• BIST 9975.61
  • Altın 2815.506
  • Dolar 34.0562
  • Euro 38.0071
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 29 °C

Biyoteknolojik ürün geliştirmede dev iş birliği

Biyoteknolojik ürün geliştirmede dev iş birliği
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ile Merck, biyoteknolojik ürün geliştirme alanında ülkemize önemli bir Ar-Ge ve uygulama birimini kazandırıyor.

İSTANBUL- Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ile Merck, biyoteknolojik ürün geliştirme alanında ülkemize önemli bir Ar-Ge ve uygulama birimini kazandırıyor. “SUNUM&MERCK Yaşam Bilimleri Uygulama Birimi” hayata geçiyor.

biyoteknolojik--004.jpg
Bu iş birliği ile Türkiye, modern laboratuvar altyapısına ve donanımına sahip yeni bir biyoteknoloji Ar-Ge ve uygulama birimine kavuştu. Burada yapılacak çalışmalar, Türkiye’nin ilaç araştırma geliştirme alanında önemli merkezleri, üretim tesisleri olan bir ülke konumuna gelmesine katkı sağlayacaktır. Dünyanın en eski ilaç ve kimya şirketi olarak 351 sene önce kurulan ve bugün önde gelen bilim ve teknoloji şirketleri arasında yer alan Merck tarafından SUNUM işbirliğinde kurulan Merck & SUNUM Yaşam Bilimleri Uygulama Birimi’nin açılışı 11 Nisan 2019 tarihinde özel bir törenle Sabancı Üniversitesi’nde gerçekleşti. Açılış törenine Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici, Merck Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şehram Zayer, SUNUM Yönetim Kurulu Başkanı Alpagut Kara, Merck Proses Çözümleri Avrupa Bölge Grup Başkanı Ron Bunschoten’in yanı sıra SUNUM Direktörü Fazilet Vardar Sukan ve Sabancı Üniversitesi akademisyenleri, Merck üst düzey yöneticileri, kamu ve endüstrinin önemli kurum ve kuruluşları ile sektörden birçok isim katıldı.

biyoteknolojik--002.jpg

SUNUM&MERCK Yaşam Bilimleri Uygulama Birimi ile Türkiye, biyoteknolojik ürün proses geliştirme konusunda modern bir laboratuvar altyapısına kavuşuyor. Bu sayede, ülkemizde biyoteknolojik ürünlerin araştırma ve geliştirmesine katkı sağlanıyor ve akademik tabanlı iş gücünün oluşturulması hedefleniyor. Biyoteknolojik ürünler, bir canlı hücresine ait genin, diğer bir canlı hücresine naklini mümkün kılan "rekombinant DNA teknolojisi" sayesinde üretiliyor. Bu teknoloji, vücudun kendi ürettiği doğal protein ve hormonların laboratuvar ortamında hücre kültürleri tarafından üretilmesini sağlıyor. Bu şekilde üretilen insan vücuduna uyumlu moleküller biyoteknolojik ürünler olarak adlandırılıyor. 

biyoteknolojik--003.jpg

351 yıllık tarihiyle ilaç ve yaşam bilimleri sektörlerinde dünyanın en köklü şirketi olan Merck, bilimi odağına alarak, araştırma ve geliştirme yoğun yatırımları ile bu sektörlerde yenilikçi çözümler sunuyor. Biyoteknolojik ürün geliştirme konusunda yaptığı çalışmalarla yeni moleküller keşfederek hastaların ve tıbbın hizmetine sunuyor.

