ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
BEŞKONAK-MANAVGAT/ANTALYA - Selge Antik Kenti içinde yaşayan köylüler, köylerinin başka bir yere taşınmasını istiyor. Antalya'ya 154 kilometre bağlı bulunduğu Manavgat ilçesine 77 kilometre uzaklıkta bulunan Altınkaya (Zerk) Mahallesi sakinleri evlerinin arıza yapan bölümlerinin değiştirmeleri nedeniyle adliyelik olmaktan bıktıklarını söylediler.
Mahalle, Manavgat Taşağıl Beşkonak Köprülü Kanyon'ndan 22 kilometre uzaklıkta denizden bin 250 metre rakımlı yükseklikte bulunuyor. Mahalledeki evlerin 57’si 1. Derece Arkeolojik Alan içerisinde kalıyor. Mahalle sakinleri geçimini tarım, hayvancılık, yazın jeep safari turu yaparak ve turistlere yöresel ürünleri satarak sağlıyor.
Antalya Adalet ve İnsan Hakları Platformu(AHİP) Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu sorunu şöyle özetledi? “Arkeolojik SİT Alanı içinde yaşayan köylüler kış aylarında evlerinin penceresini, kapısını, çatısında bir kiremiti değiştirse hemen tutanak tutularak tarihi esere zarar vermekten haklarında dava açılıyor. Mahallede bu nedenle mahkemelik olmayan çok az insan var. Gençler Manavgat veya Antalya'ya göç ödeyor. Köyün acilen başka bir yere taşınması gerekiyor. Siyasilerin seçimden seçime geldiğini belirten sakinler mahallenin acilen SİT Alanı dışına taşınmasını istiyor. Mahalle aynı zamanda Adam Kayalar bölgesinde bulunduğu için Avrupalı turistlerin kültür ve doğa yürüyüşüne çıktığı bir yerdir. Mahalle çok acil Arkeolojik SİT Alanı dışına taşınması gerekir.''SELGE ANTİK KENTİ
Pisidya bölgesinin dağ kentlerinden biridir. Toroslar’ın güney yamaçlarında, denizden 1250 metre yükseklikte kuruludur. Antalya-Alanya karayolu üzerinde, Aspendos yol ayrımından 5 km sonra dönen yol önce Beşkonak, ardından Antik Roma köprüsünün birleştirdiği kanyon vadiyi aşarak, Altınkaya köyünden ulaşılır. Güneydeki tepe üzerinde şehri koruyan kuleli sur duvarları kısmen görülebilir. Şehrin ana giriş kapısı da bu bölümde bulunuyor. Duvarların kuzeyinde tepe üzerinde biri Zeus, diğeri Artemis’e adanmış iki tapınak kalıntısı yer alıyor. Pazar yeri (agora) anıtsal çeşme binası, mezar alanı (nekropol) ve Bizans dönemine ait kilise Selge’deki diğer kalıntılar yer alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.