• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 26 °C

Batan Titanik, binlerce dijital görüntü ile ortaya çıktı

Batan Titanik, binlerce dijital görüntü ile ortaya çıktı
Kanada'nın Newfoundland sahilinin 350 deniz mili açıklarında bulunan Titanik enkazının inanılmaz bir 3D rekonstrüksiyonunu oluşturmak için binlerce dijital görüntü aldığını bildirildi.

LONDRA- Titanik enkazının inanılmaz bir 3D rekonstrüksiyonunu oluşturmak için binlerce dijital görüntü alındı. Gemi enkazının ilk tam boyutlu taramaları, sonunda geminin 1912'de battığı gece ne olduğuna ışık tutabilecek hale geldi.
BBC tarafından yayınlanan görüntülerde jzmanların, Kanada'nın Newfoundland sahilinin 350 deniz mili açıklarında bulunan Titanik enkazının inanılmaz bir 3D rekonstrüksiyonunu oluşturmak için binlerce dijital görüntü aldığını bildirildi.
Taramaların incelenmesi, 15 Nisan 1912'de batmayı çevreleyen gizemleri gösteriyor. Titanik faciasında 1.500'den fazla insan öldü ve enkaz Kanada, Newfoundland kıyılarında bulunuyor, ancak zamanla enkaz dağılıyor. Hassasiyet nedeniyle parçalar çıkarılamıyor. Kazada yakınlarını kaybedenler ise “Orası mezarlık. Onlara sayğılı olalım. Dokunmayalım” diyorlar.

titanik-001.jpg


TITANIK NEREDEYSE SUDAN ÇıKARıLMıŞ GIBI

Battıktan bir asırdan fazla bir süre sonra, Titanik'in ilk tam boyutlu taramaları, tarihi gemi enkazını şaşırtıcı ayrıntılarla gösteriyor. BBC tarafından yayınlanan görüntüler, geminin pruvasındaki pas sarkıtları, bir pervane üzerindeki seri numarası ve bir zamanlar büyük merdivenin bulunduğu yerdeki bir delik dahil olmak üzere enkazı her zamankinden daha ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor.

Titanik'i neredeyse sudan çıkarılmış gibi gösteriyorlar, ancak enkaz her hareket altında parçalanacak kadar kırılgan olduğu için bu muhtemelen asla olmayacak.
titanik-003.jpg

titanik-002.jpgGIZEMLERI ORTAYA ÇıKARABILIR

Uzmanlar, taramaların incelenmesinin, deniz tabanına nasıl çarptığının tam mekaniği gibi, Nisan 1912'deki kader gecesinde olanlarla ilgili gizemleri daha fazla ortaya çıkarabileceğini umuyor.

BBC tarafından yayınlanan görüntüler, detayları eskisinden daha detaylı bir şekilde gözler önüne seriyor. Resimde, 15 Nisan 1912'nin erken saatlerinde okyanus tabanına çarptığında çarpma kuvveti nedeniyle çoğu çamura gömülmüş olan geminin pruvası görülüyor. Geminin kıç tarafı okyanus tabanına çarptıktan sonra hala saat yönünün tersine dönen bükülmüş bir metal yığını olarak gösteriyor.


titanik-004.jpg

40 YıL IÇINDE TAMAMEN YOK OLABILIR

İngiliz şirketi White Star Line'ın sahibi olduğu ve işlettiği lüks okyanus gemisi, 15 Nisan 1912'nin erken saatlerinde Atlantik Okyanusu'nda bir buzdağıyla çarpışmasının ardından trajik bir şekilde battı ve gemideki 2.224 kişiden tahminen 1.517'sini öldürdü.
RMS Titanic'in 10 Nisan 1912'de Southampton'dan ilk yolculuğunun başlangıcında ayrıldığı fotoğrafı

Kalıntılar şu anda Kanada , Newfoundland kıyılarının yaklaşık 350 deniz mili açıklarında deniz tabanında yatıyor. Ancak hassas enkaz su altında o kadar hızlı bozuluyor ki önümüzdeki 40 yıl içinde tamamen yok olabilir.

titanik-006.jpg
KANıTA DAYALı EN BÜYÜK ADıM

Titanic analisti Parks Stephenson, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Gemi hakkında yanıtlanması gereken sorular, temel sorular va. Titanik hikayesini spekülasyona değil kanıta dayalı araştırmaya yönlendirmenin ilk büyük adımlarından biridir."

