• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 7 °C
  • Antalya 14 °C

Bakan Uraloğlu yazılım kaosu hayatı etkilemiyor

Bakan Uraloğlu yazılım kaosu hayatı etkilemiyor
Yazılım sistemlerinde dünya genelinde yaşanan arıza ve Türkiye'deki etkileri üzerine konuşan Uraloğlu, "Sistem tam normale dönmedi ama hayatı kilitleyen noktada değil" dedi.

ANKARA - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, canlı yayında soruları yanıtladı. Yazılım sistemlerinde dünya genelinde yaşanan büyük arıza ile ilgili soruya yanıt veren Uraloğlu, "Sistem tam normale dönmedi ama hayatı kilitleyen noktada değil" dedi.

Bakan Uraloğlu yazılım kaosuyla ilgili detayları anlattı: Tam normale dönmedi ama...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, canlı yayında merak edilen soruları yanıtladı.

Yazılım sistemlerinde dünya genelinde yaşanan arıza ve Türkiye'deki etkileri üzerine konuşan Uraloğlu, "Sistem tam normale dönmedi ama hayatı kilitleyen noktada değil" dedi.

Uraloğlu'nun açıklamalarından satır başları;

En gelişmiş ülkeler bile hizmet alıyor.

Daha emniyette hissetmeniz için Türksat 6A var. Yazılımı bizim. Kendimizi daha çok güvende hissediyoruz. Ne kadar yerlileştirebilirsek o kadar daha az etkileniriz.

Türkiye'nin en büyük Ar-Ge projelerinden bir tanesi Türksat 6A'yı yıl bitmeden hizmete almış olacağız.

"MUTLAKA B PLANIMIZ VAR"

Uçakları yöneten navigasyon sistemleri var. Arada bir siber saldırı yaparak İstanbul üzerinde seyahat ederken pilot kendini Azerbaycan Bakü üzerinde zannedebiliyor.

Dolayısıyla burada elbette problem var. Biz de yoğun bir şekilde kafa yoruyoruz. Devletin bütüm kurumları burada. Mutlaka b planımız alternatifimiz var.

"ERKEN SAATLERDE SİBER SALDIRI DİYE DÜŞÜNDÜK AMA GLOBAL BİR PROBLEM OLDUĞUNU GÖRDÜK"

7400 tane bu konunun uzmanı arkadaşımız var. Her türlü olayı takip ediyoruz ve bu olay olduğunda da biz siber saldırıyı ilk THY ile ben öğrenmiş oldum. Erken saatlerde siber saldırı diye düşündük ama global bir problem olduğunu gördük.

"ÇUKUROVA HAVALİMANI 10 AĞUSTOS'TA AÇILACAK"

Çukurova Havalimanı tamamlandı. 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak.

SÜPER HIZLI TREN PROJESİ

Ankara-İstanbul arası 80 dakikaya inecek.

ANKARA-İSTANBUL ARASINA YENİ YOL

Yeni proje ile 276 kilometre uzunluğunda yol yapılacak.
 

Microsoft Crowdstrike arızası her şeyi kilitledi! THY, Denizbank ve TÜVTÜRK'ten açıklama

Microsoft kaynaklı küresel kesinti bütün dünyayı etkilerken Türkiye'deki bazı sistemlerde de sorunlar meydana geldi. Birçok ülkede internet teknolojileriyle bağlantılı işlemlerde kesintiler yaşanırken THY, Denizbank ve TÜVTÜRK'ten de açıklama geldi. BTK, sorunun siber saldırı kaynaklı olmadığını belirtti. Sorun ise CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda yaşanıyor.

ABD'li teknoloji devi Microsoft'un 365 uygulamalarında dünya genelinde yaşanan arıza nedeniyle birçok sektör olumsuz etkilendi. Bankalar, hastaneler, hava yolları gibi şirketlerin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde sorun yaşanıyor. Birçok ülkede uçuşlar durduruldu. Küresel çaptaki sıkıntının Türkiye'ye de yansımaları oldu. Türkiye ayağında da hava yolu şirketleri sistemleri etkilendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), küresel düzeyde etkili olan yazılım sorunuyla ilgili, "Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi" açıklamasını yaptı.

THY'den sefer iptalleri geldi

Türk Hava Yolları, (THY) küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlarda yoğunluğu azaltmak amacıyla 84 seferin iptal edildiğini duyurdu.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dünyada farklı sektörlerden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı problemin çözümü doğrultusunda operasyon yoğunluğumuzu düşürmek için çalışmalar yapmaktayız. Uçuşlarda aksama yaşanmaması adına bazı seferler iptal edilecek olup uçuşlarımız en kısa sürede kademeli olarak normal seyrine dönecektir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz" ifadelerini kullandı.

THY'nin kurumsal destek hesabından yapılan açıklamada ise seferleri iptal olan yolcuların mobil uygulama üzerinden değişiklik yapabilecekleri belirtildi.

