ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL -Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında 2024 yılı hedeflerinin 60 milyon turizm ve 60 milyar dolar olduğunu söyledi. Bakan Ersoy, 2023 yılında 156.7 milyon ziyaretçi, kişi başı 99 dolar kişi başı gecelik gelir, 54.3 toplam gelir elde edilerek turizmde rekor kırıldığını bildirdi. Bakan Ersoy turizmin 12 aya yayılması için yapılan kültür faaliyetleri ve yeni destinasyonların yaratılmasıyla önümüzdeki yıllarda 100 milyon turist ve 100 milyar dolar gelirin rahatlıkla yakalanabileceğini söyledi.
Bakan Ersoy, 2022 yılının pandemiden çıkış yaptığımız çok önemli bir yıl olduğunu belirterek turizmde çok ciddi sıçramalar yapıldığını belirtti. Sektörel bazda bakıldığında dünyada pandemi öncesi rakipleri yakalayan ülkeler arasında 2023 yılında da bu öngörüyle birlikte hızlı bir giriş yapan Türkiye Ocak ayında çok ciddi rakamlar kaydettiğini bildirdi.
YABANCI PAZARLARIN ALIM GÜCÜ NÜN DÜŞMESİ TURİZMİ ETKİLEDİ
Bakan Ersoy şöyle devam etti:
“Baktığımızda %10'luk ziyaretçi sayılarını ülke basınca incelediğimizde 3.8 milyonluk rakamla İngiltere yani Birleşik Krallık'tan gelenler de artış gözlemliyoruz. İngiltere’den gelenler ile pandemi döneminde önceliklendirdiğimiz çalışmaların olumsuz sonuçlarını da topluyor olmak sevindiriyor. Pandemi öncesi iki buçuk milyon rakamlarında olan İngiltere pazarıda yüzde 20 oranında olumlu yansımasını görüyorum.
Ziyaretçilerin alışkanlıklarına bakıldığı zaman daha az sıklıkta ama daha uzun sürede ile kaldıkları görülüyor. Pandemi sonrası dünyadaki ekonomik gelişmelerle birlikte özellikle yabancı pazarlarda da alım gücünün düştüğünü görüyoruz.
Bunun yabancı turiste etkisi ne oluyor? Fiyat isteğinden vazgeçmiyor turist . Ama ortalama kalış süresinde azaltmalara gidebiliyor. Yani ne yapıyor 14 gece kalacaksa 12 gece, 12 gece kalacaksa daha az kalıyor.
KIŞI BAŞI GECELIK GELIR 130 DOLARA ÇIKMALI
Ziyaretleri daha cazip hale getirmek için yaptığımız festivaller gibi etkinliklerle kısa süreli konaklamalı artırmayı ve turizmin 12 aya yayılmasını hedefliyoruz. Konaklama sonuçlarına bakıldığında 9.8 günlük konaklama sürelerinin daha aşağıya ineceğini öngörüyoruz. Ancak kişi başı gecelik harcama daha önemli oluyor.
2018'den beri ısrarla uyguladığımız stratejiyi sürdürüyoruz. Ne demek istiyoruz? Kişi başı gecelik konaklama ve dış harcaması fazla olan turistlere daha fazla konsantre olacağız. Bakıldığında 9 doların 30 dolara çıktığını görüyoruz. Yani 2017 ile 2023'ü karşılaştırdığımız zaman dolar bazında %55'lik bir artış performansı gösterdik.
Geçen sene ile kıyasladığımızda da %12'lik bir artış yakaladığını görüyoruz. Bunun kişi başı harcamalara da yansıması olumlu oluyor.
100 milyar dolarlık gelir hedefini yakalayabilmemiz için aslında kişi başı gecelik gelir de ortalama %6 artışla yani 99 dolarlarda 130 dolarlık rakamlara getirmeliyiz. Yine kişi başı ziyaretçi sayısında da ortalama %7'lik bir artışla yani 56.7 milyondan 80 milyon sayılarına getirmekle 100 milyar dolarlık gelir hedefini rahatlıkla yakalayabileceğimizi söyleyebilirim.
Özellikle yeri gelmişken krizlerde göstermiş olduğu dirayetli duruş azim ve çalışkanlıklarından dolayı sektöre şükranlarımız sunmak istiyorum. Azim ve istikrarlı duruş sayesinde belirlediğimiz hedefleri uygun bir şekilde yakalamaya devam ediyoruz.
YENİ PAZARLARA AÇILIYORUZ
Yeni pazarlara açılacağız. İsveç pazarında 2023'te başlattığımız politikaların olumlu sonuçlarını 2024 arasında da devam ettirmeyi planlıyoruz. Kuzey Amerika, Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Avustralya destinasyonlarında çalışmalar başlatıyoruz, Uzak destandan gelirse ortalama kalış süresi de o kadar çok oluyor. Yani uzak destanlardan yolcu getirmeniz gerekiyor.
