir önlem olduğunu Kabul ediyorum. Saylesinde ölümlerinden biraz memnun kaldım.

İrlanda son zamanlarda seyahat kurallarını rafa kaldırdı. Citizens Information web sitesine göre yüz maskeleri artık toplu taşıma araçlarında zorunlu olmadığı için maskesiz uçmayı dört gözle bekliyordum.

british-airways,-heathrow.jpgAma Heathrow'a varır varmaz kafa karışıklığı oluşmaya başladı.

Havaalanına girdiğimde yolcuların yaklaşık %60'ının maske taktığını görünce şaşırmadım. Benim varsayımım, Londra metrosunda olduğu gibi, bunun kişisel bir seçim olduğu ya da insanların maskelerin artık zorunlu olmadığının farkında olmadığıydı.

Her iki durumda da insanların birbirlerinin seçimlerine saygılı olmaları şartıyla sorun yoktu.

Ama sonra yüz maskelerinin gerçekten zorunlu bir gereklilik olduğunu açıkça belirten bir duyuru panosu fark ettim. Heathrow duyuru panosu yanlış maske kuralları gösteriyordu. Bu süre zarfında, British Airways'in hafta başlarında yüz maskesi duyurularında geri adım attığına dair raporlar da dolaşmaya başladı.

british-airways,-heathrow-001.jpg

Bu haberler sadece düzmece internet söylentileri miydi?

İşleri halletmek için bir Heathrow personeline havaalanında yüz maskelerinin gerekli olup olmadığını sordum. Onların yanıtı? "Hayır, artık isteğe bağlılar, bu yüzden onları giymenize gerek yok, sadece panoları henüz güncellemediler"dediler.

Heathrow'un duyurusunun haftanın başlarında aldığı kapsama alanı göz önüne alındığında, bu bir sürprizdi. Gerekli güncellemeleri ve mesajların değiştirilebilmesini sağlamak için birkaç günleri vardı. Ama bu dünyanın sonu değildi.

En azından personel ihtiyaç duydukları bilgilere sahipti ve kuralları netleştirebildi. Duyuru panolarını güncellemiş olsalar da, maskeli yolcular ile kuralları açık bir şekilde göz ardı ettiğini düşündükleri kişiler arasında gördüğüm bazı kızgın bakışlardan kaçınmış olabileceğinden şüpheleniyorum.

british-airways,-heathrow-002.jpgPeki ya British Airways ve onun görünen U dönüşü?

Sosyal medya aracılığıyla bir BA kaynağı tarafından, havayolunun "tüm rotalarda hala yüz maskeleri gerektiğini dahili olarak ilettiği" konusunda bilgilendirildik.

Resmi bir BA sözcüsüne ulaştığımızda, bunun doğru olup olmadığı konusunda net bir çizgi elde edemedik. Ancak maskenin kaldırılmasıyla ilgili iletişimde bazı lojistik zorluklar varmış gibi görünüyordu. TPG henüz güncellenmiş bir yanıt almadı.

O gün İngiliz bayraklı taşıyıcı ile uçan diğer yolcular bize, ulusal kuralların zorunlu kıldığı havalimanlarına girerken BA maskelerinin tavsiye edildiğini söylediler. Bu nedenle, bizim için uçuş muhtemelen yine de maskesiz olacaktı.

Uçağımızı beklerken, uçağa bindiğimizde maskelere ihtiyaç duyulacağını gösteren bir tabela yoktu. Sonuç olarak bunu test edip maskesiz binmeye karar verdim.

Bizi Dublin'e götüren Airbus A320'ye bindiğimde, uçuş görevlileri tarafından uçuşta maskelerin zorunlu olduğu konusunda bilgilendirildim. Bunun üzerine hemen bir maske taktım. İrlanda'nın seyahat kurallarını kaldırmasından bahsettim. Ancak uçuş görevlisi bana İrlanda'nın uçuşlarda yüz maskesi takılmasında ısrar eden destinasyonlardan biri olduğunu söyledi.