Açıklamada, "İç hat biletine sahip yolcularımız mobil uygulamamızı kullanarak bilet alımı, check-in ve iptal olan seferler için ücretsiz bilet değişikliği işlemlerini yapabilirler" bilgisi verildi.

Denizbank

Microsoft'taki krizden etkilenen sektörlerden bir diğeri de bankacılık oldu. Denizbank'tan yapılan açıklamada, "Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz" ifadeleri kullanıldı.

TÜVTÜRK

Araç muayene hizmeti olan TÜVTÜRK'te de sistem çöktü. TÜVTÜRK'ün resmi hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi: "Değerli müşterilerimiz, Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır ve araç muayene işlemleri de bu durumdan etkilenmektedir. Kurumumuz, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve en kısa sürede muayene işlemlerine devam edilebilmesi için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

Microsoft küresel kesintiyle ilgili ne söyledi?

Microsoft 365'in internet sitesinde yer alan açıklamada, Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarına devam edildiği belirtildi.

Mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edilen açıklamada, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive'ın da bulunduğu bilgisi verildi.

Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi.

Açıklamada, "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor" ifadesi kullanıldı.

Crowdstrike nedir? CrowdStrike sorunu ne anlama geliyor?

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı belirtiliyor. CrowdStrike, siber güvenlik alanında uzmanlaşmış bir şirket. 2011 yılında kurulan CrowdStrike, bulut tabanlı çözümleri ve yapay zeka destekli teknolojileri kullanarak, kurumların siber tehditlere karşı korunmasını sağlar. Basit bir ifadeyle antivirüs programı sağlıyor.



crowdstrike,.jpg

Küresel yazılım sorununun odağındaki şirket: CrowdStrike

LONDRA - küresel yazılım sorununun odağındaki 85,3 milyar dolar piyasa büyüklüğüne sahip CrowdStrike, kötü amaçlı yazılımları tespit etmeye yönelik ürünlerle bilinirken, daha önce ABD'deki devlet kurumlarına siber saldırıların tespit edilmesinde öne çıkmıştı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel yazılım sorununun odağındaki siber güvenlik şirketi CrowdStrike, ABD'deki devlet kurumlarında 2016’da tespit edilen siber saldırının Rusya ile bağlantısını tespit etmesinin yanı sıra Microsoft ile güvenlik konusundaki anlaşmazlıklarıyla da biliniyor.

Küresel 'restart': Dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir yazılım sorunu yaşanıyor

Microsoft'tan teknik aksaklığa ilişkin açıklama: Sorunu hafifletici önlemler alınmaya devam ediyor

Bilgisayar sistemlerindeki küresel yazılım sorunu nedeniyle dünya genelinde hava trafiği aksadı

CrowdStrike Üst Yöneticisi Kurtz, küresel kesintinin bir güvenlik olayı veya siber saldırı olmadığı söyledi

Austin Teksas merkezli CrowdStrike’ın kurucularından ve halihazırda şirketin üst düzey yöneticisi (CEO) George Kurtz, Yahudi asıllı bir ABD vatandaşı. Sıkılıkla İsrail’i ziyaret eden Kurtz, dijital alanlardaki firmalara yoğun yatırımlarıyla biliniyor. Şirketin bir diğer kurucusu olan Dmitri Alperovitch de Rusya doğumlu Yahudi asıllı bir ABD vatandaşı.

Piyasa değeri 85,3 milyar dolar olan şirkette yaklaşık 8 bin 500 kişi çalışıyor. ABD’li yatırım yönetim şirketi Blackrock'ın yüzde 6,99 ve Vanguard'ın yüzde 6,96 hisseye sahip olduğu şirkette, Morgan Stanley, State Street Corporation ve Geode Capital Management gibi birçok hissedar yer alıyor.

Şirket bu yılın başında Microsoft ile yaşadığı "sürtüşmeyle" gündeme gelmişti.

CrowdStrike CEO'su Kurtz, Microsoft güvenlik anahtarlarının Çin istihbaratı tarafından çalındığını ileri sürmüş ve bunların ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD Ticaret Bakanlığı'na sızmak için kullanılmasını eleştirmişti.

Microsoft anahtarlarının açıkça hükümete sızmak için kullanıldığına işaret eden Kurtz, bunun şirket yatırımcılarına bildirilmemesini de "tuhaf karşıladığını" söylemişti.

Şirketten yapılan bir başka açıklamada da Microsoft’ta güvenlik açıklarının bulunduğu belirtilerek, "Microsoft'un güvenlik kültürünün yeniden elden geçirilmesi gerekiyor. Microsoft müşterileri üç şekilde tehlikeye atılıyor; kapsam, karmaşıklık ve felaket." ifadeleri kullanılmıştı.

Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiğine yönelik iddialar sırasında gündeme geldi

CrowdStrike şirketinin gündeme geldiği bir diğer önemli konu, ABD'deki Demokratik Ulusal Komite (DNC) sisteminde 2016'da tespit edilen kötü amaçlı yazılımın tanımlanmasına yardımcı olması ve daha sonra yazılımın Rusya ile bağlantısını tespit etmesi oldu.

Şirket, aralarında ABD hükümeti ve önde gelen düşünce kuruluşlarının da bulunduğu büyük müşterilere yönelik saldırılar tespit ederken, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), bu tür soruşturmalarda yaygın bir uygulama olarak CrowdStrike tarafından sağlanan çok çeşitli bilgisayar adli delillerini incelemişti.

Öte yandan, FBI’ın söz konusu tespitlere rağmen birçok Amerikalı yetkiliyi uyarmaması da ülkede geniş yankı uyandırmıştı.

Rus yetkililer ise ABD’deki seçimlere müdahale ettiğine yönelik iddiaları kesin bir dille reddediyor.

ABD, bilgisayar korsanı saldırılarının, arkasında Rus Dış İstihbarat Servisinin (SVR) bulunduğunu iddia ettiği, APT29 (CozyBear, The Dukes) tarafından gerçekleştirildiğini savunmuştu.

Rus yazılım şirketi Kaspersky, APT29’a yönelik tanımlamasında, "Hükümet kurumlar, siyasi gruplar ve düşünce kuruluşlarının yanı sıra savunma ve jeopolitik ile ilgili araştırmalarla ilgilenen çeşitli kişilerin ağlarında saklanan gizli bilgilerin peşinde koşuyorlar." ifadesini kullanıyor.

CrowdStrike ayrıca farklı dönemlerde Çinli bilgisayar korsanlarının saldırılarının da başarıyla püskürtüldüğüne dair açıklamalarda bulunmuştu.

İsrail'de yoğun yatırımları bulunuyor

CrowdStrike, ürünlerini İsrail piyasasına da sunuyor ve ülkede siber güvenlik alanlarında ciddi faaliyetler yürütüyor.

CrowdStrike’ın İsrail'de kimlik avı saldırılarını, bilgi sızıntılarını ve kötü amaçlı yazılımları otomatik olarak tanımlamaya yönelik teknolojiler geliştiren siber güvenlik otomasyon şirketi Cybersixgill, bulut uygulamalarını koruyan ve onlarla çalışan kuruluşlara kullanıcı yazılımları için şeffaflık sağlayan DoControl ve uzak bulut sunucularındaki veri kuruluşlarına yönelik bilgiler konusunda uzmanlaşmış Dig Security gibi firmalar da yatırımları bulunuyor.

Firma, 2020'de, İsrail startup’ı Preempt Security'yi satın almıştı. CrowdStrike, 2022’de ise İsrail’de büyük bir AR-GE merkezi kurmuştu.

İsrailli siber güvenlik girişimi Reposify'i bünyesine katan CrowdStrike, 2023’te de İsrail merkezli bulut güvenlik girişimi Bionic'i 350 milyon dolara satın almıştı. CrowdStrike, bu yıl bulut veri çalışma zamanı güvenliği çözümü geliştiren İsrailli bir startup olan Flow Security’i de 200 milyon dolara almıştı.

CrowdStrike'in sunduğu ürünler

ABD merkezli siber güvenlik alanında faaliyet gösteren CrowdStrike şirketi, kötü amaçlı yazılımları tespit etmeye yönelik çeşitli ürünler sunuyor.

Şirket, sunduğu ürünlerle şirketleri internet ortamında korumayı, veri ihlallerini, fidye yazılımlarını ve siber saldırıları durdurmayı hedefliyor.

Modern süreçleri, teknolojileri koruyan ve etkinleştiren dünyanın en gelişmiş bulut yerel platformu ile güvenliği yeniden tanımladığını ifade eden CrowdStrike, uç noktalar ve bulut iş yükleri, kimlik ve verileri güvence altına almaya çalışıyor.

CrowdStrike Güvenlik Bulutu tarafından desteklenen CrowdStrike Falcon platformu ise kurumsal sistemler için kullanılan ürünler arasında öne çıkıyor.

CrowdStrike Falcon, olası siber güvenlik tehditlerine karşı "gerçek zamanlı saldırı göstergeleri, son derece hassas tespit ve otomatik savunma sağlayan bir platform” şeklinde tanımlanıyor.

CrowdStrike Falcon, dünya çapında binlerce şirket tarafından verileri korumak için kullanılırken bugün yaşanan küresel iletişim kesintisinin şirketin serverlarında yaşanan bir sorunun Microsoft ürünlerini etkilemesiyle ortaya çıktığı belirtiliyor.

Microsoft’a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike’tan kaynaklanan küresel yazılım sorunu nedeniyle hava yolu şirketleri, bankalar, medya, telekomünikasyon ve ulaşım sektörlerinde birçok şirket sistemlerinde aksaklık yaşanıyor.

Bu haber toplam 770 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.