ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
BELGRAD- Sırbistan’da düzenlenen 55 ülkeden 1153 katılımcının yer aldığı 38. Belgrad Turizm Fuarı’nda Türkiye toplam 305 metrekarelik alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Hava Yolları başta olmak üzere 22 kurum tarafından temsil edildi. Türk standında fuarın ilk gününden itibaren ziyaretçilere; baklava, dağıtılarak Türk tadının tanıtımı sağlandı. Ebru sanatçısı tarafından geleneksel sanat gösterisi yapıldı.
SIRP İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ İSTİKLAL MARŞI’NI SÖYLEDİ
Fuarın açılışı Sırp ilkokul öğrencilerinden oluşan koronun “Turkey Home” yazılı kırmızı tişörtler ve ellerinde iki ülkenin bayrakları olduğu halde Türkiye ve Sırbistan milli marşlarını söylemeleriyle başladı. Daha sonra minik öğrencileri THY’nin armağan paketleri dağıtıldı.
AÇILIŞI BAŞBAKAN YARDIMCISI TÜRKİYE STANDıNDA YAPTI
Belgrad Turizm Fuarı’nın açılış töreni Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı Rasim Lijajic, Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Belgrad Tanıtma Müşaviri Derya Polat, Türk Hava Yolları Belgrad Müdürü Mehmet Alagöz, Türkiye Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği-POYD Başkanı Ali Kızıldağ, Laleli Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz’ün katılımıyla yapıldı.
TÜRKIYE’DEN BÜYÜK KATıLıM
Aantalya başta olmak üzere Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinden otellerin önemli sayıda katıldığı fuarda TÜROB, TÜRSAB, BATAB, KETAV, MASTOB, POYD gibi kuruluşlarda yer aldı. Laleli Otelciler Platformu’nun kalabalık bir şekilde yer aldığı fuarın listesinde Türkiye’den şu kurumlar bulunuyor: Annabella Hotels, Antalya The Destination, Antonina Turizm, Avantgarde Collection, BATAB, Club Salima Holiday Village, Daba Internationa, Endemic Tours, Grand Hilarium Hotel, Grand Ideal Premium Hotel, Hotel "Regnum Carya Golf & Spa Resort, Hotel, Sirene Belek, Hotel Milmari, IC Hotels, Istanbul Walks, Kamelya Hotels, Kaya Hotels, Kervansaray Hotels, KETAV / Kemer, Logic Tours, Marmaris Ticaret Odasi, MASTOB, MC Hotels, Palm Wings Hotel Didim 3010 Palm Wings Hotel Kušadasi, Ramada Resort/Lara Family, Sealife Family Resort, Titanic Hotels, TravelShop Turkey, TUROB, TURSAB, Ulusoy Kemer Holiday Club, Utopia World Hotel Vancal Tours, Vanilla Tours Venosa Beach Hotel Didim Vialand, Xafira Deluxe Hotel,
SIRBISTAN BAŞBAKAN YARDIMCISI: TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR
Törende Sırbıstan Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı Rasim Lijajic, Türkiye’nin tarihten gelen birlik içinde Türkiye ile işbirliği içinde olduğunu ve yılda yaklaşık 200 bin Sırp vatandaşının Türkiye’ye tatile gittiğini söyledi. THY ve Air Sırbia’nın iki ülke arasındaki ulaşımı kolaylaştırdığını belirtti.
BÜYÜKELÇİ BOZAY: FUAR ÜLKELER ARASı BIRLIĞI ARTIRIYOR
Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, fuarın hem turizm sektörü hem de Sırbistan'la Türkiye arasındaki ilişkiler açısından önemli olduğunu belirterek “Geçen yıl 200 bine yakın Sırbistanlı turist Türkiye'yi ziyaret etti. Fuarın amacı her türlü olumsuzluğa rağmen ülkeler arasındaki birliği, beraberliği geliştirmek sevgiyi artırmak ve bu rakamı mümkün olduğunca yukarı çıkararak ülkemizi tanıtmaktır”dedi.
TURIZM MÜŞAVIRI POLAT: YÜZDE 14 ARTıŞ VAR
Türkiye'nin Belgrad Kültür ve Turizm Müşaviri Derya Polat da geçen yıl Sırbistan'dan Türkiye'ye giden turist sayısında yüzde 14 oranında artış olduğunu söyledi. Polat, bu yıl da aynı oranda bir artış beklediklerini, bu yüzden fuarın merkez salonunda 300 metrekarelik bir stant açarak Türkiye'nin hem kültürünü hem de turizm unsurlarını tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.