İnternette okuduğum bilgilerle çelişmesine rağmen konuyu zorlamadım. Maskemi taktım (üzülmeden ekleyebilirim) ve koltuğuma yöneldim. Ama bu bilgiyi tekrar kontrol etmek istedim. Google aramamda da aynı bilgiyi buldum. Web sitesine göre, "toplu taşıma araçlarında, taksilerde, mağazalarda, okullarda ve diğer kapalı kamusal alanlarda yüz maskesi takmak artık zorunlu değil."

Anladığım kadarıyla uçuş görevlisi tarafından bana söylenenlere rağmen İrlanda kuralları nedeniyle değil, BA bizi tercih ettiği için yüz maskeleri takmamız isteniyordu. Hangisi doğruydu? Ama neden haftanın başlarında havayolunun artık maskeleri uygulamayacağını söyleyen bir duyuru yapmıştı?

Araştırmam, Dublin Havalimanı'nın yüz maskesi kurallarına sahip olduğunu ortaya koydu. Havalimanının internet sitesinde şu ifadeler yer alıyordu : "Tüm yolcuların tüm havalimanı yolculukları boyunca bir yüz maskesi veya uygun bir yüz koruması takması yasal bir zorunluluktur."

Bu belirsiz çizgiden anladığım kadarıyla, bu kural, maske uygulamasına taşıyıcı tarafından karar verilebilecek oyan uçuşta değil, yalnızca havaalanındayken geçerli olacaktır.

Dublin Havalimanı'nın yolcuların uçuşlar sırasında maskeli kalmasında ısrar etmiş olabileceğini kabul ediyorum. Ancak, belirsiz ve kafa karıştırıcı kuralların havaalanları, havayolları ve devlet kurumları tarafından basitçe yanlış iletilmesinin de muhtemel olduğunu iddia ediyorum.

Ben uçuş sırasında kurallara uymayı ve maskemi takmayı tercih ederken, inanılmaz yüksek sayıda yolcu bunu yapmadı. Uçuş görevlilerinin, biz uçağa bindiğimizde olduğu gibi, kamaraların etrafında dolanırken, kararı uygulamalarını beklerdim. Pandemi sırasında diğer uçuşlarda gördüğüm gibi. Bunu yapmadılar. Aslında, birdenbire, insanların maskeleri, maske yönergelerinin önerdiği gibi isteğe bağlı olarak ele almalarından mutlu göründüler.

Bunu daha da karmaşıklaştırırsak, inişte pilot bize uçaktan çıkarken hepimizin yüz maskelerini takmamız gerektiğini söyledi. Daha önceki düşüncelerime uygun olarak, Dublin havaalanında maske gerekli olacak , ancak uçuşta olmayacaktı . Bu aynı zamanda Heathrow'daki diğer gezginlerle yaptığım daha önceki konuşmam ve onların kuralları anlamalarıyla da uyumluydu.

Yolcular maskelerini taktı. Havaalanına vardığımızda, yine maskeli ve maskesiz üzsüz gezginlerden oluşan karma bir kalabalıkla karşılaştık. Anladığım kadarıyla hiçbiri personel tarafından yüzlerini örtmeye zorlanmadı.

Benim için maske takmak seyahat anlaşmasını bozmuyor. Onları rahatsız bulsam da bu konuyla mücadele edecek kadar inatçı değilim.

Belirli ortamlarda COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmada kurallara duyulan ihtiyacın ve maskelerin öneminin farkındayım. Bununla birlikte, kurallar uygulanmalı ve aynı zamanda açık ve net bir şekilde iletilmelidir.

Bu durumda, British Airways sadece kafa karışıklığı yapıyordu. Düzenlemeleri karşısında benim kadar diğer yolcular da kadar şaşkın görünüyordu.

British Airways'in zorunlu yüz maskelerini aşamalı olarak kaldırmak için adımlar attığından eminim. Ancak bu durumda, bunu dahili veya harici olarak havaalanlarına düzgün bir şekilde iletmeyi başaramadılar. Bu nedenle, personelin belirli kurallar hakkında karışık mesajlar verdiği görülüyor.

Gerekirse yüz maskesi takma konusunda bir sorunum yok, ancak bu gereksinimlerin açıklığa kavuşturulmasına ve uygulama ve mesajlarının tutarlı olmasına ihtiyacım var.

Son olarak , Heathrow'un duyuru panolarının gerçekten güncellemesi gerekiyor.

Bu haber toplam 1683 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.