• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 23 °C

AÜ organ naklinde dünya 1.'si

AÜ organ naklinde dünya 1.'si
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezinin, bu yıl gerçekleştirilen 306 böbrek nakli ile dünya birincisi olduğu açıklandı.

ANTALYA- Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezinin, bu yıl gerçekleştirilen 306 böbrek nakli ile dünya birincisi olduğu bildirildi. AÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, düzenlediği basın toplantısında, dünyanın en büyüğü olma yolundaki hedefle yola çıktıklarını, bu hedefin pek çok kesim tarafından ''Ulaşılması zor'' şeklinde algılandığını söyledi. Merkezin organ nakline başladığı 2000 yılında Türkiye genelinde 386 böbrek nakli yapıldığını anlatan Demirbaş, aradan geçen süre içinde Avrupa'nın en büyük organ nakli merkezi olduklarını belirtti.

 



Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezinin, bu yıl gerçekleştirilen 306 böbrek nakli ile dünya birincisi olduğu bildirildi.

AÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, düzenlediği basın toplantısında, dünyanın en büyüğü olma yolundaki hedefle yola çıktıklarını, bu hedefin pek çok kesim tarafından ''Ulaşılması zor'' şeklinde algılandığını söyledi. Merkezin organ nakline başladığı 2000 yılında Türkiye genelinde 386 böbrek nakli yapıldığını anlatan Demirbaş, aradan geçen süre içinde Avrupa'nın en büyük organ nakli merkezi olduklarını belirtti. Demirbaş, Antalya'da bu yıl 306'sı böbrek, 17'si karaciğer, 5'i pankreas, 2'si kalp nakli olmak üzere 330 organ nakli gerçekleştirdiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

''Hedefimiz dünyanın en büyüğü olmaktı. Dünyada 2007 yılı rakamları yayınlanmadı, ama referans alabileceğimiz rakamlar 2005 ve 2006'ya ait. Kurduğumuz özel bağlantılar sayesinde geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük merkezlerinin bu yılki performanslarını öğrendik. Ona dayanarak diyorum ki ekibimiz ve merkezimiz şu anda dünyanın en büyük canlı vericili böbrek nakli merkezidir. Dünyanın en büyük böbrek nakli merkezidir. Gönül ister ki bu Türkiye açısından tıp tarihinden herhangi bir alanda dünyada bir numara olmak benim hatırımda olduğu kadar pek olmuş bir olay değildir. Ama biz 650 bin nüfuslu Antalya'da dünyanın en büyük böbrek nakli merkezini yaratmayı başardık. Bunu emekle, inançla ve birlikte çalışarak başardık.''

 

-BAŞARI ORANI YÜZDE 99,5-

Prof. Dr. Demirbaş, yılbaşından bugüne kadar yapılan 306 böbrek naklinde kaybedilen böbrek sayısının ise 3 olduğunu bildirdi. Demirbaş, ''Yapılan böbrek nakillerindeki başarı oranı yüzde 99,5'tir. Bu da dünya ortalamasının çok üstündedir. Şu anda dünyada böyle bir oranla çalışan bir ekip yoktur'' diye konuştu.

Yapılan 306 böbrek nakli içinde kaybedilen sadece bir hasta bulunduğunu vurgulayan Demirbaş, ''Bunu da oranlarsak hasta sağ kalım oranının yüzde 100'e yakın olduğunu görürüz'' dedi.

Bu sene sadece kadavra sayısında eksiklik yaşadıklarını anlatan Prof. Dr. Demirbaş, yapılan nakillerin 30'unun kadavradan gerçekleştirildiğini ifade etti.

 

-60 İLDEN HASTALARA NAKİL-  

 

Prof. Dr. Demirbaş, bir merkezin başarılı olup olmamasının ana kriterlerinden birisinin hastaların bu merkeze duyduğu güven olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demirbaş, şöyle konuştu:

 

''Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin 60 ilinden hastalara böbrek nakli yaptık. Bu hastalar sadece böbrek nakli olmak için buraya geldiler. Diyarbakır'dan 10, Şanlıurfa'dan 10, İstanbul ki şu anda orada 17 böbrek nakli merkezi var, bu ilden 47 hastaya, Konya'dan 16, Mersin'den 10, Adana'dan 13 hastaya böbrek nakli yaptık. Yani ekibimiz ve merkezimiz Türkiye'nin böbrek nakli merkezi haline geldi. Yıl sonu rakamları açıklandığında kabaca Türkiye'de bu yıl yapılan canlı vericili böbrek nakillerinin yüzde 50'si ekibimiz tarafından gerçekleşmiştir. Türkiye'de tıp tarihinde bu kadar kısıtlı ekip ve bu kadar dar bir nüfusa sahip olan bir ilde böyle bir başarının yakalanması bildiğim kadarıyla şu ana kadar görülmemiştir.''

 

''ÇOK YORULDUK''-

Prof. Dr. Alper Demirbaş, Organ Nakli Merkezinde eleman sıkıntısı çektiklerini ve ekibin çok yorulduğunu bildirdi.

 

Halen sürdürdüğü merkez müdürlüğü görevine gelecek yıl devam etmeyeceğini belirten Prof. Dr. Demirbaş, ''Acilen eleman sayısının artırılması gerekiyor. Akdeniz Üniversitesinin başarı çıtası bundan sonra dünyanın en büyük böbrek nakli merkezi olmaktır. Bunun dışındaki tüm sonuçlar, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi için başarısızlık kabul edilir'' dedi.

 

Kadro sıkıntısının Türk üniversitelerinin genelinde yaşandığını belirten Demirbaş, bu sıkıntının Akdeniz Üniversitesine de yansıdığını ifade etti.

 

''ANTALYA'NIN MERKEZİ''-

Nefrolog Doç. Dr. Murat Tuncer de nakil yapılan 306 hastanın 68'inin Antalya'dan olduğuna dikkati çekti.

 

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde en fazla naklin Antalyalı hastalara yapıldığını belirterek, ''650 bin nüfuslu bir yerde 68 böbrek nakli yapmak, 60 milyon nüfuslu Türkiye'de yılda 7 bin böbrek nakli yapmakla eşdeğerdir. Eğer bizim Antalya'da yaptığımızı bilimsel olarak Türkiye'ye uygulayabilirsek, ülkedeki diyaliz hastası ölümlerini ciddi şekilde önlemiş oluruz'' diye konuştu.

Prof. Dr. Tuncer, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezinden daha düşük merkezlerle bir karşılaştırma yaparak, ''Bizden daha az böbrek nakli yapılan merkezlerdeki cerrah sayısı 40 iken, Antalya'da bu rakam dört. Nefrolog sayısı 20-30 arasında değişirken, bizde 3 nefrolog çalışıyor. Yani bizim ekibimizdeki her bir çalışan 10 kişilik çalışmak durumunda kalıyor'' dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.