Türkiye’nin 2023 vizyonu kapsamında sağlık alanında yenilikçi ve ileri teknolojiyi kullanarak 23.3 milyar dolarlık bir değer yaratmak hedefleniyor. Yol haritasında araştırma geliştirme yatırımlarının arttırılması, yetişmiş insan kaynağının oluşturulması ve biyoteknolojik üretim merkezlerinin sayılarının arttırılması yer alıyor. Bu proje sayesinde Türkiye’ye Merck’in sağladığı bilgi transferi ile ilaç ve etken madde araştırma geliştirme alanında önemli merkezleri, üretim tesisleri ve yetişmiş akademisyenleri bulunan bir ülke olma vizyonumuz destekleniyor. Türk bilim insanlarının ve ülkemizdeki ilaç şirketlerinin biyoteknolojik ilaç keşfi için çalışmalarda bulunabilecekleri bir merkez oluşturuluyor.

biyoteknolojik--001.jpg

Doktora öğrencilerine burs

SUNUM&MERCK arasında yapılan işbirliği kapsamında, iki kurum tarafından ortak bir çalışma grubu oluşturuluyor ve Sabancı Üniversitesi Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik Programı’ndan belirlenecek doktora öğrencilerine burs imkanı sağlanıyor. Bu sayede yakın gelecekte Türkiye’nin ihtiyaç duyacağı yetişmiş insan kaynağının oluşmasına destek veriliyor. 

biyoteknolojik--005.jpg

Misyonumuz “Birlikte Yaratmak ve Geliştirmek” 

SUNUM&MERCK Yaşam Bilimleri Uygulama Birimi açılış töreninde konuşan Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici, "Sabancı Üniversitesi’nde merkezlerimizin varlığı, yürütülen çalışmalar ve fakültelerimiz ile olan işbirlikleri, daima öncelikli konularımız arasında yer aldı. Bilginin ve teknolojinin geliştirilmesine sürdürülebilir katkı sağlamayı hedefleyen üniversitemiz, “Birlikte Yaratmak ve Geliştirmek” misyonu çerçevesinde, sanayi ile yaptığı yerel ve uluslararası işbirlikleriyle gücüne güç katıyor. Bu ay açıklanan Times Higher Education 2019 Dünya Üniversiteler Etki Sıralaması “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” kategorisinde Türkiye’den sıralamaya giren üniversiteler arasında birinci olmamız sanayi işbirliklerine verdiğimiz önemin bir göstergesi. Bugün yine bu işbirliklerinin uluslararası boyutlarda devam etmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyanın en köklü şirketleri arasında yer alan Merck’in Sabancı Üniversitesi’nin altyapı ve insan gücüne olan güveni bizlere gurur veriyor. Mühendislik alanındaki AR-GE gücümüzü Merck ile birleştirerek, sağlık ve tıp alanındaki bilimsel iş birliklerimize bir yenisini daha ekliyoruz.” dedi. 

Leblebici, SUNUM&MERCK Yaşam Bilimleri Uygulama Birimi’nin Türkiye’de yerleşik ilaç ve etken madde üreticilerinin, eğitim ve geliştirme çalışmaları yapabilmeleri, ihtiyaç olan gelişmiş ve akademik tabanlı iş gücünün oluşturulmasına yönelik faaliyetlerin koordine edilebileceği bir birim olacağının altını çizerken, bu birimin sağlık ve tıp alanında öncü fikir ve buluşların kaynağı olacağına inandıklarını dile getirdi. Sözlerine “Bu işbirliğinin bir başka önemli çıktısı da Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik Programı’ndan belirlenecek doktora öğrencilerine burs imkanı verilmesi olacak. Öğretim üyelerimiz ve araştırmacılarımızın interdisipliner bir yaklaşımla sürdürdüğü çalışmalar ile Sabancı Üniversitesi merkezleri ve fakülteleriyle bir mükemmeliyet ve cazibe merkezi olmaya devam edecek” şeklinde devam etti.

