EDİRNE- 6-7 Kasım 2014 tarihinde Edirne’de düzenlenecek 7. Uluslararası Balkan Forumu’nda “Sağlık Diplomasisi ve Turizm” konusu konuşulacak. Foruma Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait de konuşmacı olarak katılacak. Müezzinoğlu , İzmir’de kurulacak olan Sağlık Serbest Bölgesi'nin sağlık turizmine önemli katkıları ile sağlık turizminden bahsedecek
Sağlık Bakanlığı, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) işbirliği ile düzenlenecek 7. Uluslararası Balkan Forumu önemli misafirleri ağırlamaya hazırlanıyor. İki gün sürecek foruma, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyon Üyesi Rifat Sait, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Günaydın, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Gagauzya Sağlık Bakanı İvan Vieru, Kosova Sağlık Bakanı Yardımcısı Kadir Hüseyin, Arnavutluk Kırsal Kalkınma ve Turizm Bakanı Eglantina Gjermeni ve ulusal ve uluslararası resmî/sivil temsilcileri katılacak.
TÜRKİYE VE İZMİR'İN SAĞLIK POTANSİYELİ
Forumda başta İzmir olmak üzere Türkiye’nin sağlık potansiyelini anlatacağını söyleyen Sait, diğer yandan da önümüzdeki günlerde kurulacak olan Sağlık Serbest bölgeleri için İzmir’in en kıdemli aday olacağını belirtti. İzmir’de kurulacak olan Sağlık Serbest Bölgesi'nin sağlık turizmine önemli katkıları olur diyen Sait, forumda Sağlık Serbest Bölgelerinden de bahsedeceğiz" dedi.
Sağlık turizminin avantajlı bir döviz gelir kaynağı olduğunu belirten Sait, Hemen yanı başımızda bulunan Balkan ülkelerine bu hizmetleri sunmak ve sağlık turizminde ülkemize döviz kazandırmak istiyoruz. Balkan ülkeleri ile yakın temasımız var. Sağlıktaki tecrübemizi komşu Balkanlarla paylaşmak istiyoruz. Sağlık turizmi, Balkan ülkeleri ile diplomatik bağlarımızı da güçlendirecek. Ekonomi bakanlığımız ihracat imkânı olan hizmet sektörüne teşvikler veriyor. Eğitim, sinemacılık gibi sektörlerin yanında döviz getiren sağlık yatırımlarına ve çalışmalarına da önemli teşviklerimiz var. Yurt dışında örneğin Amerika’da çok yüksek rakamlara verilen sağlık hizmetleri, aynı kalite düzeyinde Türkiye’de daha ucuza olabiliyor. Üstelik Türkiye’ye gelen hastalar, turizm imkanlarından da yararlanabiliyor. Diğer yandan Türkiye Balkanlara çok yakın ve bu yüzden ulaşım hem daha hızlı ve daha ucuz gerçekleşiyor. Bu konuda İzmir oldukça avantajlı bir şehir. İzmir’in sıcak iklimi, hastaların tercihi oluyor. İzmir’deki sıcak su ve termal kaynakları muhteşem. Kentin turistik ve tarihi yapısı paket programlara imkân verebiliyor. Üstelik İzmir’de çok sayıda Balkan göçmeni yaşıyor. Balkanların sağlıktaki tercihi İzmir olacak"
ZENGİN PROGRAM
Forum’un birinci gününde açılış konuşmalarının ardından başkanlığını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku Araştırmaları Birimi’nden Prof. Dr. Hakan Hakeri’nin yürüteceği ilk oturumda “Uluslararası Sağlık Perspektifi” (Ahlaki Etik Değerler, Sağlık Hukuku), başkanlığını Kosova Milletvekili, Eski Sağlık Komisyonu Başkanı Fikrim Damka’nın yapacağı ikinci oturumda “Sağlık Diplomasisinin Temel Faktörleri” (Uluslararası Devlet Yatırımları, Özel Sektör, Kızılay ve Kızılhaç Örgütleri, STK’lar), başkanlığını Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Paç’ın yapacağı üçüncü oturumda “Sağlık Sektöründeki Başarılar ve Sağlık Turizmi - 1” (Kabul Görmüş Tedavi Merkezleri, Alternatif Sağlık Merkezleri) konuları masaya yatırılacak. Forum’un ikinci gününde ise oturum başkanlıklarını Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hacı Ömer Tontuş ile Sağlık Bakanlığı Danışmanı Dr. Metin Ahmet’in birlikte yürüteceği dördüncü oturumda “Sağlık Sektöründeki Başarılar ve Sağlık Turizmi - 2” (Sağlık Eğitimi, Yeni Buluşlar), AGİT Yüksek Hakem Paneli Başkanı - İİT Danışmanı Büyükelçi (E) Ömür Orhun’un başkanlık yapacağı beşinci oturumda “Sağlık Turizminde İkili ve Çok Taraflı İşbirlikleri” (Devlet Destek ve Eylemleri, Karşılıklı Anlaşmalar, Uluslararası Örgütlerdeki Ortak Hareket Alanları), Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Enginer Birdal’ın başkanlığını yapacağı altıncı oturumda ise “Turizmde Devlet Dışı Aktörler: Proaktif Öneriler” (Yerel Yönetimler, Sivil Toplum, Özel Sektör, Medya) konuları konuşulacak.
TEBLİĞLER BİR KİTAPTA TOPLANACAK
Tebliğ suncak konuşmacıların dışında Türkiye ve Balkanlar’dan uzman, araştırmacı, akademisyen, gazeteci, sağlık ve iş dünyasının temsilcilerinin yanı sıra bürokrat ve diplomatların da müzakereci olarak katılacağı forum iki gün sürecek. Türkçe ve İngilizce simultane çeviri hizmetinin de verileceği Forum’da sunulan tebliğler TASAM Yayınları tarafından kitaplaştırılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.