Bay Stephenson, derin deniz haritalama şirketi Magellan Ltd tarafından geçen yaz bir keşif gezisi sırasında alınan ve Atlantic Productions tarafından bir belgesele konu olacak olan taramaları ilk gördüğünde 'havaya uçtuğunu' söyledi.

Stephenson, "Enkazı bir dalgıçtan asla göremeyeceğiniz şekilde görmenizi sağlıyor ve enkazı bir bütün olarak, bağlam ve perspektif içinde görebilirsiniz" dedi.

ENKAZıN GERÇEK DURUMU

Titanik, 15 Nisan 1912'nin erken saatlerinde son dalışını yapmadan hemen önce ikiye bölündü ve şimdi geminin iki parçası - pruva ve kıç - birbirinden 7.600 fit uzakta. Her iki taraf da metal parçalarından, mobilya parçalarından, açılmamış şampanya şişelerinden ve hatta yolcu ayakkabılarından oluşan bir enkaz alanıyla çevrilidir.


DALGıÇLAR GÖNDERILDI

Magellan Ltd, su yüzeyinin yaklaşık 13.000 fit altında bulunan enkazın tüm kısımlarını araştırmak için dalgıçlar gönderdi.Sualtı araçları, 3 boyutlu rekonstrüksiyonu oluşturmak için geminin her açısından 700.000 görüntü alarak 200 saatten fazla zaman harcadı.

Görüntüler, geminin pruvasındaki pas sarkıtlarını, bir pervanenin üzerindeki seri numarasını ve bir zamanlar büyük merdivenin bulunduğu yerde bir deliği gösteriyor.

Titanic'in büyük merdiveni, muhtemelen RMS Titanic'in birinci sınıf bölümünün en ünlü kısmıydı. Resimde, merdivenin bulunduğu yerdeki delik görülmektedir.

titanik-007.jpgtitanik-008.jpg

titanik--003.jpgZAMANıNıN EN BÜYÜK GEMISIYDI

Belfast merkezli gemi yapımcıları Harland ve Wolff tarafından 1909 ile 1912 yılları arasında inşa edilen RMS Titanic, zamanının en büyük gemisiydi.

White Star Line'ın sahibi olduğu ve işlettiği yolcu gemisi, 10 Nisan 1912'de Southampton'dan New York'a ilk yolculuğuna çıktı. 14 Nisan'da Titanic, yerel saatle 23:40 civarında bir buzdağına çarptı ve geminin sancak tarafındaki gövdesinde altı dar açıklık oluşturdu. Gemi iki saat 40 dakika sonra 15 Nisan günü saat 02:20'de battı. Tahminen 1.517 kişi öldü.

Geminin derin deniz haritası, tüm suyu çekmiş gibi görünmesini sağlayarak, kameralar ve ışıklara kıyasla geriye kalanların daha net ve ayrıntılı olarak görülmesini kolaylaştırıyor.
Görüntüler, geminin kıç tarafını - okyanus tabanına çarptıktan sonra hala saat yönünün tersine dönen bükülmüş bir metal yığını olarak gösteriyor. Çarpma kuvveti nedeniyle çoğu çamurun altına gömülmüş olsa da, V şeklindeki pruva korkuluklarla birlikte daha belirgindir.


titanik-.jpgNEREYE VURDUĞU BİLMİYORUZ

Bay Stephenson, Titanic'in buzdağıyla çarpışmasıyla ilgili her şeyi hala "gerçekten anlamadığımızı", bu nedenle yeni görüntülerin daha fazlasını ortaya çıkarmaya yardımcı olabileceğini belirterek "Bütün filmlerde gösterildiği gibi sancak tarafından vurup vurmadığını bile bilmiyoruz, buzdağına çarpmış olabilir" dedi.

Belfast merkezli gemi yapımcıları Harland ve Wolff tarafından 1909 ile 1912 yılları arasında inşa edilen RMS Titanic, zamanının en büyük gemisiydi.

titanik-009.jpgWhite Star Line'ın sahibi olduğu ve işlettiği yolcu gemisi, 10 Nisan 1912'de Southampton'dan New York'a ilk yolculuğuna çıktı.