biyoteknolojik-.JPG

Türkiye’de biyoteknolojik ilaç araştırma ve geliştirilmesine katkı

2019 yılında Türkiye’de 21. resmi kuruluş yılını kutlayan Merck’in ürünleri ile ülkemizin tanışması 1900’lü yılların başına kadar uzanıyor. Ülkemize değer katan projeler yaratmaya odaklandıklarına dikkat çeken Merck Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şehram Zayer , “Biyoteknolojik ilaç araştırma ve geliştirme çalışmalarına katkı sağlayacak bu merkezin, ülkemizin saygın ve öncü üniversitelerinden Sabancı Üniversitesi ve SÜ Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ile işbirliği içinde açılışını gerçekleştirmekten büyük gurur duyuyoruz. Türkiye’nin 2023 vizyonu oldukça net bir şekilde sağlık alanında araştırma ve geliştirmeye odaklanmayı, yerli ve yabancı yatırımın katkılarıyla değer yaratan bir ekosistemin oluşmasını hedefliyor. Bu amaca ulaşmak için katkıda bulunmaktan Merck Türkiye olarak çok mutluyuz” dedi. Bu çalışmaları gerçekleştirecek yetişmiş akademisyenlerin önemine dikkat çeken Zayer “Bu projenin ülkemize pek çok alanda katkıları olacak. Bu merkezde araştırmacılar biyoteknolojik ürün proses geliştirme, üretim ve saflaştırma üzerinde çalışabilecek. Ülkemizdeki biyoteknolojik ürün araştırma merkezlerinin, GMP (İyi üretim uygulamaları) sertifikası alması Merck’in sağlayacağı bilgi transferi sayesinde desteklenecek. Bunun sonucunda Türkiye’de biyoteknolojik ilaç üretimi yapan merkezlerin sayısının artacağını ön görüyoruz. Projenin en önemli katkılarından birisi de bu alanda hali hazırda çalışmalar yapmakta olan çok değerli akademisyenler ile birlikte, araştırma ve geliştirme çalışmalarında yer alacak genç bilim insanlarının yetişmesine katkıda bulunmaktır.” şeklinde sözlerine devam etti. 

alpagut-kara-001.jpg

Gelişmiş ve akademik tabanlı iş gücü

SUNUM Yönetim Kurulu Başkanı Alpagut Kara törende yapmış olduğu konuşmasında SUNUM’un “Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun” kapsamında Türkiye’de yeterlik kararı verilen 4 merkezden biri olduğunun ve kuruluşundan bu yana olan birikimini öncelikli olarak nano malzemeler, yaşam bilimleri, gıda, tarım, su, çevre ve enerji konularına yoğunlaştırdıklarını vurguladı. SUNUM’un araştırma, eğitim ve inovasyon faaliyetlerinin merkezinde yer aldığını belirten Kara, ulusal ve uluslararası boyutta nitelikli araştırmacı kadrosu ve üniversite-sanayi arasındaki köprü vazifesi ile yükseköğretim kurumlarında faaliyet gösteren tematik araştırma merkezleri arasında örnek bir merkez olduklarının altını çizdi.

Kara konuşmasına şu şekilde devam etti: “Global Sağlık Hizmetleri ve Yaşam Bilimleri sektörünün öncü tedarikçilerinden biri olan MERCK’ten aldığımız destek ve ev sahibi kuruluş olan Sabancı Üniversitesi’nin de geçmişten gelen gücünü ve yakın işbirliğini yanımızda hissederek anlaşmamızı imzaladık. “SUNUM&MERCK Yaşam Bilimleri Uygulama Birimi” bünyesinde sadece Türkiye’de biyoteknolojik ilaç ve etken madde araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapılmayacak, eğitim faaliyetleri de gerçekleştirilerek doktora öğrencilerine burs verilecektir. Ayrıca, bu birim sayesinde sektörün dikkati SUNUM üzerine yoğunlaşacak ve ülkemizin ihtiyacı olan gelişmiş ve akademik tabanlı iş gücüne de ciddi bir katkı sağlanacaktır.”

