• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 16 °C

Banvit ette yerli üretimi durdurdu

Banvit ette yerli üretimi durdurdu
Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, “Çiftliğimize yeni buzağı alımını durdurduk. Artık biz de kırmızı et ithalatı yapacağız” dedi.

BANDIRMA- Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi A.Ş, kırmızı ette yerli üretimi durdurma kararı aldı. Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, “Çiftliğimize yeni buzağı alımını durdurduk. Artık biz de kırmızı et ithalatı yapacağız” dedi.
Yaklaşık 21 bin baş besi hayvanıyla Türkiye"nin önde gelen kırmızı et üreticilerinden biri olan Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi A.Ş, yerli üretimi durdurma kararı aldı. Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, “Artık biz de ithalat yapıp kırmızı et sektöründe faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bugüne kadar kırmızı et üretimi için çok yatırım gerçekleştirdik. 21 bin baş besi hayvanıyla öne çıktık. Ancak bu maliyetlerle artık ithalatla rekabet edilmiyor. Biz de üretimi durdurup ithalat yapacağız” dedi. Üretim için 25 milyon liralık sabit yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Ömer Görener, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kırmızı et ithalatı yürürlükteyken yerli üretilen etin rekabet şansı yok. Yerli kırmızı et üretimimizi durdurma kararı almış bulunuyoruz. Bugüne kadar 25 milyon liralık yatırım yaptık. Aynrıca 65 milyon liralık da işletme sermayesi yatırımımız bulunuyordu. Bu yatırımlar arasında sadece soğuk hava depolarını kullanacağız.”

Maliyetler çok farklı
AB"den ithal edilen etin maliyetinin en fazla 10 lira olduğunu öne süren Ömer Görener, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bizim maliyetimiz 15-16 lira iken yerli üreticinin zarar edip satış yapmasını kimse bekleyemez. Bu düzen sadece ithalatçıyı kayırıyor. Üreten insan spekülasyon yapamaz. Sadece alıp satan spekülasyon yapar. Yerli üreticinin korunmasını da istemiyoruz, ama ithalat rejiminin yerli üreticiye adil olması gerekir. Ama adil değil, bu ithalatçıyı kayıran bir düzen. Bizim de kırmızı ete ihtiyacımız var, müşterilerimiz var. Elimizdeki mal bitince büyük ihtimalle ithalatçı olmak durumundayız. Arkadaşlar çalışıyorlar üzerinde, peyderpey getirmeye başlayacağız.”

Buzağı fiyatı 1200 lira
Üretim maliyetleri hakkında da bilgi veren Ömer Görener, şöyle konuştu: “Bütün dünyada uygulanan, iç üreticinin üretim maliyetleri ile orantılı referans fiyatı sistemi vardır. Bunu AB yapıyor, ayrıca bazı ürünlerde TMO da uyguluyor ve bazı ürünlerin iç piyasa fiyatlarından daha aşağıda yurtiçine girişine izin verilmiyor. Türkiye"de maliyet ne ise o fiyata kadar mal gümrüklenebilmeli. Türkiye"de buzağı, yani besi materyali çok pahalı. Türkiye"de önceden 1400 liraya kadar yükselen buzağı fiyatı, bugünlerde 1200 lirada seyrediyor. Ama AB"de bunun fiyatı 150-200 Euro, yani 400 lira. Her kesimi memnun edecek, 700-800 liralık bir fiyat belirlenmeli.”

Artık tesislere hayvan almıyoruz
DÜN itibariyle yeni besi hayvanı alımını durdurduklarını söyleyen Ömer Görener, “21 bin hayvanı kesime göndereceğiz. Bu da 8-10 ay sürecek. Türkiye"de yeterince besi hayvanı bulunmuyor. Üretimdeki yüksek maliyet ve ithalatın serbest bırakılması bizi önemli ölçüde etkiledi” dedi.

Maliyeti düşürmek gerekiyor
TÜRKİYE"deki maliyetin, arpa, buğday, mazot, besi materyali fiyatından kaynaklandığını vurgulayan Ömer Görener, “Maliyeti düşürmek lazım. Türkiye"de tonu 500 liradan arpa-mısır alarak bugün AB maliyetleri düzeyinde üretim yapılamaz” dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.