İZMİR- Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, kültür balıkçılığında AB’yi örnek göstererek ‘su ürünleri politikası’ istedi
Türkiye’nin su ürünleri sektöründe dünyanın en önemli üreticilerinden biri haline gelebileceğini söyleyen Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, su ürünleri tesislerinin kıyılardan 1.1 kilometre mesafede bulunması şartının yanlış olduğunu belirterek bu konuda Avrupa Birliği (AB) standartlarının uygulanmasını önerdi.Hükümetin, Türkiye’nin milli zenginliği olan çipura-levrek üretimine ve yetiştiriciliğine vereceği destekle Türkiye’nin gelecek on yıl içinde dünya çapında söz sahibi olmasının mümkün olduğunu belirten Yaşar, “Türk çipura-levrek üreticileri ve yetiştiricileri halen ciddi sorunlarla karşı karşıya. Bunların başında balıkların beslendiği ağ kafeslerin kıyıdan 1.1 kilometre uzaklıkta bulunması koşulu geliyor. Fakat, AB ülkelerinde Türkiye’de mecburi kılınan böyle bir koşul gözlenmiyor. Türkiye’deki çipura-levrek sektörü söz konusu bu mesafe AB normlarına indirildiği takdirde yurt dışı pazarlarda çok daha rekabetçi olabilir” diye konuştu.
DEĞERİNİ BİLMİYORUZ
‘Türk Çipura - Levrek Sektörü, Bu Mesafelerle AB ve Diğer Ülkelerle Nasıl Rekabet Edebilir?’ başlıklı yeni bir kitap yazan Yaşar, bu kitabı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm bakanlara ve milletvekillerine gönderdi. Yaşar yeni kitabında, çevreye saygılı ve modern teknolojiye sahip çipura ve levrek tesislerinin Türkiye’nin gelecekteki protein ihtiyacını giderek en önemli kaynak olduğunu belirterek, “Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili olan büyük bir ülke. Fakat bu zenginliğimizin değerini bilmiyoruz. Deniz suyunun akıntı hızının uygun olduğu noktalarda, çevreye saygılı ve modern olmak koşuluyla AB kriterleri esas alınarak üretim yapılabilir” dedi.
Su ürünleri politikası yok
Türkiye’de milli bir su ürünleri politikası olmadığını belirten Yaşar şunları söyledi: “ülkemizin milli bir su ürünleri politikası yok. Böyle milli bir stratejiye ülkemizin acilenn ihtiyacı var. Türk Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri olarak hükümetimizin bu konuda gayret içinde olduğunu görüyor ve memnuniyet duyuyoruz.
SU ÜRÜNLERİ İÇİN KAPSAMLI KONFERANS
Selçuk Yaşar, Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle bakanların,
sektör temsilcilerinin, ilgili bürokratların ve üniversitelerin su ürünleri mühendisliği fakültelerindeki akademisyenlerin iştirak edeceği kapsamlı bir konferans yapılması çağrısında bulunarak, “Geniş katılımlı bir çalışma sonucunda, ortaya milli bir yol haritası konulabilir.” dedi. Yaşar kitabında Ege, İstanbul, Rize, Muğla, Tunceli ve Çukurova Üniversiteleri başta olmak üzere su ürünleri mühendisliği eğitimi veren 12 yüksek öğretim kurumunun akademisyenlerinin bilimsel görüşlerine de yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.