• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 9 °C

At'la çalışan zeytin kırma taşı

At'la çalışan zeytin kırma taşı
Altınkaya beldesinde teknolojiye direnen köylüler, hâlâ ataları gibi ataları gibi 'at'la çalışan zeytin kırma taşında zeytinyağı üretiyorlar

HATAY - Teknolojik gelişmeye rağmen, zeytinyağı üretiminde bazı vatandaşlar, atalarından öğrendikleri gelenekleri hala devam ettirerek alışkanlıklardan vazgeçemiyor. At, eşek yerine traktörün, insan gücü yerine makinenin tercih edildiği günümüzde, kırsalda yaşayan vatandaşlar bu yenilikleri biraz daha zor kabulleniyor. Tıpkı Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Altınkaya beldesinde olduğu gibi.
Geçim kaynağı zeytincilik olan ve yaklaşık 3 bin 500 kişinin yaşadığı beldede evlerin önünde yer alan zeytinyağı taşları eski değerini ve önemini hâlâ koruyor.



El emeğiyle yetiştirdikleri zeytinleri toplayan vatandaşlar, bir zerresinin bile boşa gitmemesi ve yıllardır yedikleri damak tadından vazgeçemedikleri için binbir güçlükle zeytin yağını çıkarıyor.
Topladıkları zeytinleri evlerinin önünde bulunan geniş ve çukur taşlara koyan vatandaşlar, insan gücünün yanı sıra atları da kullanarak bir günlük çalışmanın sonunda kışlık yiyeceğini elde ediyor. Atın 3 saatlik çalışmasıyla büyük bir taş yardımıyla ezilen zeytin, kadınların becerisiyle sıcak sularda yıkanıp sıkılarak büyük havuzlara alınıyor. Daha sonra süzdürülen zeytinyağının çekirdeği ve yağı ayrılarak şişeleniyor. Belli süre bekletilen zeytinyağı, bir sonraki yıla yetecek şekilde ayarlanıyor.
Altınkaya Belediye Başkanı Mustafa Kaves, "Atalarımızdan öğrendiğimiz yöntem biraz zor ama damak tadına meraklı vatandaşlar, alışkanlıklarından vazgeçemiyor" dedi. Taşta kırılan ve el emeğiyle çıkarılan zeytinyağının fabrikalarda işlenene göre daha lezzetli olduğunu vurgulayan Kaves, şöyle devam etti: "Bu zeytinler at yardımıyla kırılırken, çekirdekler ayrılıyor. Çekirdekler kırılmadığı için zeytinyağında acımsı bir tat olmuyor. Ancak fabrikada işlenende çekirdekler de yağa karıştığı için kötü bir tat oluyor. Bu nedenle yöre halkı fabrika üretimini tercih etmiyor."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.