• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 16 °C

Bayındır: Hedef 1.8 milyar dolar

Bayındır: Hedef 1.8 milyar dolar
Timur Bayındır “Krizler nedeniyle endişe algısı içinde değiliz.Bu sürenin en az zarırla atlatılması ve fırsata dönüştürülmesi için çözüm önerileri sunduk.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türkiye Otelciler Birliği-TUROB’un 22 Genel Kurulu’nda Başkan Timur Bayındır, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Türk Havayolları ile ortak geliştirdikleri “Bir Gece Kalın Projesi” ile artı 1 milyon geceleme ve 1 milyar 800 milyon dolar gelir hedflediklerini söyledi. Timur Bayındır, Türkiye’den bir bardak su bile içmeden transit geçen yüzde 54 oranında ve 14 milyon yolcuyu kazanmak istediklerini söyledi. Timur Bayındır “Krizler nedeniyle endişe algısı içinde değiliz.Bu sürenin en az zarırla atlatılması ve fırsata dönüştürülmesi için bakanlığa bir dizi çözüm önerileri paketi sunduk” dedi.

tuluyhan-ugurlu.jpg

Genel kurul'da ünlü piyanıs Tuluyhan Uğurlu'nun müziği eşliğinde Türkiye turizminin tanıtımı hakkında barkovizyon gösterisi yapıldı

İstanbul Swissotel’de başlayan TUROB’un 22 Genel Kurulu’na katılanlar şöyle: 

hotrec-suzanne-kraus-winkler.jpg

Avrupa Otelciler Birliği,HOTREC Başkanı Suzanne Krauss Winkler,

vasip-sehin.jpg

İstanbul Valisi Vasip Şahin,

ismail.20160216122937.jpg

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Başakşehir Kaymakamı Kazım Tekin,

temel-kotil.jpg

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil,

basaran.20160216122627.jpg

TÜRSAB başkanı Başaran Ulusoy,

poyd.20160216122459.jpg

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği-POYD İstanbul Başkanı Ali Can Aksu ve yönetimi,

secim.jpg

Anadolujet Başkanı İbranim Doğan, Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği - ATİD Başkanı Seçim Aydın  törende yer aldı.

laleli1.20160216133815.jpg

lalile2.jpg

Laleli Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz ve ötel yöneticileri

timur-bayindir1.20160216122227.jpg

45 YIL ÖNCE KURULDU
TUROB’un 22 Genel Kurulu’nunu açış konuşmamını yapan Timur Bayındır şöyle konuştu:
“Bundan tam 45 yıl önce, Birliğimizin bugünlere başarı ile ulaşacağından emin kurucularımızın, yola çıkarken öncelikli amaçları, Kamuda ve toplumda “Turizm” bilincini yerleştirmek, “Otelcilik ve ağırlama sektöründe” ise “Kalite Yönetimi” anlayışını yaygınlaştırmaktı. Aradan geçen zaman içerisinde, bu amaçların büyük bir oranda gerçekleştiğini memnuniyetle görmekteyiz.
Sektörümüzde faaliyet gösteren üyelerimizin, başarılı yatırımları, turizm altyapısı ve istihdamın yaygınlaşmasında önemli rol oynadıkları görülmektedir.
TUROB olarak, Türk turizminin rekabet gücünü artıran ve bu gücü sürdürülebilir hale getiren öncü temelleri birlikte atmış olmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum.

TUROB TÜRKİYE ADINI KULLANACAK
Turizm sektöründe kurulan ilk Sivil Toplum Örgütleri arasında yer alan, ülkemiz konaklama sektöründe mükemmelliğe uzanan bu yolculukta her zaman yol gösteren TUROB’un 45. yılında, siz değerli Genel Kurul Üyelerimizin talebi ve İçişleri Bakanlığımızın onayı ile “Türkiye” adını kullanmaya başlayacağı müjdesini ve heyecanını sizlerle paylaşmak isterim. TÜROB’un, yani “Türkiye Otelciler Birliği”nin önümüzdeki dönemde tüm ülkemizi kapsayacak çalışmaları hayata geçireceğini özellikle belirtmek isterim. Buradan, “Türkiye” adının alınması konusundaki başvurularımıza, değerli katkı ve destekleri için İstanbul Valimiz Sayın Vasip Şahin’e huzurlarınızda özellikle teşekkür etmek isterim.
TÜROB’un Türkiye çalışmaları kapsamında, ilk etapta; ülke içinde mevcut temsilciliklerimize ek olarak 13 il temsilciliğimizin faaliyetlerine başladığına ilişkin önemli haberi siz değerli üyelerimiz ve misafirlerimiz ile paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.

