• BIST 9389.62
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 13 °C

Arılar öldü, kovanlar boşaldı, balda hile devam edecek

Arılar öldü, kovanlar boşaldı, balda hile devam edecek
Koronavirüs salgını, arı hastalıkları ve kuraklık nedeniyle bal üretimi azaldı ve bu durum fiyatlara yansıdı.

İSTANBUL-Koronavirüs salgını, arı hastalıkları ve kuraklık nedeniyle bal üretimi azaldı ve bu durum fiyatlara yansıdı. Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, “Bu sezon yaşanan problemler sebebiyle kovanlar boş kaldı. Arı ürünlerinin fiyatı yükselmeye devam edecek. Böyle dönemlerde sahte ürünlerde bir hayli artış görüyoruz.” diyerek tüketicileri uyardı.

bal,-ari.jpgTOPLU ÖLÜMLER YAŞANDı

2020 hem insanlar hem de arılar için zor geçen bir yıl oldu. Bizler COVİD-19 ile mücadele ederken arılarda Varroa hastalığına karşı savaştı. İklim değişikliğinden de etkilenen arılar kovanları dolduramadı maalesef. 40 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “İlkbahar soğuk, yaz kurak geçtiğinden çoğu bölgede bal üretimi çok az oldu. Mevsimden etkilenmeyen arılar da hastalıktan etkilendi. Çam balının oluşmasını sağlayan Marchalina hellenica böcek türünde de toplu ölümler yaşandı. Şifa niyetine tüketilen bal ve arı ürünlerinde fiyatlarla birlikte sahteciliğin artması bekleniyor.” dedi.

bal,-ari-003.jpg“ARTAN FİYATLAR SAĞLIĞINIZDAN DAHA ÖNEMLİ DEĞİL”

Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy “Bu yıl beklenenin çok altında gerçekleşen bal hasadı sebebiyle bal alırken daha dikkatli olunmalıdır.” dedi. Fırsatçılara ve kötü niyetli kişilere dikkat çeken sektörün tecrübeli ismi Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, Gerçek balı nasıl tanıyacağımız konusunda önerilerde de bulundu; “İşini hakkıyla yapan, gerçek bal üreticileri böyle zamanlarda zorlanırken, fırsatçılara gün doğuyor. Piyasaya, sahte ürün sürerek halkın sağlığını tehdit ediyorlar. Şifa bulacağım diye halkımız sağlığından olmasın. Düşük fiyata bal aldıklarını düşünerek eve bir kavanoz dolusu glikoz şurubu götürebilirler.” diyen Aksoy eklemelerde bulundu, “Artan fiyatlar yüzünden besin değeri yüksek ve tamamen doğal olan bal ve arı ürünleri tüketmekten vazgeçmeyin ve balınızı güvendiğiniz kişilerden ve markalardan tercih edin. Geçmişten bugüne şifa niyetine kullanılan ve vücuda faydalı etkisi Oxford Üniversitesince de kanıtlanmış gerçek baldan, artan fiyatlar sebebiyle vazgeçilmesi daha yüklü bir fatura çıkartabilir.” dedi.

bal,-ari-001.jpgGERÇEK BALI NASIL ANLARIZ?

Ahmet Bağran Aksoy; “Gerçek balı anlamanın bazı yolları vardır. Bunlardan en önemlisi balı bir laboratuvarda tahlil ettirmektir. Geleneksel yöntemlerde vardır bir balın sahte olup olmadığını anlamak için;

•Balı bir bardak sıcak suya koyduğunuzda hemen çözülmemesi ve bütünlüğünü bir süre koruması gerekir.

•Gerçek bal donar ama donan her bal gerçek bal değildir tabii ki.

•Çam balı hariç bir çiçek balı hiç donmuyorsa zaten sahtedir. Fakat şunu belirtmekte fayda var gerçek bal sadece laboratuvarda tahlil edilerek anlaşılır. Bunun dışında anlamak çok zordur ve ciddi anlamda uzmanlık gerektirir.

Bu sebeple ben her zaman halkımıza güvenilirliği ispatlanmış kişilerden, markalardan bal ve arı ürünleri almasını öneririm. Evinden çıkamayanlar da yine bu kendini ispatlamış kişiler ve markaların online satış platformlarından ürün almalıdır.”

Bal uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, her şeye rağmen, COVİD ortamında sonrası belli olmayan bu günlerde hiç bir zaman balı, gerçek bir balı hayatımızın merkezinden asla eksik etmeyelim dedi.

bal,-ari-002.jpgBALıN GURMESI, ETABAL VE AHMET BAĞRAN AKSOY HAKKINDA

35 yıllık geçmişi ile Türkiye'nin en köklü ham bal ve arı ürünleri üreticisi olan Etabal, 1985 yılında üretici Ahmet Bağran Aksoy tarafından kurulmuştur.

