ANKARA - Kira geliri beyan etmeyenler mercek altına alınırken, bu kapsamda düşük havale, EFT işlemleri de izleniyor. Buna göre, beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemler başlatılacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin doğru beyanı için kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini, 4.5 milyon konutu analiz ettiklerini açıklarken, beyannameler de güncellenmeye başladı.
Tapu, belediyeler ve bankalardan alınan bilgilerle konut envanteri yenilenirken, artık vergisini gizleyen ev sahipleri daha kolay tespit ediliyor. Düşük havale veya bir başka hesaba para gönderme konusu da izleniyor. Sabah gazetesinden Hazal Ateş haberine göre beyan süreci ile ilgili soruların yanıtları:
BEYAN SÜRESİ NE ZAMAN BİTECEK?
Geçen yıl elde edilen kira gelirleri Mart'ta beyan edilecek. İstisna tutarı geçen yıl için 21 bin lira olup, bu tutarın üzerinde geliri olanlar beyanname vermek zorunda. Beyan etmeyenler istisnadan yararlanamaz.
KİRA GELİRİNİ GİZLEYENLERE YÖNELİK DENETİMLER NASIL YAPILACAK? YAPTIRIMLAR NELER?
Kiralık kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak. Kiracılardan edinilen bilgiler, elektronik ortamda tutulacak tutanakla doğrudan Gelir İdaresi'nin sistemine aktarılacak. Bu bilgiler, banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak kontroller yapılacak. Beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyenlere yönelik yasal işlem başlatılacak. Vergi tutarının iki katı kadar birinci derece usulsüzlük cezası kesilecek. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi cezası hesaplanacak.
HANGİ MASRAFLAR VERGİDEN DÜŞÜLÜR
Kira geliri beyannamesi verirken konuta ilişkin yapılan tüm masraflar vergiden düşülebilir. Faturalı olan tüm evrakları saklayıp ilerde istenmesi halinde beyan etmeniz yeterli olacak. Kira gelirlerinden bağış, eğitim, sağlık ve sigorta masrafları vergiden indirilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.