BEKLENTİLER
Turizm Sektörümüz ile ilgili bazı değerlendirme ve beklentilerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Türkiye’de Turizm yatırımlarının günümüzde toplam maliyeti yaklaşık 75 milyar dolar, yatak kapasitesi ise yaklaşık 1.3 milyondur. Sektörde, sadece son iki yılda yaklaşık 3.5 milyar dolarlık yeni yatırım yapıldı. Direkt olarak 54 sektörü etkileyen turizm sektörü, yılda yaklaşık 26 milyar doların üzerinde satın alma ile hepimizin bildiği üzere Turizm ekonominin lokomotif sektörleri arasında gelmektedir.

RAKAMLARı DOĞRU OKUYALıM
Turizm sektörü, ülkemizin, uluslararası arenada vitrini olmasının yanında, istihdam, sosyal hayatın vazgeçilmez gereksinimi ve bankalarımızın da en yüksek seviyede finansman sağladığı sektörlerin başında yer almaktadır.
Rakamları, istatistikleri sektörün profesyonelleri olarak bu salonda bulunan hepimiz yakından takip ediyoruz. Bu sebeple, yılsonu verileri, turist sayıları, gelir rakamlarını sıralamaktan ziyade, bu rakamları nasıl okuyalım, nasıl değerlendirelim ve ne gibi aksiyonlar alalım konularında fikir üretmememiz gerektiğinden hareketle, tüm değerlendirmelerimizde çözüm önerilerini de Bir kez daha İfade etmek istiyoruz.

TRANSİT YOLCUYU KAZANMALIYIZ
Örneğin, ülkemiz son yıllarda havacılık alanında muazzam bir ilerleme sağladı. Özel hava yollarımızın yanında bilhassa THY yeni hat açılışları ile bizlere yeni pazar olanakları yaratmaktadır. Biz havalimanlarımızı kullanan toplam dış hat yolcusunun yüzde 54’ünün yani yaklaşık 14 milyon yolcunun ülkemizde “bir bardak su dahi içmeden” transit olarak gitmesi karşısındaki potansiyeline dikkat çekiyoruz. Kaybedilen bu potansiyel ziyaretçiler için "Transit geçmeyin 1 gece kalın" projesini kısa süre içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Türk Havayolları işbirliğinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu proje ile, ülkemiz ekonomisine yaklaşık 1 milyon ilave geceleme ve 1.8 milyar dolar ek turizm geliri elde etmeyi hedefliyoruz.

EVLERİN KAYITDIŞI KİRALANMASI ENGELLENMELİDİR
Bir başka örneğe gelirsek; Ülkemize gelen turist sayısı artıyor, otel sayısı artıyor, bunlar güzel haberler. Ancak, Otel doluluklarında istenilen seviyelere ulaşamamış olmanın önemli bir etkeni kontrolsüzce gelişen kısa süreli konaklama platformlarıdır. 2010 yılından itibaren her ortamda gündeme getirdiğimiz, fakat, henüz kalıcı bir çözüm bulunamamış olan, “evlerin kayıt dışı olarak turizm amaçlı konaklamalarda kiralanması”, bu durumun sektörde yarattığı haksız rekabetin yanında ülke ekonomisine, istihdamına ve sektörün güvenirliğine darbe vurmaktadır. Global bir sorun olan konuyu, üyesi olduğumuz HOTREC nezdinde Avrupa Birliği Otelciliği gündemine de taşıdık. Kültür ve Turizm, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları nezdinde sürdürdüğümüz girişimler neticesinde; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmaksızın, Kimlik Bildirim mevzuatına uyulmaksızın yürütülen bu tür faaliyetlerin sona erdirilmesi kararlarının yerel Belediyelerimiz tarafından hayata geçirilmesini bekliyoruz.

OLAYLAR ENGİŞEYE YOL AÇIYOR
Malumlarınız olduğu üzere, son dönemde dünyada yaşanan birtakım siyasi ve ekonomik gelişmeler, terör saldırıları, gerek ülke turizmimizi gerekse global turizmi yoğun bir şekilde olumsuz olarak etkilemiştir. Son dönemde yakın coğrafyamızda yaşadığımız terör, siyasi kargaşa ve insanlık dramları gibi olumsuz gelişmeler bize arz güvenliğinin jeopolitik tablodan ne kadar hızlı etkilenebileceğini göstermesinin yanında, Sektörümüzde gün be gün artar bir şekilde, endişeye yol açmaktadır.
Yaşanan gelişmelerden endişe duymakla beraber, TÜROB olarak bir kriz algısı içerisinde bulunmadığımızı özellikle belirtmek isteriz.

timur-bayindir-.jpg

BAKANLIKLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE TANITIMLAR BAŞLATTIK
Bu olumsuz gelişmeler karşısında, Sektörümüzü ve istihdamı koruyup, rekabet koşulları çerçevesinde mücadele edilmesini sağlayacak gerekli tedbirlerin de ivedi olarak alınması gerektiğinin altını çizmek isteriz. Temel dileğimiz, bu sürecin en az zarar ile atlatılarak, gelişmelerin fırsata dönüştürülmesi yönünde kararlı adımlar atılmasıdır.
Geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal başkanlığında Hollanda, Almanya ve İspanya’da tur operatörleri ile toplantılar düzenleyerek, 2016 yılı için turizmde genel görünüm ve alınabilecek önlemleri değerlendirdik.

