İSTANBUL- Arkeoloji dünyasının en önemli isimlerinden, Karatape Höyüğünü bulan, Hitit alfabesini çözen olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu İÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Halet Çambel 98 yaşında hayatını kaybetti.
Türkiye'nin önemli arkeologlarından Prof. Dr. Halet Çambel (97) vefat etti. Çambel, sabah saatlerinde evinde vefat etti. Çambel için ilk tören, 14 Ocak Salı günü saat 10.00’da İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesinde düzenlenecek.
15 Ocak'ta Muğla'nın Akkaya ilçesine götürülecek Çambel'in naaşı, burada ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından çarşamba günü de Muğla Akyaka'da 2008 yılında vefat eden eşi Nail Çakırhan’ın yanına defnedilecek.
PROF. DR. HALET ÇAMBEL VEFAT ETTİ
Çambel, Suat Aşeni Fetgeri ile birlikte 1936 Berlin Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil ederek, Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcular olmuştu.
Atatürk’ün emri ile başlatılan Hitit tarihi araştırmalarında Çorum Hattuşaş’da binlerce tabletin ortaya çıkmasında görev alan Prof. Dr. Çambel, 1946 yılında Osmaniye’nin Kadirli İlçesi sınırlarındaki Karatepe Höyüğü kazını başlattı. Karatepe’de iki dilli kalıntıları iğneyle kuyu kazarcasına ortaya çıkaran Prof. Dr. Halet Çambel, ömrünü bu hoyüğe adadı. Eşi Nail Çakırhan da bu kazı bölgesinin restorasyonunda başarısı ile mimar olmadığı halde ’Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüştü.
67 YILDIR HÖYÜKTE YAŞIYORDU
Prof. Dr. Halet Çambel, eşi Nail Çakırhan ile birlikte bu höyükte bir kulübede yaşamaya başladı. Daha sonra aynı yerde 2 odalı bir ev yaparak yaşamını sürdürürken araştırmalarına devam etti.
Karatepe Höyüğü, Prof. Dr. Çambel’in girişimleri ile Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olmuş, sonra da milli park ilan edildi.
Kadirli’de adına yaptırılmış bir de okul bulunan Prof. Dr. Halet Çambel, höyük çevresindeki köylüleri eğitme ve kooperatifler kurdurma konusunda da uzun yıllar çalışmalar yaptı. İki yıl önce ayağı kırılan Prof. Dr. Çambel, Osmaniye’den daha çok İstanbul’daki evinde yaşamaya başlamıştı.
Prof. Dr. Halet Çambel’e, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2010 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmişti. Arkeoloji alanında yaptıkları çalışmalar ve arkeoloji bilimine üstün katkılarından dolayı Prof. Dr. Nimet Özgüç ile birlikte ödüle layık görülen Prof. Dr. Çambel, ödülünü Şubat 2011’de düzenlenen bir törenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden almıştı.
ÇAMBEL'İN ÖZGEÇMİŞİ
Arkeoloji dünyasının en önemli isimlerinden İÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Halet Çambel, 27 Ağustos 1916'da Berlin'de dünyaya geldi. Çambel, ailesiyle I. Dünya Savaşı sonrasında gittikleri farklı ülkelerin ardından Türkiye'ye geldi.
Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Kız Koleji'nde (Robert Koleji) okuyan Çambel, eskrim dalında 1936 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil etti. Çambel, Suat Fetgeri Aşeni ile olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu oldu.
1940'ta İÜ Edebiyat Fakültesinde asistan olan Çambel, doktorasını da aynı üniversitede yaptı.
Çambel, dönemin gazetelerinden Tan Gazetesinde çalışan gazeteci yazar Nail Çakırhan ile hayatını birleştirdi.
Türkiye'nin birçok bölgesinde arkeolojik kazı çalışması yürüten Çambel, Osmaniye iline bağlı Kadirli yakınlarındaki Karatepe Hitit siti bölgesinde çalışmalar yürüttü. Çambel, 2005'te Hollanda devletinin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği "Prens Claus Ödülü"nün sahibi oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.