Açılış törenini konuşmalarıın ardından yapılan imza töreni ve SUNUM&MERCK Yaşam Bilimleri Uygulama Birimi tanıtım turu ile noktalandı. 

biyoteknolojik--007.jpg

Merck Hakkında

Dünyanın lider bilim ve teknoloji şirketlerinden Merck, sağlık hizmetleri, yaşam bilimleri ve performans materyalleri alanlarında faaliyet göstermektedir. Şirketin yaklaşık 52.000 çalışanı, daha keyifli ve sürdürülebilir bir şekilde yaşamanın yeni yollarını bulmak için her gün milyonlarca insanın hayatında olumlu bir fark yaratmak amacıyla çalışmaktadır. Merck, gen düzenleme teknolojilerini geliştirme ve benzersiz yöntemler keşfetmekten, akıllı cihazlar kullanarak en zorlu hastalıkları tedavi etmeye kadar her alanda varlığını göstermektedir. 2018 yılında Merck, 66 ülkede 14,8 milyar avroluk satış yapmıştır.

Bilimsel merak ve sorumluluk sahibi girişimcilik, Merck’in teknolojik ve bilimsel gelişiminin kilit unsurları olmuştur. Merck, 1668 yılındaki kuruluşundan bugüne bu şekilde büyümüştür. Şirketi kuran aile, halka açık şirketin hisselerinin çoğunluğuna sahip olmayı sürdürmektedir. Merck, Merck adının ve markasının küresel haklarına sahiptir. Bu konudaki tek istisna ABD ve Kanada’dır; Merck’in farklı iş kolları bu ülkelerde sağlık alanında EMD Serono, yaşam bilimlerinde MilliporeSigma ve performans materyallerinde EMD Performance Materials adıyla faaliyet göstermektedir.

http://www.merck.com.tr/tr/index.html

 

SUNUM Hakkında

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Uygulama Merkezi SUNUM, 2017 yılında 6550 sayılı Kanun kapsamında Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Ulusal Araştırma Alt Yapısı olarak yeterlilik kazanmış dört merkezden biri olarak Sabancı Üniversitesi içinde, sosyal ve ekonomik katma değer yaratma ve bilgiyi toplum içinde yayma vizyonu ve misyonu doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Araştırma stratejisi, yerel/bölgesel/ulusal kalkınma hedefleri kapsamında kurgulanmış olan SUNUM’da proje konularının seçiminde araştırmalar ülkenin ve yerel sanayinin ihtiyaçlarına ve önceliklerine yönelik, uluslararası yetkinlikte öncü nitelikte olarak kurgulanmaktadır.

Sanayi işbirliklerinde kurumsal yaklaşımı benimsemis olan SUNUM, sektörel taleplerin kurumsal olarak dinlenmesi, çözüm için doğru yetkinliklere sahip takımın oluşturulması, gerçekçi projelendirmeler ve uygun destek araçlarının belirlenmesi ile sanayi ilişkilerinin teşvikini ilke edinmiştir. Nihai hedefi ise, nanoteknoloji alanında ulusal ve uluslararası düzlemlerde, farklı sektörlerde tüm paydaşlar tarafından tanınan bir “HUB” olmaktır.

Önemli sanayi kuruluşlarına, teknopark ve organize sanayi bölgelerine yakın bir fiziksel konumda bulunan SUNUM’un yönetim vizyonu ise strateji ve iş geliştirme bakış açısı ile pazar ihtiyaçlarına dönük projeler üzerinden kaynak yönetimine odaklıdır. 2018 yılında Sabancı Üniversitesi ile bütünleşik ve sinerji yaratacak şekilde “Nanoteknolojide küresel bilgi ve değer üreten bir Türkiye” vizyonu ile yeniden yapılanmasını tamamlayan SUNUM’da, 107 proje aktif olarak yürütülmekte olup 74 tam zamanlı ve yarı-zamanlı araştırmacı çalışmaktadır.

 

Sabancı Üniversitesi Hakkında 

Sabancı Topluluğu, 1994 yılında Sabancı Vakfı önderliğinde bir “dünya üniversitesi” kurmaya karar vermiştir. Sabancı Üniversitesi’nin kuruluş çalışmaları sırasında yeni ve özgün bir üniversite tasarımı yaratılmıştır. 1999 yılında kapılarını öğrencilerine açan Sabancı Üniversitesi, bugün pek çok üniversite tarafından örnek alınmaktadır. 

