• BIST 9477.7
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 16 °C

Balkabağı tarımsal biyolojik mücadele silahı oldu

Balkabağı tarımsal biyolojik mücadele silahı oldu
Tarımsal biyolojik mücadelede kullanılan faydalı böcek üretiminde besin olarak kullanılan patatese ek olarak bal kabağından da yararlanıyor.

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal biyolojik mücadelede kullanılan faydalı böcek üretiminde besin olarak kullanılan patatese ek olarak bal kabağından da yararlanıyor. Üretimi gerçekleştirilen faydalı böcekler ise turunçgil ve nar bahçelerine bırakılarak, unlu bit zararlısı ile mücadele ediliyor.

balkabagi.jpg

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “yerelden kalkınma” hedefi doğrultusunda üretimi ve üreticiyi her alanda destekliyor. Büyükşehir Belediyesi, ihracatta yaşanan kalıntı soruna alternatif oluşturmak amacıyla üreticilere faydalı böcek desteğinde bulunuyor.

balkabagi-001.jpgKALINTI ÇIKMADI

Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda avcı böcek üretimi amacıyla Korkuteli Osmankalfalar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne sözleşmeli üretim modeli ile patates üretimi yaptırdı. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı teknik ekipler kontrolünde zirai ilaç kullanılmadan yapılan patates üretiminin analiz sonuçlarında pestisit kalıntısına rastlandı.

balkabagi-002.jpgARA ÜRÜN BAL KABAĞI

Patateslerin unlu bit besinine dönüşmesi zaman aldığından, faydalı böcek üretimini devamlı hale getirmek için alternatif besin arayışına girildi. Büyükşehir Belediyesi, faydalı böcek üretimini geliştirmek amacıyla ara ürün olarak bal kabağı kullanımına da başladı. Bal kabakları Elmalı S.S. Yılmazlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi genç üreticilerden alındı. Biyolojik mücadeleyi geliştirmek için bal kabağı üzerinde faydalı böcek yetiştiriliyor. Faydalı böceklerle turunçgil ve nar bahçelerinde unlu bit zararlısı ile biyolojik mücadele ediliyor. Faydalı böcek üretim teşvik edilerek üretici ve tüketici sağlığının korunması, işçilik ve insektisit maliyetlerinin azaltılması, ihracatta yaşanan kalıntı sorununun çözülmesi hedefleniyor.

ÜRETİCİYE DESTEK

Faydalı böcek üretimine ilişkin bilgi veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürü Dr. Saadet Tuğrul Ay, patates ve balkabağı yetiştiriciliği ile hem çiftçiyi desteklediklerini hem de gençlerin işgücüne katılımlarını sağladıklarını belirtti. Saadet Tuğrul Ay, “Yetiştirilen organik patateslerle faydalı böcek üretiyoruz. Şimdi üretimde ara ürün olarak bal kabağı da kullanmaya başladık. Patates ve bal kabağını kooperatiflerden temin ederek, üreticilerimizi destekliyoruz” dedi

Bu haber toplam 1775 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.