LALELİ PLATFORMU: ZOR DÖNEMDE TURİZM YAPIYORUZ
Laleli Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz ve Başkan Yardımcısı Ayhan Hacıbektaşoğlu, Sırp acentelerin “güven” sıkıntısı nedeniyle Türkiye için istedikleri fiyatların şaşırtıcı olduğunu belirterek
“Yaz sezonu 3 yıldızlılar için 14-21 euro, 4 yıldızlılar için 25-35 euro arasında ölü denilecek şekilde fiyat teklif ediyorlar. Bu fiyatlarla turizm sezonunu geçirmek çok zor. Sırbıstan acentelerinin birlik olup “Balkanların Kayıp İncisi” sloganıyla Malezya, Endonezya gibi Uzak Doğu’da tanıtım yaparak 65 Euro’dan fiyat aldıklarını duyuyoruz. Güven ortamının Türkiye’nin fiyatlarını düşürdüğü bir dönemde turizm yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
THY MÜDÜRÜ ALAGÖZ’DEN BAKANA UÇAK MAKETİ ARMAĞANI
Türk Hava Yolları Belgrad Müdürü Mehmet Alagöz, üzerinde bakanın adı yazılı uçak maketi armağan edince Sırbustan başkana Yardımcısı “Artık buna biner Türkiye’ye giderim” dedikten sonra Türkiye ile Sırbistan arasında hava köprüsü kuran THY ve Air Sırbia’ya teşekkür ederim’ dedi.
Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay'a da adına yazılı uçak maketi armağan eden THY Belgrad Müdürü Mehmet Alagöz, haftada 14 olmak üzere herfün 2 sefer yaptıklarını belirterek “Türkiye’den belgrad’a gelenler her yıl artıyor. İki ülkenin ilişkileri geliştikçe bu sayı yükseliyor. Bu yıl 60 bin Türk Sırbistan’a geldi” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı Rasim Lijajic’I Türk kahvesi içmek üzere standın özel bölümünde ağırlarken, THY Belgrad Müdürü Mehmet Alagöz’ün önerisi üzerine THY’nin kurduğu bölümde birlikte basket potasına top attılar.
BELGRAD TURİZM FUARI
Belgrad Turizm Fuarı Sırbistan ve Güneydoğu Avrupa'nın en büyük turizm olarak biliniyor. Katılımcı ile ortaklık ilişkileri oluşturma, yılda çeşitli ülkelerden ziyaretçileri artarak çekiyor ve 30 yılı aşkın dünya çapında iş standartlarını yerine getiriyor. Geçen yıl, 62 bin ziyaretçi alan fuara 290 kurum katıldı ve bu yıl 55 ülkeden 1153 katılımcı 62 bin ziyaretçi bekliyor. Avrupa Turizm Fuarları Birliği-ITTFA üyesi olan fuarın yanında İkram Ekipmanları Fuarı - HORECA ve Uluslararası Şarap Fuarı - BEOWINE bulunuyor.
*Yeşil, Dinamik ve Sağlıklı" sloganıyla tanıtılan fuarda bu yıl ilk kez Namibya ve Malezya yer alıyor. Türkiye, Yunanistan, Makedonya, Karadağ, Hırvatistan, Bulgaristan ve Slovenya özel etkinlikler yapıyor.
SIRBİSTAN EKONOMİSİ
Nüfusu 7 milyon 200 bin seviyesinde olan Sırbistan’ın temel ekonomik girdilerini tarım, madencilik ve gıda sektörü oluşturuyor. IMF verilerine göre 2013 yılsonu itibariyle 43,7 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya sahip olan Sırbistan’da kişi başına düşen ortalama gelir ise 6017 dolar seviyesinde bulunuyor.
Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) verilerine göre; 2011 yılı itibariyle Sırbistan’da turizm sektörünün ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na sağladığı direkt katkı yüzde 1,8 düzeyinde bulunurken destek olduğu diğer sektörlerle birlikte turizmin oluşturduğu ekonomik büyüklük Sırbistan ekonomisinin yüzde 5,4’üne karşılık geliyor. WTTC verilerine göre turizm sektörünün doğrudan istihdam sağladığı kişi sayısı 32 bin 100 kişi düzeyinde bulunurken ülkedeki toplam istihdamın yüzde 2,4’ünü oluşturuyor.
SIRP TURİSTLERİN TERCİHİ DENİZ-KUM-GÜNEŞ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan Pazar Araştırmaları Raporu’na göre; Türkiye’ye gelen Sırbistanlı turistlerin tatil tercihinde ilk sırayı deniz-kum-güneş alıyor. Sırp turistlerin Türkiye’yi ikinci tercih nedeni ise kültür turları oluyor. Sırbistan’dan gelen ziyaretçilerin tatil tercihinde geçtiğimiz yıllarda öne çıkan destinasyonlar ise Antalya (Alanya, Kemer), İstanbul, Kuşadası, Marmaris, Çeşme ve Bodrum olarak sıralandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.