Sabancı Üniversitesinde araştırma faaliyetleri; fakültelerde, merkezlerde ve forumlarda bilim, teknoloji ve sanat alanlarında, disiplinlerarası bir yaklaşımla yürütülür. Sabancı Üniversitesi’nin Web of Science tarafından indekslenen dergilerde 1 Şubat 2019 itibari ile tüm yayın türlerinde 4688 bilimsel yayını yayınlanmış olup, bu yayınların almış olduğu toplam atıf sayısı 62 binin üzerinde. 2018 yılı Aralık ayı itibari ile dış kaynaklı aktif araştırma fon büyüklüğü ise 161 proje ile yaklaşık 110 milyon TL’ye ulaşmış. 2018 yılı sonu itibariyle fikri mülkiyet portföyündeki tescillenmiş teknolojilerinin sayısı ise 83’e ulaşmış olup, firmaların kuruluş ve hızlandırma sürecini destekleyen İnovent’in portföyünde 19 aktif firma bulunuyor.

"Birlikte yaratmak ve geliştirmek" felsefesiyle kurulan Sabancı Üniversitesi, Türkiye’den Dünyanın En İyi 400 Üniversitesi içine giren tek üniversite oldu. Sabancı Üniversitesi, bu yıl 1258 üniversitenin değerlendirmeye alındığı THE 2019 Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralamasında 351-400 bandında yer aldı. Sabancı Üniversitesi’nin Türkiye’den en yüksek basamakta yer aldığı “THE 2019 Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasına ülkemizden toplam 23 üniversite girdi.

 

RAKAMLARLA MERCK

1668 YILINDA Darmstadt’ta kurulan bilim ve teknoloji şirketi Merck, aynı zamanda dünyanın en eski ilaç ve kimya şirketidir.

66 ülkede, 136 farklı uyruktan 52bin çalışanı bulunmaktadır.

2018 yılında Merck’in AR-GE yatırım tutarı 2.2milyar Euro’dur.

3 temel alanda faaliyet göstermektedir: Sağlık Hizmetleri (Healthcare), Yaşam Bilimleri (Life Science) ve Performans Materyalleri Performance Materials)

MERCK GRUBA AİT FİNANSAL VERİLER

2018 yılı net satışları 14,84 milyar Euro’dur.

Satışların bölgesel olarak dağılımı aşağıdaki gibidir:

Avrupa: %31

Kuzey Amerika: %26

Asya Pasifik: %33

Latin Amerika: %6

Ortadoğu ve Afrika: %4

Faaliyet alanına göre satışlar:

Performans materyalleri: %16

Sağlık: %42

Yaşam Bilimleri: %42

MERCK YAŞAM BİLİMLER BÖLÜMÜNE AİT RAKAMLAR:

Net satışlar: 6.2milyar Euro’dur.

AR-GE harcamaları: 249milyon Euro’dur.

300bini aşkın ürün bulunmaktadır

Tüm dünyada 1,6 milyonu aşkın müşteriye hizmet vermektedir

RAKAMLARLA SUNUM - Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Uygulama Merkezi

SUNUM; 2010 yılında Sabancı Vakfı ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) desteğiyle 60 milyon TL’lik bir yatırımla kurulmuştur. 2012 yılında görünürlüğü yüksek, özenilmiş ve prestijli bir mekanda faaliyete geçmiştir. 2017 yılında ise SUNUM’un 6550 sayılı “Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun” ayrıcalıklarından yararlanması kararı verilmiş ve Kalkınma Bakanlığı Araştırma Altyapıları Kurulu SUNUM’a 5 yıl süre ile yeterlilik vermiştir.