ACİL ÖNLEMLER PAKETİNDE NELER VAR?
İnancımız odur ki, bu aşamada Kültür ve Turizm Bakanlığımızın öncülüğünde alınacak acil önlemlerle;
a) Sektörün istihdam politikalarının gelişmelerden olumsuz etkilenmesinin,
b) İşletmelerin istemleri dışında, zorunlulukla faaliyetlerini sona erdirerek kapanmasının,
d) Yeterli sayıda olmayıp, zaten eksikliği hissedilen kalifiye çalışanların diğer sektörlere kaymasının
önüne geçilecektir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ekonomi ve Maliye Bakanlıklarına sunduğumuz “Acil Önlemler Raporu”nda belirttiğimiz üzere;
a) Çalışma hayatına ilişkin işverenlerin mevcut yükümlülüklerine ilave bir maliyet getirilmemesinin yanında İşletmelerin, SGK ve KDV tahakkuklarının ödemeleri Maliye Bakanlığı ile mutabakata varılarak, 18 aya yayılıp faizsiz olarak ertelenmesi sağlanmalıdır.
b) Konaklama işletmelerinin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere, hazine garantili kredi kullanmaları, kredi faizlerinin %50’sinin ise Hazine tarafından karşılanması sağlanmalıdır. Kredilerin Eximbank veya özel bankalar tarafından kullandırılması sağlanmalıdır.
c) 2634 sayılı Kanun uyarınca, koşulları sağlayan Belgeli İşletmeler İhracatçı sayıldıkları halde, İhracatçılara sağlanan KDV, ÖTV indirimi ve diğer avantajlardan yararlandırılmamaktadırlar. Bu konuda atılacak adım sektöre önemli bir rekabet avantajı getirecektir.

ESNEK ÇALIŞMA MODELİNE İHTİYAÇ VAR
TÜROB olarak, içinden geçtiğimiz dönemi, henüz gerçekleştirememiş olduğumuz reformları tamamlamamız için çok kıymetli bir fırsat penceresi olarak görüyoruz. Bu dönemde, Turizm sektörümüzün sürdürülebilirliğine, çalışma hayatında başta esnek çalışma modelleri olmak üzere beklenen düzenlemelerin hayata geçirilmesine, yatırımların devamlılığı ve verimli kullanımını teşvik edecek şekilde düzenlemelerin kararlılıkla hayata geçirilmesine ihtiyaç duyuyoruz.
Beklenen Reformlar ile 2023 hedefimiz olan, 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm gelirine ulaşılmasının yanında, İstanbul-Antalya-Muğla üçgenine sıkışmış Türkiye turizminin, Anadolu’ya yani tüm ülkeye yaygınlaştırılması sağlanacak, Sektörün yapısal dönüşümüne duyulan ihtiyaç karşılanacaktır.

DESTİNASYON YÖNETİMİ LAZIM
Bu bağlamda, “2023 Turizm Stratejisi”nde, makro anlamda kapasitemizin verimli kullanımı, strateji üzerinde, özellikle “Sektörel Örgütlenme” ve “Destinasyonların Yönetimi” mevzuat düzenlemelerinin, acil olarak ele alınması ve hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Turizm Sektörünün ülkemiz ekonomisi açısından taşıdığı büyük önem dikkate alınarak, Kültür ve Turizm Bakanlığının “Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na” alınması, icraatçı ve etkin bir Bakanlık haline gelmesi gerekmektedir.

HOTREC İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ
Turizm Sektörü, Avrupa Birliği ve mevzuatına en hazır sektör konumunu sürdürmektedir. Sektörümüzün uluslararası gelişmeleri takip etmesi çalışmaları kapsamında, TÜROB’un HOTREC (Avrupa Otelciler Birliği) üyeliği güçlü şekilde devam etmektedir. Ülkemizin Avrupa Birliği üyeliği süreci dikkate alınarak, konaklama ve ağırlama sektörü alanında Avrupa’daki gelişmeleri ve mevzuat değişikliklerini HOTREC aracılığı ile yakından takip ediyoruz. Böylelikle sektörümüzün dinamik duruşu burada da kendini gösteriyor ve Avrupa Birliği standartlarını, daha doğrusu nasıl daha iyi, doğru ve bilinçli hizmet sağlayabiliriz konularını, önceden yakalama yolunda ilerliyoruz
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.