GAZİANTEP - Antik şehir Zeugma'da üç yeni mozaik ortaya çıkarıldı. İnanılmaz derecede iyi korunmuş mozaikler MÖ 2. yüzyıla kadar uzanıyor, ancak hala ilk günkü kadar güzeller. Zeugma adında iki antik şehir var - biri Dacia'da (muhtemelen günümüz Romanya'sı) ve biri de modern Türkiye'nin Gaziantep ilinde. Türkiye'deki şehir, Doğu Roma İmparatorluğu'nun en büyük ticaret merkezlerinden biri olarak kabul ediliyordu ve üçüncü yüzyıla kadar gelişti - bir Sasani kralı tarafından tamamen yıkıldıktan sonra ve ardından bir depremle vurulana kadar. Şehir asla toparlanamadı.
Ancak Zeugma, bugüne kadar 2000-3000 evin dikkate değer derecede iyi durumda olduğu arkeolojik harikalarla dolu bir hazine sunuyor. Kazılar 2007'de başladı ve bugüne kadar devam etti. Şehrin yıkılması ve ardından bir molozla vurulması, onu gelecekteki define avcılarından veya yapı malzemesi toplayıcılarından koruyan bir tür moloz bariyeri oluşturdu.
İşleri daha da ilginç hale getirmek için, Zeugma yakın zamana kadar tamamen su altındaydı, ancak bölgeyi kazma projesi çeşitli kaynaklardan fon aldı ve geçmiş nihayet ortaya çıkarılabildi. Zeugma'da hala bulunacak çok şey var, ancak şimdilik bu mozaikler tek kelimeyle muhteşem görünüyor. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ve kazı başkanı Profesör Kutalmış Görkay bunları bir basın toplantısında ortaya çıkardı.
“Hala kazılmamış alanlar var. Burada kaya oyma evler var. Bu evlerden birine ulaştık ve evde altı mekan var. Bu yılki kazılarda ayrıca üç yeni mozaik ortaya çıkardık” dedi.
Görkay, projenin artık en önemli aşamasına, yani korumaya ulaştığını vurguluyor. Gerçekten de, modern arkeoloji bir şeyler bulmakla ilgili değil, onları gelecek için korumakla ve antik yaşamın farklı yönlerini anlamakla ilgilidir.
“Bundan sonra restorasyon ve koruma üzerinde çalışacağız. Uzun vadeli koruma için geçici bir çatı kurmayı planlıyoruz. Antik kentte 2.000-3.000 ev olduğunu tahmin ediyoruz. Bunlardan 25'i su altında kaldı. Önümüzdeki yıl Muzalar Evi'ndeki kazılar tamamlanacak” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin güneydoğusundaki Zeugma Antik Kenti'nde bulunan yaklaşık 2 bin yıllık mozaiklerin bulunduğu alanı ziyaret ederek, yüksek topuklu ayakkabılarla mozaiklerin üzerinde yürüdü. Ancak korumadan bahsederken belediye başkanı ve baş arkeolog bunu pek umursamıyor gibi görünüyor. Aşırı dikkatsizlik gösterdiler çünkü Gaziantep belediye başkanı ve ekibi, 10 metrekareye kadar büyüklükteki 2.000 yıllık mozaiklerin üzerine basan 13 kişiden oluşuyordu. Doğru, bu buluntuları korumanın öneminden bahsederken aslında 2.200 yıllık mozaiklerin üzerinde yürüyorlar.
Başkan Şahin törende yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Kültürel miras, var olan en önemli ve zengin hazinedir; bu nedenle, biz çok zenginiz. Biz, geçmişin muhteşem bir medeniyetinin torunlarıyız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.