İZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “belediye belgeli” otelleri Bakanlığa bağlanma şartını uygulamak isteyen oteller, yine Bakanlığın yarattığı engelle karşı karşıya kaldılar. Turizm Bakanlığı İşletme Belgesi alabilmek için, Kültür ve Turizm Müdürlüklerine başvuran yıllardır “belediye belgeli” olarak çalışan otellerden “Belediye Ruhsatının 1 yıllık olması” ve kiralayan ile “bir yıllık sözleşme” istendi.
Ellerinde eski sözleşme olan ve yeniden bir yıllık sözleşme yapamayan otel işletmecileri “Bakanlık bizi yeniden Belediyelere gönderiyor. Belediyeler ise belge vermek için kimsenin ödeyemeyeceği rakamlar talep ediyorlar. Bakanlık bizi belediyelerin kıcağana atacağına çözüm üretmeli ve ilimizde olan sözleşmeleri Kabul etmelidir” dediler.
KİRA SÖZLEŞMESİ HER YIL YENİDEN YAPILMAZ
Otel işletmecileri ellerinde Belediyenin verdiği geçerli işletme belesi, yani “Belediye Ruhsatı bulurduğunu ve bunun 1 yıllık olması kuralının neden istendiğini anlayamadıklarını sölylediler. Ayrıca belediyenin kendilerinden işyerinin bir yıllak kiralama belgesinin oe istendiğini belirterek “İş içinen çıkamaz hale geldi” dediler.
Otelciler “Kiralama her yıl yenilenmiyor. Kiracı tahliye edilir ve yeni kiracı gelirse yeni sözleşme yapılıyor. Kiralamada aksine bir durum yoksa eski sözleşme devam eder. Bakanlık işletmenin her yıl sözleşme yaptığı kanısına nereden vardı, bilmiyoruz” dediler.
İHTİLAFLI OTELLER
Öte yandan pandemi krizi ve son dönemde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bir çok işletmenin mal sahipleriyle ihtilaflı olduğunu belirten otel işletmecileri “Mal sahipleri ile mahkemelik olan işletmeler var. Tahliye icin en az 5 yıllık yasal süreyi bekleyen işletmeler mahkemelik oldukları mal sahibiyle yeniden bir yıllık sözleşme nasıl yaparlar? Eski sözleşme yasal olarak devam ederken, Bakanlığın talebinin sebebini anlayamadık” şeklinde konuştular.
OTELCILERİN “BİR YILLIK SÖZLEŞME” DERDİ
Alaçatı bölgesindeki otel işletmecileri Kültür ve Turizm Müdürlükleri’nde başlarına gelenleri şöyle anlattılar.
Turizm Bakanlığı İşletme Belgesi alabilmek için E devletten başvuru yapıyoruz. Başvurumuzda sistem bizi askıda bekletiyor…Sistem iki unsuru önemsiyor
1-) Otel için belediyeden alınan işletme ruhsatının 1 yıllık olması zorunlu tutuluyor… Bunun için örneğin2014 yılında aldığımız eski tarihli ruhsatın Belediyeden yenilenmesi gerekiyor…
2 ) Ayrıca Sürdürülebilir Turizm Belgesi için başvuru yapıldı. Tüm belgeler tamamlandı. Fakat TGA’ya kayıt açtırmak için Belediye Ruhsatının 1 yıllık olması kuralı şart koşuldu… Bu başvuru da askıya alındı…
Otelciler yapılan işlemi şöyle anlattılar: “İzmir Turizm İl müdürlüğüne yaptığımız ziyarette başvurumuzu evrak kayıttan geçirmek istedik. Hem sürdürülebilir Turizm Belgesi hem de Turizm İşletme Belgesi almak adına eksik tek evrakımızın eski tarihli Belediye işletme ruhsatımız olduğu bildirildi.
Bunun için Çeşme Belediyesinden Ruhsat yenileme işlemi yapılması gerekiyor denildi. Yenileme için Ruhsatın Altına ; “ Turizm işletme belgesi alınması için yeniden verilmiştir“ gibi ibarenin yazılması kafidir… denildi.Bu sebeple Turizm Bakanlığı başvurumuzu askıda bekletiyor…
Ruhsat işlemlerinde ortaya çıkacak sorunlar;
Yeni tarihli kira kontratı…
- Eski kiracılar ile mal sahibi arasındaki adli vakalar sebebiyle bu işlem mümkün gözükmüyor. Süreç sıkıntısı tüm ülkeyi ilgilendiriyor
- Eski işletmelerin tapularında mesken yazması. Tapuda mesken fakat İş yeri olarak dizayn edilmiş işletmelerde bu sorunun çözülmesi büyük bir kriz oluşturuyor.
Bu iki soruna dayalı sürecin çözümü için ;
1 yıl süreli ruhsat zorunluluğunun eski işletmelerden kaldırılması yada En azından belirli bir süre verilebilmesi sağlanabilir…. ( 6 ay 1 yıl gibi )
- Belediyeden alınacak işletme ruhsatının sıfırdan verilmesi değil belirlenecek makul bedel ile ruhsat yenilemesi yapılması… Örneğin ; belediyeden alınacak yeni tarihli ruhsat için Konsolosluk işlemlerinde olduğu gibi Turizm Bakanlığına verilmek üzere düzenlenmiştir. İbaresinin yazıldığı evrakın kabul edilmesi sağlanabilir…
- Yönetmeliğin mevcut haliyle uygulanması işletmeleri maddi, manevi mağdur edecek. Belediyelere haksız kazanç sağlayacak… devlet ile esnaf arasında gönül kırgınlığı oluşacak.
- Turizm işletme belgesinin harç bedeli 5000 TL. Belediye evrak yenilemede 35.000 TL den başlıyor 300.000 TL’ye çıkıyor… Bu sorunların minimize edilmesi için Turizm Bakanlığının yapıcı çözümler üretmesi gerekiyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.