Astar, planladığı Atlantik geçişine giderken iki kısa mola verdi - biri Fransa'nın Cherbourg limanında, diğeri İrlanda'daki Cork Limanı'nda, daha küçük gemilerin yolcuları bindirip indirdiği İrlanda.

14 Nisan'da Titanik, yerel saatle 23:40 civarında bir buzdağına çarptı ve geminin sancak tarafındaki gövdesinde, gövdedeki perçinlerin kırılması sonucu meydana geldiğine inanılan altı dar açıklık oluşturdu.

Uzmanlar, taramaların incelenmesinin, battığı gece olanlarla ilgili, örneğin deniz tabanına nasıl çarptığının tam mekaniği gibi gizemler hakkında daha fazla şey ortaya çıkarabileceğini umuyor


HAREKET ETTİRİLEMEZ

Enkaz, dünya çapında manşetlere çıkan bir keşif olan 1 Eylül 1985'e kadar bulunamadı. Bazı batıklar karaya çıkarılmış olsa da, muhtemelen bu Titanik'te asla olmayacak.

Uzmanlar, korozyon, biyolojik aktivite ve derin okyanus akıntılarından kaynaklanan bozulma nedeniyle hareket ettirilemeyecek kadar hassas olduğunu düşünüyor. Ahlaki sonuçları da olacaktır.

Felakette babasını kaybeden İngiliz Titanik kazazedesi Eva Hart, 1996'daki ölümünden kısa bir süre önce şunları söyledi: "Umarım asla onun bir parçasını kaldırmaya kalkışmazlar. Umarım bunun bir mezar olduğunu hatırlarlar - hiç ölmemesi gereken 1.500 kişinin mezarı ve oraya gidip mezar soymanız gerektiğini düşünmüyorum ve ben buna çok karşıyım."
titanik--002.jpg

1.500'DEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kaptan Edward Smith komutasındaki 2.224 yolcu ve mürettebatı taşıyan geminin batması sonucu 1.500'den fazla kişi öldü.

Waldorf Astoria Hotel'in kurucusu John Jacob Astor'un büyük torunu, emlak kralı John Jacob Astor IV de dahil olmak üzere dünyanın en zengin insanlarından bazıları gemideydi.

Belfast merkezli gemi yapımcıları Harland ve Wolff tarafından 1909 ile 1912 yılları arasında inşa edilen RMS Titanic, zamanının yüzen en büyük gemisiydi. Ailesinin madencilik işinin varisi olan milyoner Benjamin Guggenheim ve Macy's mağazasının Almanya doğumlu ortak sahibi Isidor Straus da hayatını kaybetti.

Gemi, o zamanlar yüzen en büyük gemiydi ve 'batmaz' olacak şekilde tasarlandı.

Yerleşik bir spor salonu, kütüphaneleri, yüzme havuzu ve birkaç restoranı ve birinci sınıf lüks kabinleri vardı.

Güncel olmayan deniz güvenlik düzenlemeleri nedeniyle gemide tüm yolcular için yeterli cankurtaran botu yoktu.

titanik--001.jpg

"BUZDAĞı, TAM ILERIDE."

10 Nisan 1912'de Southampton'dan ayrıldıktan sonra Titanic, New York'a gitmeden önce Fransa'da Cherbourg ve İrlanda'da Queenstown'a uğradı.

14 Nisan 1912'de, geçişe dört gün kala, yerel saatle 23:40'ta bir buzdağına çarptı.

James Moody, çarpışma meydana geldiğinde gece nöbetindeydi ve bekçinin aramasını yanıtlayarak ona "Ne görüyorsun?" diye sordu. Adam cevap verdi: "Buzdağı, tam ileride."

Saat 02.20'de, hâlâ gemide yüzlerce insan varken, gemi dalgaların altına daldı ve Moody dahil pek çok kişiyi de beraberinde götürdü.

Tekrarlanan imdat çağrılarına ve güvertelerden atılan işaret fişeklerine rağmen, ilk kurtarma gemisi RMS Carpathia yaklaşık iki saat sonra geldi ve 700'den fazla kişiyi sudan çıkardı.

1985 yılına kadar geminin enkazı okyanus tabanında iki parça halinde keşfedildi.

Bu haber toplam 3232 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.