TOKAT - UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Ballıca Mağarası'nı 2024 yılında 90.000 turist ziyaret etti. Sarkıtları, nadir jeolojik oluşumları ve astım tedavisiyle ünlü, Türkiye'nin kuzeyindeki Tokat ilinde bulunan Ballıca Mağarası her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor.
UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan mağarayı 2024 yılında 90.000 turist ziyaret etti. UNESCO'ya göre mağara tahmini olarak 3,4 milyon yıllık bir zaman diliminde oluştu.
Mağaranın içi karstik kristal kireç taşlarından oluşuyor ve sarkıt ve dikitleri milyonlarca yılda oluşmuş. Türkiye'nin en büyük ve en görkemli mağaralarından biri olan Ballıca Mağarası, henüz ziyarete açılmamış bölümlerinin yanı sıra keşfedilmemiş kısımlarıyla da gizemini koruyor.
Ballıca Mağarası, ortalama 18 santigrat derece sıcaklık ve yüzde 54 nem oranına sahip. Bu durum ve yüksek oksijen seviyesi, daha rahat nefes almalarına yardımcı olduğu için özellikle astım ve KOAH hastalarının ilgisini çekiyor.
Mağarayla ilgili çalışmalar 1980'lerde başladı ve sonraki on yılda sistematik ve bilimsel incelemeler yapıldı. Mağaradaki birçok kuyu, tonoz ve çukur halen incelenmekte.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.