• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 16 °C

Bıçak üretmek kuyumculuktur

Bıçak üretmek kuyumculuktur
İstanbul Gastronomi Festivali'nde yarışan aşçılar bursa'nın dünyaca ünlü Pirge bıçaklarını kullanıyorlar. Mehmet Pirge ünlü bıçağın sırrını anlattı.
ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM

İSTANBUL- İstanbul Gastronomi Festivali'nde düzenlenen Aşçılar Yarışması'nda usta aşçılar hünerlerini Pirge bıçaklarıyla gösterdiler. Bir zamanlar Türkiye"de Bursa denildiğinde akla ilk gelen “Bursa bıçağı” olurdu. Sonraları bunun yerini turizmle birlikte Bursa"nın İskender"i ve Uludağ öne geçti. Ancak son yıllarda Bursa"nın ünlü bıçağı Pirge markası ile tekrar gündeme oturdu. Öyle ki Türkiye"nin beşyıldızlı tesislerindeki usta aşçılarımız “Pirge bıçakları ile yaptığımız işi iki katı daha hızlı ve kaliteli yapabiliyoruz” diyorlar.


Mehmet Pirge: Dünyanın en iyi çeliğini kullanıyoruz

PİRGE "PİRİNİ YETİŞTİREN" DEMEK

Pirge bıçaklarının beşinci kuşak temsilcisi Mehmet Pirge, oğulları ile dede mesleğini sürdürüyor. Pirge"nin anlamının “pirini yetiştiren” olduğunu söyleyen Mehmet Pirge, “Bize bu meslek dededen miras kaldı. 1879"dan beri Pirge ailesi olarak bıçak üretiyoruz. Ticaret Lisesi mezunuyum. Biçak üretmeyi çok seviyorum” dedi.
Profesyonel anlamda bıçakçılığın yeni doğmaya başladığını belirten Mehmet Pirge, mesleğin önderlerinin çok başarılı işler yaptıklarını söyledi. Mehmet Pirge her an yeni bir bıçak projesi düşündüğünü, yaşamını bıçak üretmek üzerine kurduğunu anlattı.


Mehmet Pirge, Özkan Altıntaş'a bıçağın sırlarını anlattı

BIÇAK ÜRETMEK KUYUMCULUK SANATI GİBİDİR

Mehmet Pirge, bıçak üretiminin kuyumculuk gibi olduğunu belirterek şunları anlattı:
“Önemli olan doğru ürün, kaliteli ürün ve doğru kullanıma ulaşmaktır. Bu iş kuyumculuk gibidir.Modeller birbirine benzer ama sırrı detaylarda gizlidir. Aşçılar yarışmasına başka bıçakla giren aşçı başarılı olamadı. Pirge"yi kullanınca madalya aldı. Ondan sonra Pirge"den vazgeçmem dedi. Çünkü kullandığı bıçak kırıntı bırakarak kesiyordu. Tam kesim yapmayınca puan kaybetti. Pirge ile kırıntısız kesmeyi başardı. Bu gibi sonuçlar bizleri memnun ediyor.”


Pirge'nin genç kuşağı Faruk Pirge, UPAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Serçe, Pirge çalışanları Sinan Dizdar, Engin Demirtaş

AVRUPA NORMLARINA UYGUN ÜRETİM YAPIYORUZ

Mehmet Pirge, bıçakların dünya standartında üretimini Alman Berger tezgahlarında yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pirge bıçaklarını üreten ekipte herkes eşittik. Patronda işçide çalışandır. Bu nedenle 60 çalışanı bulunan işyerimizde iyi bir aile ortamı oluşturduk . Avrupa normlarına uygun çalışırken Almanya"nın Ar-Ge çalışmalarından faydalanıyoruz. 10 taşlama, 8 mat polisaj, 2 parlak polisaj makinemiz olmak üzere toplam 105 adet makinemiz bulunuyor. Dünyanın en iyisi olan 41.16 kalitesinde ve sertlik değeri ortalama 58 hrc olan Almanya ve Fransa"dan getirdiğimiz çeliği kullanıyoruz.”


Güzellik yarışmaları organizatörü Süha Özgermi, Mehmet Pirge'yi ziyaretinde bıçaklara hayran kaldı
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.