İkincisi ürün çeşitliliği sunmaktır. Özellikle Amerika ve Uzak Doğu’dan gelen yolcular kültürel ağırlıklı ziyaretleri ve şehir turlarına ağırlık veriyorlar Bu turizmin hem 12 aya yayılması hem de tüm Anadolu'da 81 ile yayılarak şehirlerin pay alması açısından çok önemlidir
Eğer siz tüm Türkiye geneline turizmi yaymak istiyorsanız, ürün çeşitliliği yaratıp sezonu 12 aya yaymalısınız. Bu gibi pazarlard payınızı arttırmanız gerekiyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM SERTİFİKASYONU
Geçen yıl sürdürülebilir turizm çalışmasını başlattık. Tüm dünyada önemli olan sürdürülebilir turizm programının tamamlaması için bir plan dahilinde çalışıyoruz.
Birinci aşaması 2023 sonunda, ikinci aşaması 2025 sonunda tamamlanıyor.
İlk aşama ile ilgili yani 2008-2003'ü de dahil eden dönemde toplam 15.178 tesis sertifikasyon programını başarıyla tamamladı.
Şu anda sezon dışı olduğu için bazı tesisler kapaldır. 2024 sezonunun başlamasıyla birlikte kapalı olan tesisler de açılınca belge alacaklar. Sektörün tamamını kapsamasını bekliyoruz.
Türkiye sürdürülebilir turizm sertifikasyon programında geriden gelmiş olmasına rağmen bu süreci en iyi ve hızlı yürüten ülke oldu. Çok hızlı bir şekilde süreci tamamlayarak hızla ilerliyoruz. Bakın sürdünebilirlik niye önemlidir?
Eğer siz hedef destinasyonlarınızdan misafir almaya devam etmek istiyorsanız bu programları tamamlamanız gerekiyor. Size misafir gönderen ülkeler ülkeler bir süre sonra sertifikası olmayanlara vergi uygulamaya başlayacaklar. Yani sürdürebilirlikle ilgili süreçleri tamamlamazsanız ekstra vergilerle karşılaşmaya başlayacaksınız. Çalışmaya başlamadan önce biz sertifikasyon programımızı tamamlamamız lazım
KREDİ ALAMAYACAKLAR
Yine yatırımlarla ilgili bir süre sonra sürülebilirlik programını tamamlamayan ülkelerin kredi maliyetleri yükselecektir. Kredi maliyetleri yükselecek veya yurt dışından kredi almaları imkansız hale gelecektir. Yani hem düşük maliyetli finansmanda borçlanma sağlamak hem de finansmana devam ettirebilmek zorlaşacak. Sürülebilirlik programını tamamlayan çevresine göre çok daha ucuza hizmet alabilecek. Sürülebilirlik çok önemlidir. Biz bu politikayı hızlı bir şekilde her sene sayısını arttırarak devam edeceğiz
KÜLTÜR YOLU FESTIVALLERINE DÜNYA KÜLTÜRÜNÜ KATIYORUZ
Son olarak götürüyoruz festivallere biraz değinmek istiyorum. Bu da en çok vatandaşlardan gelen talep oldu. Kültür yolu festivallerine 2020 yılında İstanbul'da başlamıştık. Daha sonra Ankara'yı ve 5 ilimizi ekledik. Geçen yıl kültür yolu Festival sayısını 11 şehrimize çıkardık.
Toplam 521 mekan 34 binden fazla sanatçı ve 5.419 etkinlikle kültür yolu festivallerini gerçekleştirdik. Şehirlerin marka olmasını sağladık. Avrupa Kültür Festivalleri Birliği kabul etti.
Artık bir Global marka oldu. Bu yıl 16 şehirde gerçekleşirken özellikle yabancı kültür etkinliklerinde de ağırlık vermeye başlayacağız. Artık festivalleri kendi şehir isimleri ile isimlendiriyoruz. Şehir şehir kültür yolu festivali olacak
ARKEOLOJİ KAZILARI VE GECE MÜZELERİ
Arkeoloi Altın Çağını Yaşıyor ve Geleceğe Miras çalışması başlattık. Yabancı kazıların başına Türk hocalar koyduk. Son 60 yılda yapılanı 4 yılda yapmayı hedefledik. Turizmin 12 aya yayılması için turistin otel dışına çıkması gerektiğini biliyoruz. Arkeoloji ve kültürel etkinliklerle bunu başarmaya çalışıyoruz.
Efes, Hierapolis, Pattara, Side Antik Kenti’nde Gece Müzeleri çalışması başlattık. Müzeleri daha görkemli görünmesi için aydırlattık ve gece 24.00’e kadar açık tutuyoruz.
Halk plajlarını 15’ten 24’e çıkarıyoruz. Plajlar ücretsiz. Ancak verilen serviste halka 5 yıldızlı konfor sunuyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.