Özkan Altıntaş - Ünal Başusta/ Türkiye Turizm
ANTALYA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Uludağ’ın yılların ihmali sonucu ömrünü doldurmuş otellerle dolu olduğunu belirterek, “Uludağ gibi turizm merkezimiz var diye övünemeyiz. Hepsi gecekondu mantığıyla yapılmış, ömrünü doldurmuş oteller var. Güzel bir planlama ile elele verip Uludağ’ı yeniden kazanmamız lazımdır” dedi.
Bursa belediyesinin Uludağ için önemli girişimleri olduğunu belirten Başbakan, belediyenin şehirden dağa teleferik sistemi yaptığını belirterek “Oteller modern olursa, orası arı kovanı gibi çalışarak turist çekecektir” şeklinde konuştu.
BURSA ÇEKİM MERKEZİDİR
TÜROFED kongresi için Antalya’ya gelen Başbakan Bursa hakkında şunları söyledi:
“Bursa’ya ulaşım da kolaylaştı. Hava ve deniz yoluyla Bursa’ya ulaşmak zor değildir. Bursa birkaç yönüyle cazibe merkezidir. Kış turizmi, inanç turizmi ve tarihi yapısı, sanayi merkeziyle çekim merkezidir. Bursa’nın kongre merkezine ihtiyacı vardır. Oteller kongre turizmine ev sahipliği yapsın.
Türkiye’nin belli başlı yerlerde kongre merkezlerine ihtiyacı vardır. “
ÇEKİM MERKEZLERİ OLUŞTURMALIYIZ
Sağlıkta atılımlar yapılıyor. Şanlıurfa, Mardin neden kalkınmıyor. Çok gecikiyoruz. Bizzat kendimiz ele alıyoruz. Gerekirse oradaki binaları biz satın alıp renove yapıp turizme açılım ki çekim merkezi olsun diye çalışıyoruz. İstanbul’da belediye başkanı iken Eyüp Sultan’da 20 konağı böyle yaptık. Süleymaniye’de benzer projeyi hayata geçiriyoruz. Bunlar çekim gücü oluşuyor. Safranbolu, Beypazarı böyle olacaktır.
YEREL MİMARİYE ÖNEMİ
Yerel mimariye önem veriyoruz. Kapadokya’ya giderken Nevşehir’i konuşmuyoruz. Nevşehir’e gelip beton evler yapmayın, Nevşehir taşından sarı ve damarlı taşlardan ev yapın, Nevşehir’e gelen bir daha orayı unutmasın. Böyle olunca turist özel olarak gelir. Para harcayan turist gelir.
SAĞLIKTA ANTALYA ÖNEMLİ OLDU
Sağlık turizminde Antalya önemli merkez oldu. Bazı özel hastanelere Avrupa’dan tedaviye gelenler başladı. 100 bin otomobil üretip ihraç eden sanayi tesisi ile turizm tesislerine yaklaşımımız arasında fark yoktur. Turizme yaklaşımımızı farkı bir tanım getirirsek emek-yoğun sektörüdür. İstihdam’da farklı bir konumu vardır. Sanayi ise teknoloji yoğun olmaya başladı. 100 kişiyle yapılan iş 10 kişiyle yapılıyor. Turizmde insan elinin değdiği yerlerin önemi artıyor. Güyleryüz ve şevkat turizmde kendini göstermelidir. Hizmet sektörü olduğu için bizlerin desteği gerekiyor.”