• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 17 °C

Aşçılığın okulu “Mutfak-Kitap”

Aşçılığın okulu “Mutfak-Kitap”
Genç aşçılar İbrahim Dinç ve Taha Erhan Dinç, mutfaktaki ustalıklarını kitapla birleştirerek “Mutfak-Kitap” mağazalarında gurme yetiştiriyorlar

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türk aşçılığında devrim yapan iki genç aşçı İbrahim Dinç ve Taha Erhan Dinç, mutfaktaki ustalıklarını kitapla birleştirerek, aşçılığın okulu denilecek  “Mutfak-Kitap” mağazalarında gurme yetiştiriyorlar. Türkiye ve dünyadaki tüm yiyecek, içecek kitaplarını “Mutfak-Kitap” mağazalarında ve internet üzerinden satan Dinç kardeşler, aşçılığın eğitimle  daha güçleneceğine ve kaliteli olacağına inanıyorlar.

mutfak-kitap-6.jpg

mutfak-kitap-8.jpg

mutfak-kitap-7.jpg

Ortaköy ve Kadıköy’de açtıkları  “Mutfak-Kitap”  mağazalarında aşçılar için gerekli olan kitaplar yanında tüm malzemeleri, pasta ve mutfak ekipmanları satıyorlar. Pasta ve yemek kursları veriyorlar. Özellikle yüzde yüz taş değirmende öğütülmüş undan yapılan mayalı ekmek çeşitleri ile farklı lezzet sunuyorlar.

mutfak-kitap-18.jpg

mutfak-kitap-19.jpg

Tamamiyle organik ürünlerden oluşan sabah kahvaltıları ise bu ekmeklerle ikram ediliyor. Pastalar, kekler yanında ürettikleri macaroni misafirler tarafından en çok beğenilen ürünler arasında yer alıyor.

mutfak-kitap-1.jpg

İbrahim Dinç ve Taha Erhan Dinç kardeşler son olarak aşçılar için ürettikleri üzerlerinde özel yazılı tişörtlere talebin arttığını belirterek “Aşçıların tüm yenilikleri mutfak-kitap mağazalarında bularak kendilerini geliştirmelerini istiyoruz” dediler.

mutfak-kitap-15.jpg

TAHA ERHAN DİNÇ: ÇİGİ ROMANLARDAN PASTA USTALIĞINA

Taha Erhan Dinç, hep futbolcu olmak istemiş. Ancak ailesinin ısrarı ile bu hayalini gerçekleştirememiş.
Taha Erhan Dinç yaşamını şöyle anlatıyor:
"Benim hiç bir zaman aşçı olmak veya pastacı olmak gibi bir hayalim olmadı. Tamamen tesadüf desek sanırım yanlış olmaz. Kendimi bildim bileli hep futbolcu olmak istemişimdir. Yürümeye başladığımdan beri top oynuyorum desem inanır mısınız !

mutfak-kitap-3.jpg

KONTRPLAKLAR, ÜSTÜNE ÇİZİLEN ÇİZGİ KARAKTERLER

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesin de doğup büyüdüm. Becerikli baba, dede, amcaları olan bir çocuktum. Hepsinin ayrı ayrı marifetleri, meslekleri, bilgi ve birikimleri vardı. Hepsinden çok şey öğrendim. Genlerden gelen bu yeteneğin pastacı olarak benimle buluşması çok da uzun sürmedi. İlk öğretim döneminde, resim çizmeye başlayan bir çocuk oluverdim. Kontrplaklar, üstüne çizmiş olduğum Bugs bunny, tweety, Tom&Jerry gibi çizgi karakterler ile doluydu. Ağabeyimde bu hazırladığım resimleri satmakla meşguldü. Ağabeyimin en çok sevdiği şey ticaret. Bu yönde babamın da ticaret adamı olması, belki de onu bu yola itti. Tabi ben bu ticaret dönemine yetişemedim. O yüzden ticaret çok da ilgimi çekmedi.

