ANKARA - İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla sona erecek eski tip ehliyet kullanımına ilişkin bilgilendirme mesajı yayınlandı. Yapılan uyarılara uymayan sürücüler için trafiğe çıkmaları halinde 12 bin 978 TL para cezası kesileceği belirtildi.
İlk kez 1 Ocak 2016 tarihinde verilmeye başlanan yeni tip ehliyetlerin üzerinden 8 yıl geçti. Bu uygulama nedeniyle ehliyetini yenilemeyen ve eski tip ehliyet kullanan vatandaşların en genci ise bugün 26 yaşında.
12 BİN 978 TL PARA CEZASI KESİLECEK
Başlangıçta 2022 yılının sonu itibarıyla sona erecek süreç, pandemi sürecinde yaşananlar nedeniyle 31 Aralık 2024 tarihine uzatılırken, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan uyarı mesajında yeni bir erteleme kararının alınmayacağı belirtildi.
Bu nedenle Türkiye'de halihazırda eski tip ehliyetini kullanmaya devam eden yüz binlerce sürücü, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla trafiğe çıkmaları halinde 12 bin 978 TL para cezasına çarptırılacak.
15 LİRA ÖDEYEREK BİRKAÇ DAKİKA İÇERİSİNDE HALLEDİLİYOR
Bakanlık tarafından yapılan yönlendirme mesajlarında, eski tip ehliyetlerin yeni sürücü kimlikleri ile değişimine dair süreç anlatıldı. Değişim için 15 liralık bir ücret ödenmesi yeterli olurken, istenen belgelerin listesi ise şu şekilde:
Ehliyet yenileme işlemi için de bazı belgelerin bulundurulması gerekiyor. Bu belgelerden biri bile yanınızda yoksa ehli tip ehliyetinizi yeni tip ehliyetiniz ile değiştiremezsiniz. Görevli memur belgelerin tamamını almadan işlem yapamıyor.
- Kimlik Belgesi
- Sürücü Sağlık Raporu
- Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
- Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden temin edilebilir.)
ÖDEME YAPILACAK BANKALAR
Ayrıca yanınızda ehliyet yenileme bedelini ödediğiniz banka dekontu da bulunması gerekiyor. Ödeme yapmadan işlemlerinizi tamamlayamazsınız. Ehliyet yenileme ücreti ise 15 TL olarak belirlendi. Bu tutar ise aşağıdaki bankalara yatırılabilir:
Akbank
Aktif Bank
ING Bank
Şekerbank
Türkiye Vakıflar Bankası
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Albaraka Türk Katılım Bankası
T.C. Ziraat Bankası
Türk Ekonomi Bankası
Garanti Bankası
Denizbank
PTT Bank
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.