İSTANBUL- Alışveriş Merkezler ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Mayıs ayı sonuçlarını açıkladı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Mayıs 2016 döneminde bir önceki yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 4,3’lük bir artışla 196 puana ulaştı.
Sektöre ait ciro endeksi, Anadolu ve İstanbul'un GLA büyüklükleri ağırlıklandırarak hesaplandı. AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Mayıs 2016’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 oranında arttı ve verimlilik m2 başına 747 TL’ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 837 TL, Anadolu’da 687 TL olarak gerçekleşti.
AVM ENDEKSİ – MAYIS 2016 SONUÇLAR
Mayıs ayında kategoriler bazında en yüksek artış yiyecek kategorisinde gerçekleşti
Geçtiğimiz yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Mayıs döneminde kategoriler bazında endeks yüzde 4’lük bir artış gösterdi. En yüksek ciro artışı ise yiyecek kategorisinde yüzde 12’lik artışla yaşandı. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında Mayıs 2016’da ayakkabı-çanta kategorisi yüzde 11, hipermarket kategorisi yüzde 9, giyim kategorisi yüzde 4, AVM’lerdeki diğer* alan ciroları yüzde 2 2 artış kaydederken teknoloji hipermarket ciroları yüzde 1 oranında düşüş gösterdi
(*Diğer kategorisi; yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım ve kozmetik, kuyum, hoby, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi mağazalardan oluşmaktadır.)
Ziyaret Sayısı Endeksi
Mayıs 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde bir değişim yaşanmadığı gözlenmiştir.
AVM ENDEKSİ – MAYIS 2016 SONUÇLARI
AVM Endeksi Mayıs 2016 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü
“2016 yılı yaşanan terör olayları dolayısı ile yaşanan olumsuz süreçler sonrası Mart 2016’da azalan AVM’lerin ciro ve ziyaretçi sayıları, Nisan ayında baharın da başlaması, havaların nitekim ısınması, sezon değişimi ve tüketimde beklenen artışın yaşanmaya başlanması ile tekrar toparlanarak yükselişe geçmişti.
Mayıs ayı endeksinde ise Ramazan ayı öncesi dönem olmasının da etkisiyle bir artış görüyoruz ancak bu artış enflasyonun altında bir artış. Endekse aylar itibari ie değil, yıl karşılaştırması açısından bakıldığında Mayıs 2016 AVM endeksi bir önceki yılın aynı dönemi olan Mayıs 2015 ile karşılaştırıldığında, yüzde 4,3 oranında artış kaydedildiğini görüyoruz.
En yüksek ciro artışının yüzde 12 artışla yiyecek kategorisinde gerçekleşmesi, son aylarda yaşanan korkuların ve endişelerin hayatın akışının normale döndüğünün göstergesi olarak kabul edilebilir. 2016 yılı yaşanan süreçlerden ve olumsuzluklardan her ne kadar etkilenmiş, durağan seyretmiş olsa da artış kaydetmeye devam ediyor.
Ramazan aylarında gıda perakendesi başta olmak üzere bir miktar ciro artışı yaşanması söz konusu olabilir. Bunda yaz sezonuna girişin de etkisi yaşanacaktır. Ayrıca, turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı günlerin devletin alacağı önlemlerle önüne geçileceği düşüncesindeyim. Nitekim Rusya ve İsrail ile yaşanan normalleşme sürecine giriş adımları sektörün de önünü açacaktır kanısındayım. Sürecin olumlu devam etmesi durumunda, yerli halkın olduğu kadar, yabancı turistin de yapacağı harcamaların önümüzdeki döneme olumlu yansıyacağı inancındayız.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Hakkında
AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2009 Mart ayında 16 kurucu üyeyle yola çıkan AYD, (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) bugün üyelerinin kontrolündeki AVM’ler ile sektörün % 70‘inden fazlasını temsil etmektedir.
AYD Türkiye’de takriben 52 milyar dolarlık yatırımı ve 400 bin nitelikli istihdamı temsil etmektedir. Özellikle son 10 yılda Türkiye ekonomisinin dördüncü büyük sektörü haline gelmiş olan Perakende Sektörü ve AVM’ler birlikte ülke ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcılar olarak önemli katkılar sağlamaktadırlar.
AYD, Alışveriş Merkezlerinin, tüketicilere keyifli alışveriş imkânı veren, perakende sektörüne katma değer yaratan, kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında mekânlar olmasını sağlamak amacı ile perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortaklıkları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.