mutfak-kitap-11.jpg

FUTBOLCU OLMAK İSTEDİM, AŞÇILIK OKULUNA GİRDİM

Okul müdürü şiddetle ''güzel sanatlar '' okumamı istemekle meşgul iken, ağabeyim o sene Mengen Aşçılar A.O.T.M.L kayıt oldu. Hiç anlayamamıştım. Okuyarak aşçı mı olurmuş diyordum. Gel zaman git zaman LGS sınavı geldi çattı. Babama ısrarla futbolcu olmak istediğimi söylerken, babamın bana cevabı ; '' Fen lisesini kazan olur '' oldu. Okulun başarılı öğrencilerindendim. Takdir almak sıradan hale gelmişti ki babama, karneme bakmıyordu bile. O sene LGS benim için pek de iç açıcı değildi. Abimin de ısrarı ile tercihlerde Mengen Aşçılar A.O.T.M.L de yazmıştım. Babamın da desteği ile okula kayıt oluverdim bir anda. Artık aşçı olmuştum. Beni heyecanlandırmadı hiç. Benim hayalim de hep futbolcu olmak vardı. Okula alışmaya başladım. İlk sene beni biraz zorladı alışmak. 14 yaşında ayrılmıştım evden. Okulda '' devrecilik '' diye bir şey vardı. Büyükler Küçükleri kısacası çok seviyordu. Ağabeyimin aynı okulda olması bana dokunulmazlık sağlamıştı.

mutfak-kitap-16.jpg

HERKES PASTACI OLAMAZ

Staj döneminde, gitmiş olduğumuz oteller de sıraya dizilip, tabiri caizse tipe göre dağılım yapılırdı. Genelde Pastane şefi ile mutfak şefi pek de anlaşamazlar. Bende şansıma o otele düşmüşüm. Zaman içerisinde aşçılık hoşuma giden bir meslek olmuştu benim içinde. Aşçı olmak istiyordum. Ta ki mutfak şefi bana '' Cılız sen pastaneye '' diyene kadar. Bir kez daha hayallerim sönmüştü. Boynu bükük bir şekilde pastaneye doğru yürümeye başladım.bir ay boyunca nerdeyse hiç bir şey yapmadım. İsteksizdim. Pastane şefi bu durumdan rahatsız olup beni konuşmaya çekti. Bana bu mesleği ne kadar zorluklar içinde icra ettiğini, bu noktalara gelmek için neler çektiğini anlattı. çok etkilendim. Ertesigün her şey yeniden başladı.Çok aktif, istekli bir Taha oluverdim Çok başarılı bir staj dönemi geçirdim. Ayrılırken artık şunu biliyordum "Herkes pastacı olamazdı."'

mutfak-kitap-17.jpg

“SPİCE MARKET” VE “W KİTCHEN” E KATILDIM

Okulum ve stajlarım bittikten sonra çalışma hayatı başladı.  Hayatıma çok önemli ve değerli insanlar girdi. Mezuniyet sonrası sırasıyla Ephesus Princess , The Marmara İstanbul ve W İstanbul otellerinde çalıştım. Avrupa’ da ilk olarak açılan dünyaca ünlü şef Jean Georges Vongerichten tarafından tasarlanan “Spice Market” ve “W Kitchen” konseptinin yapım aşamasında bulundum. Bu sırada hayatıma yön veren bir Şef vardı. Mutfak Sanatları Yönetici Şefi Cem Erol. W otel Spice Market Restoran’ın executive şefliğini yaparken onunla çalışma fırsatı yakaladım. Bende ki yeri tartışmasız farklı olan bir mutfak insanıdır. Onun Mutfak Sanatları akademisine geçmesi ile beni yeni bir macera bekliyordu.

mutfak-kitap-2.jpg

AKADEMİK AŞÇILAR DERNEĞİ  BAŞKANIYIM

2010 yılının en başarılı derneği seçilen “Akademik Aşçılar Derneği” nin kurucu üyelerinden biriydim. Türkiye’de en çok hit alan aşçılık sitesi olan www.asciliksanati.com 'un Genel Yayın Yönetmeliğini yapıyor ve ayrıca ağabeyim, babam ile birlikte kurduğumuz www.mutfakkitap.com projesini hayata geçirmeye yardımcı oluyordum. Mutfak Sanatları Akademisi'nin yönetici şefi Cem Erol ile birlikte kurduğumuz www.gastronomiksozluk.com ile sektörde herkesin bilgilerini, tecrübelerini ve anılarını paylaşabilmeleri için sosyal bir paylaşım sitesi yarattık. Aynı zamanda Akademik Aşçılar Derneği başkanlığını üstlendım.