Arıcılık ve fitoloji üzerine eğitim ve donanımları ile sektörde ve kamuoyunda ‘Balın Gurmesi” olarak bilinen Aksoy’un yönetimindeki Etabal‘ın, Kaçkar Dağı ve yöreleri başta olmak üzere Rize, Erzurum, Erzincan ve Sivas’ın yüksek yaylalarında bal üretim çiftlikleri bulunmaktadır.

KOVANDAN SOFRAYA SAĞLıK

Endemik bitki çeşitliliği ve flora zenginliğiyle ön plana çıkan bu bölgelerde ETABAL’a ait kovanlardan her yıl 14 ton ile 22 ton arasında bal üretimi gerçekleştirilmektedir. ETABAL, geleneksel yöntemlerle herhangi bir işleme maruz kalmadan kovandan sofraya taşıdığı ham balların satışını kendi oluşturduğu mağaza ağları ve internet sitesi üzerinden gerçekleştirmektedir. ETABAL’ın bugün Kadıköy Tarihi Çarşı'da, Emaar Square AVM’de, Watergarden AVM’de, Mall Of Istanbul AVM’de, Aqua Florya AVM’de, Sapphire AVM’de ve Piazza AVM’de mağazaları bulunmaktadır.

bal,-ari-004.jpgÖzel bal ve kürler

ETABAL, ham balın yanı sıra Arı Sütü, Saf Propolis, Polen ve Özel Karışım Kürlerinden oluşan toplam 24 farklı ürünün hem üretimini hem de satışını gerçekleştirmektedir.

AHMET BAĞRAN AKSOY

Ülkemizde bal konusunda uzman isimlerden biri olan Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy bal sektöründe 35 yıllık birikimi ile ‘’BAL GURMESİ’’ olarak bilinmektedir. Bal konusundaki gurmelik tanımını inceleyecek olursak balların farklı tat ve çeşitliliği bal gurmesi tanımlamasını doğuruyor. Bal gurmesi; balın tat, koku ve görüntüsünden bala ait özellikleri, florasını ve hangi yöreden geldiğini anlayabilen kişidir.

6 Mayıs 1963’te Rize’de doğan Ahmet Bağran Aksoy, ilköğretim ve lise eğitimlerini Rize’de tamamladı. İyi derecede İngilizce bilen Aksoy, halen Okan Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünde lisans eğitimine devam etmektedir. Aksoy, Top Air Flight Academy, Tarkim Air ve İstanbul Havacılık Kulübü’nde uçuş eğitimleri alarak sivil pilotluğa adım attı. Kaçkar Dağı ve yöreleri yüksek yaylalar, Rize, Erzurum, Erzincan, Sivas yörelerine yaptığı uçuşlar ve geziler sırasında önemli gözlemler ve araştırmalar yapma fırsatı bulan Aksoy, zaman içerisinde arıların mucizevi yaşam öyküsünden etkilenerek bu konuda çalışmalara başlamıştır.

Arıcılık mesleğinin kişiliğine yansıdığını her fırsatta dile getiren Aksoy, arıların çalışkanlığından ilham alarak 1985 yılında bal ve arı ürünleri sektörüne giriş yaparak "Etabal” adını verdiği kendi markasını kurdu. Bu süreçte Aksoy, fitoterapi eğitiminin yanı sıra Arıcılar Birliği tarafından verilen arıcılık eğitimlerini tamamlayarak lisans belgesini aldı. Yurt içinde ve yurt dışında arıcılık ile ilgili birçok konferansa katılarak sektörel bilgi birikimini giderek arttırdı. Aksoy, bal, polen, propolis, arı sütü konularında 35 yıllık araştırmalarını sürdürürken arıcılık faaliyetlerine katkı sağlamaya devam etmektedir.

Ahmet Bağran Aksoy’un işine olan tutkusu ve karakteriyle bağdaştırdığı yaşam boyu süren deneyimleri gurmeliğinin en önemli tarafını oluşturmuştur. Arıların yaşam biçimi ve karakteri yıllar boyu Aksoy’u etkilerken arıların dünyasından aldığı birçok özelliği de kendi yaşam felsefesi haline dönüştürdü. Türkiye’de bal ve bal üretimi konusunda deyim yerindeyse Aksoy kadar bu konuyu içselleştirmiş başka bir örnek yoktur. Bal sağım zamanlarında kovan başında yılın yarısını ise yaylalarda geçiren Aksoy, güne en az 150-200 gr bal yiyerek başlıyor.

Spor ve müziği hayatının vazgeçilmezleri arasına koyan Aksoy, Shotokan karate siyah kuşak ve aikido kahverengi kemer sahibidir. İyi bir sporcu olmasının yanı sıra aynı zamanda iyi derecede bateri, gitar ve bağlama çalmaktadır. Türkiye Arıcılar Birliği, İstanbul Havacılık Kulübü ve İstanbul Yelken Kulübü üyelikleri bulunmaktadır.

Bu haber toplam 3470 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.