SUNUM binası, üç katta toplamda 7.400 metrekarelik bir alanda, LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) ve BREEAM (British Research Establishment Environmental Assessment Method) yeşil bina sertifika sistemlerinde belirtilen gereksinimlere uygun olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

SUNUM'da 6 alt başlıkta gruplandırılabilen 12 laboratuvar ve toplamda 25 alt birim bulunmaktadır:

1) Mikro/Nano Fabrikasyon Laboratuvarı (Temiz Oda):

2) Malzeme Sentez ve Üretim Laboratuvarı

3) Mikrosistemler Laboratuvarı

4) Ölçüm, Karakterizasyon ve Görüntüleme Laboratuvarı

5) Moleküler Biyoloji Laboratuvarı

6) Enerji Dönüşüm ve Depolama

RAKAMLARLA İLAÇ SEKTÖRÜ

Dünyada ilaç sektörünün büyüklüğü 1 trilyon USD civarındadır

2018 yılında global ilaç sektöründe AR-GE’ye ayrılan pay 160 milyar USD’dir. Bu rakam ilaç sektörü cirosunun yaklaşık %15-20’sidir.

2017 yılı verilerine göre global çapta AR-GE’ye en çok yatırım yapan 14 firmanın 5 ‘i ilaç sektöründedir.

Türkiye’de ilaç sektörünün büyüklüğü 28 milyar TL’dir.

Biyoteknolojik ürünler bu pazarın yüzde 18'ini oluşturmaktadır.

Türkiye’deki ilaç sektöründe biyoteknolojik ürünlerin payı yaklaşık 5 milyar TL’dir.

SABANCI ÜNİVERSİTE’SİNİN GÜÇLÜ ARAŞTIRMA ALTYAPISI

Sabancı Üniversitesi’nin Web of Science tarafından indekslenen dergilerde 1 Şubat 2019 itibari ile tüm yayın türlerinde 4688 bilimsel yayını yayınlanmış olup, bu yayınların almış olduğu toplam atıf sayısı 62 binin üzerinde. 2018 yılı Aralık ayı itibari ile dış kaynaklı aktif araştırma fon büyüklüğü ise 161 proje ile yaklaşık 110 milyon TL’ye ulaşmış. 2018 yılı sonu itibariyle fikri mülkiyet portföyündeki tescillenmiş teknolojilerinin sayısı ise 83’e ulaşmış olup, firmaların kuruluş ve hızlandırma sürecini destekleyen İnovent’in portföyünde 19 aktif firma bulunuyor.

Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi üniversitesi

Türkiye’nin En Girişimci ve Yenilikçi Üniversitesi olan Sabancı Üniversitesi dünyanın en saygın üniversitelerinden biridir.

Sabancı Üniversitesi THE 2019 Dünya Üniversiteler Etki Sıralamasında “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”da Türkiye’deki üniversiteler arasında birinci sırada yer aldı.

Sabancı Üniversitesi 2018 yılında da Times Higher Education (THE) ve QS gibi önemli kurumların açıkladığı tüm dünya üniversitelerini kapsayan sıralamalarda yerini korumuştur.

Türkiye’den Dünyanın En İyi 400 Üniversitesi içine giren tek üniversite Sabancı Üniversitesi oldu. Sabancı Üniversitesi, bu yıl 1258 üniversitenin değerlendirmeye alındığı THE 2019 Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralamasında 351-400 bandında yer aldı. Sabancı Üniversitesi’nin Türkiye’den en yüksek basamakta yer aldığı “THE 2019 Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasına ülkemizden toplam 23 üniversite girdi.

Mezunlar

Sabancı Üniversitesi'nde, 2000 yılından bugüne kadar, 7296'ü lisans ve 4116'i lisansüstü olmak üzere toplam 11412 diploma verilmiştir. Üniversitenin bugüne kadar verdiği mezunların %81'i iş hayatına geçmişken, %13’ü ise eğitimlerini lisansüstü düzeyde sürdürmeyi tercih etmiştir. Sabancı Üniversitesi mezunlarının ilk yıl içinde bir işe veya lisansüstü eğitime yerleşme oranı %83'tür.

Bu haber toplam 5757 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.