• BIST 9521.04
  • Altın 2803.099
  • Dolar 33.9343
  • Euro 37.6288
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 24 °C

Biyometrik ve yüz taramalı havalimanı hizmete giriyor

Biyometrik ve yüz taramalı havalimanı hizmete giriyor
Abu Dabi'deki Zayed Uluslararası Havalimanı'na 2025'te seyahat edenler, yakında uçuşlara giriş yapmak için yüz tanıma özelliğini kullanabilecek .

ABU DABİ / BAE - Dünyanın ilk belge içermeyen biyometrik ve yüz taraması yapılan havalimanı 2025'te hizmete giriyor. Önümüzdeki yıl itibarıyla yolcuların Abu Dabi'deki Zayed Uluslararası Havalimanı'nda uçuşlara binmek için biniş kartlarını göstermelerine gerek kalmayabilir.

Abu Dabi'deki Zayed Uluslararası Havalimanı'na seyahat edenler, yakında uçuşlara giriş yapmak için yüz tanıma özelliğini kullanabilecek .

Abu Dabi Havalimanları, 2025 yılına kadar havaalanındaki tüm güvenlik kontrol noktalarında biyometrik kimlik doğrulama yapay zekasının (AI) devreye alınmasını içeren bir "Akıllı Seyahat" projesi geliştiriyor.

Yerel yönetimin Temmuz ayında yaptığı açıklamaya göre, proje, Birleşik Arap Emirlikleri Kimlik, Vatandaşlık, Gümrük ve Liman Güvenliği Federal Otoritesi'nin veri tabanlarını kullanarak "seyahat edenlerin kimliklerini otomatik olarak doğrulayacak."

Biyometrik veriler hayatınızı kolaylaştırabilir - peki kişisel verilerinizi çevrimiçi paylaşmalı mısınız?

Bu sayede yolcuların havalimanına vardıklarında normalde yapmak zorunda oldukları ön kayıt işlemi ortadan kalkacak.

yuz-taramali-havalimani.jpgEtihad Airways'de uçağa biniş öncesi yüz tanıma özelliği kullanan ve bagajların self-servis teslimi ile yolcuların check-in işlemlerini kolaylaştıran biyometrik sistemler halihazırda mevcut.

Bu, insanların Etihad uçaklarından birine binmek için biniş kartlarına ihtiyaç duymayacakları anlamına geliyor. Teknoloji ayrıca beş ek havayolunda check-in ve biniş kapılarında uygulanıyor.

Bu yeni teknolojiler sayesinde , bilet ve seyahat belgesi doğrulama sürecinin tamamı, normal kiosklardaki 25 saniyeden yaklaşık 7 saniyeye inecek .

Abu Dabi Havalimanları'ndan yapılan açıklamada, projenin "maliyetli altyapı genişletmelerine olan ihtiyacı ortadan kaldırarak ve kimlik belgelerindeki sahtecilik ve taklitleri etkili bir şekilde tespit ederek havayolu performansını artıracağı" ifade edildi.

AB HAVAALANLARINDA BIYOMETRIK ILERLEMELER

İtalyan yetkililer, yüz tanıma özelliğini kullanan FaceBoarding adlı benzer bir yazılımın denemelerine Mayıs ayında Milano Linate ve Catania olmak üzere iki havalimanında başladı.

Yolcular belgelerini göstermek ve yüzlerini taramak için havaalanı kiosklarını kullanırlar. Bu, FaceBoarding'i diğer kontrol noktalarında tekrar kullanmalarına olanak tanır ve güvenlik ve biniş için daha hızlı hale getirir.

Yeni İtalyan sistemini yöneten şirket SEA, Milano-Linate havalimanı web sitesinde şunları söylüyor:Facebook'a katılım sağlayanların verilerinin yalnızca "projeye katılım amacıyla" işleneceğini duyurdu.

2100 YILINDA BIR HAVAALANINDAN SEYAHAT ETMEK NASIL OLACAK?

Şirketin internet sitesinde, "Yüz görüntüleri saklanmıyor, yalnızca güvenlik kontrollerinden geçmek ve nihayetinde kapıya biniş için gerekli olan biyometrik şablonu oluşturmak amacıyla kullanılıyor" ifadeleri yer aldı.
ITA Airways ve Scandinavian Airlines (SAS) gibi bireysel havayolları da müşterileri için sistemi kullanmak üzere kayıt yaptırdı.

AB ayrıca , İngiltere ve AB dışındaki ülkelerden gelen gezginler için otomatik kayıt sistemi olan Giriş/Çıkış Sistemini (EES) başlatmaya hazırlanıyor .

Sistem, uzun süreli vizesi olmayan gezginlerden AB sınırlarını geçtiklerinde self-servis kiosklarda yüzlerini ve pasaportlarını taratmalarını istiyor.

Seyahat edenin adı, biyometrik verileri ve giriş/çıkış tarihi kaydedilecek ve her seyahatten sonra üç yıla kadar saklanacaktır.

AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson daha önce Euronews'e yaptığı açıklamada sistemin 10 Kasım'da faaliyete geçeceğini belirtmişti.

Bu haber toplam 751 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.