Abdurrahman Büyükkeskin
Antalya - Artan vaka sayıları nedeniyle Türkiye’ye karşı alınan kısıtlama kararları, başta turizm olmak üzere, bağlı diğer tüm sektörleri olumsuz yönde etkiledi. Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, zamanın artık aleyhimize işlediğini belirterek, sözle ifade edilen desteklerin sahaya yansıdığını görmek istediklerini söyledi.
Vaka sayılarında rekor artışların yaşanması nedeniyle, Türkiye’ye turist gönderme potansiyeli olan ülkeler tarafından alınan kısıtlama kararları, Antalya’nın turizm sezonuna dair hesaplarını alt üst etti. Söz konusu kısıtlamalar Türkiye’ye yönelik 5oo binden fazla rezervasyonun ertelenmesine ya da iptal edilmesine neden oldu. Yaşanan bu beklenmedik gelişmelerle birlikte Antalya, büyük umutlar bağladığı 2021 yılı turizm sezonuna da kayıpla başladı.
TURİZM BÖLGELERİNE ÖZEL TEDBİRLER
Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, başta Antalya olmak üzere Muğla ve İzmir gibi turizm şehirlerine ayrı bir düşünce ile yaklaşmasını ve bu şehirlerin kendilerine has yöntemler ile korunması gerektiğini belirtti. Turizmin bacasız sanayi olduğunu hatırlatan Bahar, “Turizm, cari açığı kapatan, çok ciddi döviz girdisi sağlayan, direk ihracat hatta yanındaki diğer sektörlere de büyük katma değer yaratan, ekonomi çarkının çok önemli bir dişlisidir. Dolayısıyla turizm bölgelerimizi, bu şehirlerimizi Türkiye’den ari bir biçimde, çok iyi korumak zorundayız. Bu şehirlerimizin havayolu açık bırakılabilir fakat karayolu ile girişler sınırlandırılarak etkileşim ve vaka sayıları minimuma düşürülmeli, adı ister Kısa Çalışma Ödeneği olsun ya da istihdamı destekleyici başka tedbirler olsun, buralardaki istihdam özel olarak desteklenmelidir” dedi.
KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİ
Yaşanan gelişmelerin turizm bölgelerindeki tüm işletmeleri olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Başkan Bahar, “Turizm hareketliliği planlanandan daha geç bir tarihte başlayacağı için sektörün kayıpları bir kat daha artmıştır. Sezonun geç başlayacak olması, üretim sanayinin kapasite kullanımını da olumsuz yönde etkileyecek, turizm tedarikçisi konumundaki 50’den fazla sektörde de kayıplar yaşanacaktır. Ayrıca sokağa çıkma kısıtlamalarında sürelerin uzatılması esnafımızın ve işletmelerin erken kapanmasına, bu da ciddi ciro kayıplarına neden olacaktır. Dolayısıyla başta Antalya olmak üzere turizm bölgelerimizde faaliyet gösteren işletmelerin istisnasız bir şekilde desteklenmesi, kayıpların telafi edilmesi mevcut tabloda bir zaruret olarak görülmektedir. Çünkü işletmelerimizin 1 Haziran’a kadar dayanacak takatinin kalıp kalmadığı muammadır” dedi.
FAİZDEN FAİZ KAZANILMAZ
Salgının ilk döneminde verilen Kredi Garanti Fonu Destekli işletme kredilerinin geri ödemelerinin de başladığını hatırlatan Bahar, “Henüz kendini idame edecek güce erişemeyen işletmelerimizden, pandeminin ilk döneminde oluşan zararın tanzimi beklenmektedir. 6 ay ödemesiz, 3 yıl vade ile verilen KGF destekli işletme kredilerinin ödemeleri 6 ay önce başladı. Bu ödemeler faizden faiz kazanılmaz mantığı ile bir an önce ertelenmeli, en az 1 ya da 2 yıl ödemesiz, 5-7 yıllık bir zaman dilimine yayılmalı, gerekirse şu andaki faiz rakamı bir önceki faiz rakamına göre devlet tarafından sübvanse edilmelidir” ifadelerini kullandı.
ZAMAN ARTIK DÜŞMAN
Zamanın aleyhimize işlediğini vurgulayan Başkan Bahar, “Turizm çalışanlarımızın hızlı bir biçimde aşılanmaya başlamasının öneminden bahsetmiştik, bu konuda aldığımız destek için teşekkür ediyoruz. Ancak daha yapacak çok işimiz var. Turizm çalışanlarının aşılanması 15
Mayıs’a kadar tamamlamalı ve buraya gelecek, adına turist dediğimiz misafirlerimizin nasıl korunacağı ile alakalı ciddi bir tanıtım atağı başlatmalıyız. Gerek turizmcilerin, gerek tedarikçi sektörler ile hizmet sektörünün yaşadığı sıkıntı ve sıkışıklığa artık sözlü olarak cevap verilmesini değil, yapılmış, hayata geçirilmiş uygulamalarla, sahada cevap buluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.