• BIST 9975.61
  • Altın 2830.659
  • Dolar 33.9934
  • Euro 38.0336
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 22 °C

Âşık Veysel 2023'te UNESCO tarafından anılacak

Âşık Veysel 2023'te UNESCO tarafından anılacak
Âşık Veysel, ölümünden yaklaşık elli yıl sonra, aynı zamanda şair, besteci, müzisyen ve popüler eserlerin şarkıcısı olan bir tür Türk ozan olan âşık figürünün mükemmel figürünü temsil ediyor.

PARİS- Âşık Veysel, UNESCO'nun 2023 yılı anma programına dahil edildi. 1973 yılında vefat etmiştir. Türkiye'nin kültürel değeri olan âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Âşık Veysel'in ölümünün ellinci yıl dönümü Türkiye'de ve yurt dışında anılacak. Şiir ve doğaçlama müziği birleştiren bir sanat olan Anadolu âşığı, Anadolu'da 500 yılı aşkın bir süredir uygulanmaktadır ve Türkiye'nin kültürel mirasının önemli bir ifadesidir.

Âşık Veysel, ölümünden yaklaşık elli yıl sonra, aynı zamanda şair, besteci, müzisyen ve popüler eserlerin şarkıcısı olan bir tür Türk ozan olan âşık figürünün mükemmel figürünü temsil ediyor. Sanatı, hoşgörü, sevgi ve vatanseverlik mesajlarıyla insanlığı ve gelecek nesilleri aydınlatmaya devam ediyor. UNESCO, Paris'te düzenlenen 41. Genel Konferansı'nda aldığı kararla, kayboluşunun 50. yılında Âşık Veysel'i anma programına dahil etti.

Âsik-veysel.pngÂsik-veysel.pngÂşık Veysel: Âşıklık Geleneğinin Son Büyük Temsilcisi

1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya gelen Âşık Veysel, yedi yaşında çiçek hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybetti. On yaşında saz çalmaya başladı ve 1933'te saz öğreterek icracı olarak Türkiye'yi dolaşmaya başladı.

Şiirleri, popüler bir dinleyici kitlesi ile entelektüeller arasında bir bağ oluşturur. Türk mutasavvıf şairi Yunus'tan etkilenip bestelerinde tasavvufun izlerini taşıyan Veysel, özellikle aşk şiirleri açısından bir başka büyük Türk şairi olan Karacaoğlan'ın halefi olarak kabul edilir.

Âşık Veysel'in ilk şiiri, Cumhuriyetin 10. yılında Atatürk için söylediği bir destandır. İlk şiir kitabı 1944'te yayınlanan Deyişler, son kitabı ise tüm şiirlerini topladığı Dostlar Beni Hatırlasın (1970)'dır.

Âşık Veysel her zaman insanları ve yaşamı bir araya getiren, anlamaya ve anlamlandırmaya çalışan biri olarak anılacaktır. Doğa sevgisi ve hayırseverliği, dostluğu, birliği ve hepsinden önemlisi dayanışmayı gelecek kuşaklara nadide dizelerle aktaran önemli bir halk ozanı olarak bugün de anılmaktadır.

Âsik-veysel-002.png

Sivas Müze Evi engelli ziyaretçilerini ağırlıyor

Âşık Veysel, 21 Mart 1973'te doğduğu köy olan Sivrialan'da öldü. Evi, ölümünden sonra müzeye çevrilmiş ve içindekiler korunmuştur. 2012 yılında uluslararası bir projeyle yenilenen müzede Veysel'in yatağı ve radyosu ile şairin birçok kişisel eşyası sergileniyor. Ziyaretçiler ayrıca şair-şarkıcı ile çeşitli televizyon röportajlarının kayıtlarını da dinleyebilirler.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Kültürlerarası Diyalog ve Müzeler Hibe Programı kapsamında Sivas Müze Müdürlüğü liderliğinde Müzeler Arası Kültürel İşbirliği Projesi yürütülmektedir. Braille alfabesiyle yazılan "Uzun ince bir yoldayım" cümlesinin etkisine dikkat edin. Âşık Veysel'in heykeli de bu odaya yerleştirilmiştir.

Müzede ayrıca büyük şairin yayınlanmamış radyo ve televizyon kayıtları ile işitme engelliler için özel olarak hazırlanmış İngilizce altyazılı bir belgesel de yer alıyor.

Bu haber toplam 1880 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.