İSTANBUL- Bugün 2021’in Aşure Günü her sene olduğu gibi ilgiyle beklendi. Aşure Günü 18 Ağustos Çarşamba günü (bugün) idrak ediliyor
Hz. Hüseyin ve beraberindekiler, Muharrem ayının onuncu gününde Kerbelâ’da Yezid’in Ordusu tarafından katledilmiştir. Miladi takvime göre bu sene 18 Ağustos'a denk gelen Aşure Günü'nde birçok hanede aşureler pişirilecek ve dayanışma ile sevginin sembolü olarak komşularla paylaşılacak.
Vatandaşlar, Aşure Günü ile ilgili oruç tutulup tutulmayacağını öğrenmek istiyor. Peygamber Efendimiz, “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur” diye buyurmuştur. İşte Aşure Günü yapılacak ibadetler…
MUHARREM AYINDA NE ZAMAN ORUÇ TUTULUR?
Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise, müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15’inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11’inci günlerinde oruç tutulabilir.
Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 113-126).
MUHARREM AYINDAN ORUÇ TUTULUR MU?
Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)
Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).
Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem'in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).
Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 113-126).
AŞURE YAPIMI
MALZEMELER:
500 gram aşurelik buğday
3 litre su
100 gram nohut
100 gram kuru fasulye
100 gram kuru incir
100 gram kuru kayısı
800 gram şeker
3 diş karanfil
Süslemek için:
150 gram fındık
150 gram ceviz
100 gram kuş üzümü
100 gram nar tanesi
10 gram tarçın
AŞURE TARIFI
Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletin.
Buğdayı 3 litre suya ekleyerek boza kıvamı alacak şekilde ve iyice yumuşayıp dağılana kadar haşlayın. Gerekirse su eklenerek kıvamı tutturun.
Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayıp iyice pişirin. Kabukları çıkarsa ayırın ve atın.
Kuru kayısı ve kuru inciri küp küp doğrayın.
Ayrı ayrı 5’er dakika haşlayıp süzün. Haşlama suyu aşurenin rengini koyulaştıracağından tencereye eklemeyin.
Bu noktaya kadar haşladığınız malzemeleri birleştirip pişirin.
Karanfil ekleyin.
Koyuluğu boza kıvamına gelene kadar su ekleyin.
Son olarak, şeker ekleyin ve karıştırarak pişirin. Şeker eklendikten sonra uzun süre pişirmek nohut ve kuru fasulye gibi malzemelerin sertleşmesine neden olur. Bu nedenle şekeri en son ekleyin.
Tanelerin dibe çökmemesi için aşureyi kaselere doldurmadan önce ılınmasını bekleyin.
Ilık aşureyi kaselere koyup üzerini süsleyerek servis edin. Afiyet olsun...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.