• BIST 10025.47
  • Altın 2956.432
  • Dolar 35.1368
  • Euro 36.5946
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Antalya 10 °C

Bahar:Kredi ve vergi prim borçları 1 yıl ötelensin

Bahar:Kredi ve vergi prim borçları 1 yıl ötelensin
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ekonomik zorluklarla boğuşmaya devam eden özel sektör, sonbahara ötelenen kredi, vergi ve prim ödemelerinin ağırlığını şimdiden hissetmeye başladı.

ABDURRAHMAN BÜYKKESKİN
ANTALYA- Eylül ayının gelmesi, sonbahara ertelenen kredi, vergi ve prim ödemeleri nedeniyle özel sektörün endişelerini artırdı. İşletmelerin henüz bu ödemeleri yapacak güce erişmediğini belirten Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, Antalya firmaları için 1 yıl daha öteleme talebinde bulundu. 

Eylül ayının gelmesi, özel sektörün tedirginliğini artırdı. Koronavirüs tehdidinin sürmesi nedeniyle pandemi öncesi potansiyelini yakalayamayan, dolayısıyla da ekonomik zorluklarla boğuşmaya devam eden özel sektör, sonbahara ötelenen Mart, Nisan ve Mayıs ayına ait kredi, vergi ve prim ödemelerinin ağırlığını şimdiden hissetmeye başladı. Eğer yeniden bir erteleme olmaz ise pandemi nedeniyle ötelenen Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait vergi ve prim ödemeleri ile Mart ayından itibaren kullandırılan 6 aylık ödemesiz krediler Eylül ve Ekim ayları itibariyle tahakkuk edilecek. İş dünyası temsilcileri ise Antalya ekonomisinin buna hazır olmadığını, söz konusu ödemelerin 1 yıl daha ötelenerek 2021 yılı son çeyreğine alınmasını ya da yeniden yapılandırılarak ödenebilir taksitlere bölünmesini talep etti. 

ali-bahar-.jpgERTELEME ANTALYA’NIN HAYRINA OLUR 

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, öteleme ile ilgili kararın olabilecek en kısa sürede alınarak, açıklanmasının piyasalara moral aşılayacağını belirterek ekonomideki toparlanma sürecinin bu karar ile ivmeleneceğini vurguladı. Ayrıca firmaların bu ödemeleri yapacak güce henüz tam anlamıyla erişmediğine dikkat çeken Bahar, “Türkiye’nin ikinci çeyrekteki ekonomik performansı hizmet sektöründe yüzde 25, sanayi sektöründe yüzde 16,5 daralmayı işaret etmektedir ki bu iki veri Antalya ile birebir uyumludur. Antalya ekonomisi pandemi nedeniyle en az dörtte bir oranında küçülmüştür. Ağustos ayı itibariyle başlayan turizm faaliyetlerinden elde edilecek gelir, Antalya ekonomisinin düzelmesine yetmeyecektir. Hazırlıksız yakalandığımız ve böylesi büyük kayıplara neden olan bu süreç, mevcut potansiyel ile sübvanse edilemez. Açılan yaralar henüz kapanmamışken, şirketlerimizin ve esnafımızın omuzlarına ek bir yük bindirmemek, Antalya ekonomisinin hayrına olacaktır” dedi.  

HALEN TOPARLANMA SÜRECİNDEYİZ

Pandemi kaynaklı belirsizliğin halen geleceği gölgelediğini ifade eden Başkan Bahar, “Haziran ayı ile başlayan kontrollü sosyal hayat, ekonomik toparlanma sürecini başlatmıştır. Unutulmamalıdır ki halen bu sürecin içerisindeyiz, halen toparlanmaya çalışıyoruz.   İvmelenmek için, üst üste yığılan borçların yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Düştüğü yerden kalkma gayreti içerisinde olana destek olunması gerekir ki bir an önce toparlanabilsin. Aksi halde, olası yeni bir yük, başlanılan yere geri dönülmesine neden olabilir. Devletimiz kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağını 2 ay daha uzatarak hem çalışanın hem de işverenin elini rahatlatmıştır. Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ötelenen vergi ve prim ödemelerinin 2021 yılı sonuna ertelenmesi ya da yeniden yapılandırılarak ödenebilir taksitlere bölünmesi toparlanma sürecindeki tüm işletmelerin gücüne güç katacaktır. Ayrıca Mart ayından itibaren kullandırılan 6 aylık ödemesiz krediler, ‘1 yıl ödemesiz 5 yıl vade’ olacak şekilde revize edilmelidir” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1769 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.