AŞÇILARI MİLLİ TAKIMIYLA YURTDIŞINA ÇIKTIM
2010 yılında katıldiğim Msa ailesinde 2 yıl asistan, 1 yıl eğitmen şef olarak çalıştım. Bu süre zarfında, Aşçılar Milli Takımı adına çeşitli ülkelerde Türk mutfağını, uluslararası platformda tanıtma fırsatım oldu. Gerçek kimliğimi bulduğumu hissettim. Bunda tartışmasız Cem Erol’un payı çok fazlaydı. Kendimi geliştirecek bir çok imkânlar bulduğum Msa da, kısa sürede çok fazla şeyleri denedim ve araştırdım. Tefal gibi Türkiye devinin bir çok ürününün ar-ge’sinin başında yer aldım. ‘’Yoğurt makinası, dondurma makinası, kek kalıpları, Pie&Co ‘’gibi bir çok ürününün ar-ge’sini yaptım. Artık çok daha farklı şeyler yapmak istiyordum. Başarıya aç ama hırsını kontrol edebilen birisi olarak Mutfak Sanatları Akademisi'nden ayrılma kararı aldım. Zor bir dönem beni bekliyordu ve beklenen de oldu. Artık Mama Shelter için çalışıyordum. İkinci defa bir otel açılışında bulundum ama bu daha zor olmuştu

mutfak-kitap-5.jpg

“MUTFAK DA KÜBİZM!” EKİBİNDE YER ALDIM

Executive şefliğini Murat Artukmaç'ın üstlendiği menüsü dünyaca ünlü Şef Alain Senderens tarafından tasarlanan Mama Shelter Oteli'nde pastane şefi olarak anlaştım. Cem Erol gibi değerli bir insan olan Murat Artukmaç’ın sektöre olan faydası tartışılmaz. Msa ile olan bağlarımız hala devam ederken, Murat Artukmaç, Muzaffer Cihan Şişek ile birlikte her dönem sonu demoları için bir araya geliyoruz. Beni çok etkileyen şey ise Murat Artukmaç’ın farklı bakış açısı olan  "mutfakta kübizmi ‘’ öğrenciler ile paylaşıyor ve örneklendiriyor olmasıydı. Önemli olan şey, bir reçete öğretmekten ziyade, vizyonunu geliştirmesini sağlamaktı. Bunu sağlamak için bu ekip de yer aldığım için çok mutluyum.

 mutfak-kitap-4.jpg

mutfak-kitap-9.jpg

mutfak-kitap-12.jpg

mutfak-kitap-14.jpg

İBRAHİM DİNÇ AŞÇILIKTAN MUTFAK KİTAP’A

Bolu Mengen Aşçılık Meslek lisesi Mezunu olan İbrahim Dinç ilk kariyerine Türk lokantası olan Beyaz Zambak’ ta başladı..Staj eğitimlerini Türkiye’ nin en iyi Turizm işletmelerinden olan Club Ali Bey Tatil köyü ve Phaselis Princess otel’de tamamlayan İbrahim Dinç profesyonel kariyerine İstanbul Swiss Hotel The Bosphorus’ da devam etti. Birçok Ünlü yabancı chefin yanında çalışma fırsatı oldu. Akademik Aşçılar Derneği kurucu başkanlığı ve iki yıl yönetim kurulu başkanlığında bulunan İbrahim Dinç aynı zamanda Tüm Aşçılar Federasyonu yönetim kurulu üyeliğinde ve Türkiye Aşçılar Milli takımında yer aldı.
2009’ da kariyerine Amerika’ da devam etmye başlayan İbrahim Dinç Amerika’ nın en ünlü saygın şefleri arasında yer alan Stephan Pyles ile çalıştı. Çeşitli Organizasyonlarda, televizyon kanallarında, yarışmalarda, seminerlerde, konferanslarda ve platformlarda bulunan, İbrahim Dinç birçok ödül ve başarı belgesine sahip bulunuyor.. Ailesi ile kurmuş olduğu mutfakkitap'ta kariyerine devam ediyor.

İLETİŞİM:
MutfakKitap Kadıköy 0216 5414080- Mutfak Kitap Ortaköy 0212511 5140
www.mutfakkitap.com      mutfakkitap.mutfakokulu@gmail.com
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.